Dünya Basınından Türkiye / Amerika

The New York Times

Erdoğan Türkiye’nin Suriye’de İŞİD’in Kalesi Olan Rakka’ya ABD İle İŞİD’e Karşı Mücadeleye Katılabileceğini Söyledi.

Anne BARNARD ve Ceylan YEGİNSU Tarafından, 7 Eylül 2016

Türk medyasının Çarşamba günü bildirdiği habere göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin kuzeyinde, ülkenin fiili başkenti olarak bilinen Rakka’yı kurtarmak için IŞİD ile mücadele için ABD ile ortak operasyonuna hazırlığı içerisinde.

Böyle bir adım, iki ülkenin Suriye’deki müdahalesinde büyük bir tırmanmayı temsil edecektir. Fakat Amerika Birleşik Devletlerinden henüz resmi bir yorum bulunmamakta. Geçmişte Amerika Bileşik Devletleri ve Türkiye Suriye ile ilgili iddialı yeni ortak politikalarını ilan etmiş ancak bu politikaları, görüş ayrılıkları ortaya çıkması üzerine uygulamaya geçilememişti.

Rakka’ya bir operasyon, Suriye politikası nedeniyle aralarındaki ilişki gerilmiş olan iki NATO müttefiki Türkiye ve ABD arasındaki Suriye işbirliğinin genişletilmesi sonucuna yol açar.

Her iki ülke IŞİD ve Beşar Esad’a karşı olsa da ABD’nin İslam Devleti’ni yenmeye daha büyük bir öncelik vermektedir. Türkiye en azından yakın zamana kadar, Esad’ı devirmeye daha çok odaklamaktadır. Ve her iki İki ülkenin Suriye’nin Kürt milisleri konusunda keskin ayrışmaları var; Türkiye o milisleri Suriye’deki ana düşmanı olarak görürken, Amerika Birleşik Devletleri IŞİD’e karşı en etkin ortağı olarak görmektedir.

Sayın Erdoğan Salı günü Çin’deki G20 Zirvesinden dönüşte gazetecilere uçakta verdiği demeçte “Obama, özellikle Rakka konusunda beraber bir şeyler yapmak istiyor. Bizim açımızdan bir sıkıntı olmayacağını belirttik. Askerlerimiz bir araya gelsinler, ne gerekiyorsa yapılır.” açıklamasında bulundu.

Erdoğan’ın açıklaması Suriye-Türkiye sınırında oynak iki haftanın ardından geldi. Türkiye; sınırdaki bölgeyi IŞİD’ten temizlemek isteyen ABD ve Türk destekçisi Suriyeli isyancılara yardım için ile tanklar, topçu ve hava gücünü kullanarak, ilk kez kara kuvvetleri ile Suriye’ye daldı.

Operasyon IŞİD’in kendi için kilit bir ikmal rotası olan Türk sınırına son erişim noktasını kaybettirirken Suriyeli Kürt milislerinin iki yarım özerk bölgeyi birleştirmelerini önlemek gibi Türkiye’nin başka hedeflerini destekledi.

Ve bu Türkiye’nin uzun bir süredir Suriye sınırları içerisinde kurmak istediği güvenli bölgenin kapısını açarken, Suriyeli mültecilerin bir araya gelebileceği ve Suriyeli muhaliflerin bir hükümet kurmaya çalışacağı bu bölge, muhtemelen Suriye Hükümeti ve onun müttefiki olan Rusya’nın hava saldırılarından korunacaktır.

http://www.nytimes.com/2016/09/08/world/middleeast/erdogan-raqqa-syria-isis.html



The Washington Post

Türkiye Gülen’le Bağlantılı 121 Kişi İçin Tutuklama Emri Çıkardı

Associated Press, 27 Eylül 2016

Türkiye’nin devlet haber ajansı yetkilileri, 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası devam eden soruşturma kapsamında 121 kişi için gözaltı emri çıkarıldığını bildirdi.

Türkiye’nin 270’ten fazla kişinin ölümüne yol açan ve hükümetin sonrasında takipçileri üzerinde büyük bir operasyon başlattığı darbe girişimi için ABD merkezli din adamı Fethullah Gülen’i suçluyor. Anadolu Ajansı’na göre içerisinde Dernek yöneticilerinde bulunduğu Gülen harekâtıyla bağlantılı bu kişiler için gözaltı kararı alındı. Polis şüphelileri yakalatmak için 18 ilde operasyon başlattı.

Türkiye darbeyle bağlantılı olduğu iddia edilen binlerce kişiyi gözaltına aldı. Polis yargı ve eğitim bakanlığında görevli on binlerce devlet memurunu da görevden uzaklaştırdı.

https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/turkey-issues-warrants-for-121-people-linked-to-gulen/2016/09/27/6970779a-847f-11e6-b57d-dd49277af02f_story.html



The Wall Street Journal

Moody’s in Türkiye kredi notunu indirmesi sonrası Türk Lirası Çöktü

Yeliz CANDEMİR Tarafından, 26 Eylül 2016

Moody’s in Cuma günü Temmuz ayında yaşanan başarısız darbe girişimi sonrası başlattığı inceleme sonucunda Türkiye’nin kredi notunu çöp seviyesine indirirken, Hisse Senedi piyasasında sert düşüş görülürken Türk Lirası dolar karşısında yedi haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Pazartesi Türk Lirası yaklaşık 1% düşüşle dolar karşısında 2.99 seviyesine yükselirken, Borsa 4% düşüş yaşadı. Aynı zamanda tahvil fiyatları düşerken, 2 yıllık gösterge tahvili getirisi, 8.68%’ten 9%’a yükseldi.

Finansbank baş ekonomistinin yorumuna göre; Moodys’in kredi notunu Baa3’teb baa1’e indirmesi emeklilik fonları gibi yabancı yatırımcıları ülkeden nakit çekmeye itebilir ve daha önemlisi, Türk lirası cinsinden varlıkların yeniden fiyatlandırılmasına yol açıp dış borçlanma maliyetini daha yükseltirken para birimini zayıflamasına yol açabilir.

Moody’in not indirimi sonrası FITCH Erdoğan’a karşı düzenlenen başarısız darbe girişimi sonrası Türkiye’yi yatırım düzeyinde tutan tek derecelendirme kuruluşu oldu.

Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Moody’s in kararını Türkiye’nin temel makro dinamikleri ile eşleşmediği yorumunda bulunurken, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek resmi Twitter hesabından hükümetin verebileceği en iyi yanıtın yapısal reformların hızlandırılması ve mali disiplinin korunması yönünde olacağını belirtti.

http://www.wsj.com/articles/turkish-lira-markets-slump-after-moodys-cuts-rating-to-junk-status-1474884459



Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın