Dünya Basınından Türkiye / Ortadoğu

Fars News Agency- İran

30 Eylül 2016

Türkiye Suriye saldırısını senelerce sürdürebilir

Üst düzey bir Türk yetkili, Ankara’nın Suriye’ye yaptığı askeri saldırının, gerekirse senelerce sürebileceğini söyledi.

Türk birlikleri Suriye’ye, IŞİD’in bu ayın başlarında direnmeden terk ettiği Cerablus’un işgali ile sonuçlanan ani bir baskın ile girdi.

Türkiye gözlerinin, şimdi de IŞİD tarafından kontrol edilen Rakka’da olduğunu belirtti.

Üst düzey bir Türk yetkilisi, ABD’nin Kürt militanları kullanarak, Rakka’yı geri almak için yapacağı bir saldırının, bölgede etnik çatışmayı tetikleyeceğini söyledi ve IŞİD’in Suriye şehri el Bab’dan çıkarılmasının, Türkiye’nin kuzey Suriye’ye yaptığı saldırının hedefleri arasında olduğunu ekledi.

Pazar günü, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin, güvenli bölge dediği şeyi oluşturmak için, Suriye’nin derinliklerine de birliklerini göndermeyi planladığını söyledi.

Şam ise Türkiye’nin saldırısını kınadı ve saldırıyı egemenliğine karşı “alçakça bir tecavüz” olarak ilan etti.

Suriye’nin BM temsilcisi Beşar Caferi, geçen hafta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, ABD ve İsrail ile birlikte, Arap devleti üzerinde dolaylı savaştan “kişisel” savaşa geçtiklerini belirtti.

Türk yetkili, Türkiye ve İsrail’in normalleşme sürecinin bir parçası olarak karşılıklı büyükelçi atayacağını da söyledi.

Al-Jazeera

9 Eylül 2016

Türkiye PKK’ya tarihin en büyük operasyonunu yapıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ülkenin güneydoğusundaki Kürt savaşçılara karşı tarihin en büyük askeri operasyonunu yaptığını söyledi.

Erdoğan’ın açıklaması, hükümetin PKK ile ilişkili olduğundan şüphelendiği binlerce öğretmeni görevden almasından sonra geldi ve denildiğine göre, ordu çok sayıda PKK’lıyı öldürdü.

Erdoğan, Ankara’da yerel yöneticilere yaptığı konuşmada, operasyonun PKK ile ilişkisi olan memurları hedef alan operasyonun, PKK ile savaşın temel bir unsuru olduğunu söyledi.

Erdoğan, “PKK ile bağlantısı olan memurları uzaklaştıracağız.” dedi.

Türk ordusu, Çarşamba günü, Çukurca’da birkaç gündür devam eden operasyonlarda 186 PKK üyesinin öldürüldüğünü açıkladı.

Türkiye’nin Eğitim Bakanı Perşembe günü resmi twitter hesabından “Bölücü terör örgütü ile bağlantılı 11.285 memur uzaklaştırıldı” diye yazdı.

Anadolu Ajansına göre, PKK ile bağlantısı olduğu iddia edildiği için görevlerinden uzaklaştırılan öğretmenler, resmi yargılama süresince maaşlarının üçte ikisini alabilecekler.

Türkiye, ABD ve AB, PKK’yı terörist örgüt olarak nitelendiriyor.

Özerklik talep eden grubun, 2,5 yıllık ateşkesi sonlandırması, 1984’ten beri 40.000 cana mal olduğu iddia edilen çatışmaları yeniden alevlendirdi.

Hükümet, PKK’yı ülkenin güneydoğusundaki bir dizi saldırıdan sorumlu tutuyor.

Öğretmenlerin görevlerinden uzaklaştırılması ise, Ankara’nın darbe girişiminde bulunmakla suçlanan ABD kökenli Müslüman din adamı Fettullah Gülen’in on binlerce destekçisini tasfiye etmesi sürecinde gerçekleşti.

Iraqi News- Irak

7 Eylül 2016

Türkiye Suriye ve Irak’taki askeri operasyonlarını genişletebilir

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki askeri operasyonlarını genişletebileceğini söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı, IŞİD’in Suriye’deki temel kalesi olan, Suriye’nin Rakka şehrine yönelik yeni askeri operasyonların başlayacağını belirtti.

Ayrıca, Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Irak’ın Musul şehrini kurtarmak için yapılacak bir operasyona da katılabileceğini de vurguladı ve Türkiye’nin istihbarat bilgilerine göre, Musul’da toplanmış olan IŞİD militanlarının kuzey Irak’ta yaşayan Türkmenler’i öldürmeyi planladıklarını ekledi.





Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın