Dünya Basınından Türkiye / Amerika

The New York Times Türkiye Darbe Zanlılarını İçeri Atmak İçin Binlerce Mahkumu Serbest Bıraktı Tim ARANGO ve Ceylan YEĞİNSU 17 Ağustos 2016 Türkiye cezaevlerini boşaltmak ve geçtiğimiz ay gerçekleşen başarısız darbe girişimi ile bağlantılı bulunan avukat, öğretmen, gazeteci ve yargıcı içeri atmak için binlerce suçluyu serbest bırakma kararı aldı. Şiddet içermeyen suça sahip binlerce makumu tekrardan sokaklara geri gönderen bu şaşırtıcı karar, Recep Tayyip Erdoğan’ın hükümete düşmanı olduğundan şüphelendiği kişilerin geniş kapsamlı tasfiyesi için ne kadar çaba sarf ettiğinin göstergesidir. Tüm bu çabalar kamu kurumlarında, yargıda, eğitim ve medyanın yanı sıra diğer sayısız kurumlarda kocaman bir boşluğa neden olmaktadır. Çarşamba günü yayımlanan kararnameye göre, Parlamentonun izni olmadan yeni yasa çıkarılmasına izin veren Olağan üstü Hal döneminde Türkiye; yaklaşık beş kişiden biri olan 38bin mahkumu demir parmaklıklar arasından serbest bırakacak. Birçoğu hafta sonuna kadar serbest bırakılmış olacak.
Türkiye’de Düğünde Bombalı Saldırıda En Az 30 Ölü Associated Press 20 Ağustos 2016 Türkiye’nin güneyinde açık hava düğününü hedefleyen bombalı saldırıda en az 30 ölü ve 94 yaralı olduğu bildirildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Cumartesi günü Suriye sınırına yakın Gaziantep’te gerçekleşen “barbar” saldırı için bombalı intihar saldırısı olabileceğini belirtti. Diğer yetkililere göre saldırı IŞİD ya da Kürt militanlar tarafından gerçekleşmiş olabilir.
Erdoğan Suriye’deki Operasyon İle Türk Ordusu Üzerindeki Yeni Gücünü Gösterdi Tim ARANGO Tarafından 25 Ağustos 2016 200’den fazla kişinin hayatına mal olan başarısız darbe girişimi sonrasında Erdoğan yüzlerce subayı ordudan tasfiye etti. Bu olay sonrası ABD başta olmak üzere Batılı müttefikleri İŞİD ile mücadele konusunda Türkiye’nin isteksiz olacağını ve güvenilir bir müttefik olamayacağını düşünüyorlardı. Fakat Erdoğan tam tersine Cerablus kentini IŞİD elinden almak ve Suriye isyancılara yardım etmek için Türk tankları ve özel askeri birlikle Türkiye ve ABD savaş uçaklarının himayesi altında Suriye’ye girdi, Perşembe günü İsyancılara destek için Suriye’ye giren Türk tankları ve Türk askerleri sınır bölgesini IŞİD’den temizlemekte ve öncelikli hedef olarak Kürt militanlarının daha fazla alana sahip olmasını engellemekte başarılı gibi gözüküyor.
The Washington Post İstanbul’un 3milyar Dolarlık Yeni Köprüsü Bölücü Bir İsme Sahip Ishaan Tharoor Tarafından 27 Ağustos 2016 Cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan büyük bir törenle Türkiye’nin en büyük şehri İstanbul’da ve Asya ve Avrupa kıtasını birbrine bağlayan üçüncü köprünün açılışını yaptı. Geniş alt yapı projeleri ile 3 milyar dolara mal olan köprü ekonomiyi canlandırmak ve metropolün sıkışık trafiğini temizlemek için Erdoğan ve hükümet tarafından planlandı. Projenin tasarımcılarından biri olan Fransız Mimar Michel Virlogeux’a göre köprü son yıllara inşa edilen en mükemmeli. Buna rağmen eleştirenlerde var. Eleştiren gruplar hükümetin projenin çevreye etkileri ile ilgili uygun bir rapor vermemesinden şikayetçi. Onlar yeşil alana hasret kaldıkları İstanbul’da daha fazla kuzey ormanının yok edilmesinden endişeli. Diğer taraftan bir de köprünün adı var. Dokuzuncu Osmanlı Padişahı olan Yavuz Sultan Selim’e ait, Selim ise zalim bir asker olmasından kazanılmış bir lakap. Aynı zamanda Selim’in savaşlarının mezhepsel bir boyutu var. Özellikle azınlık bir mezhep olan, tasavvuf ve Anadolu gelenekleri ile bağlantılı on binlerce Alevi’nin katledildiği düşünülüyor https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/08/27/istanbuls-new-3-billion-bridge-has-a-very-divisive-name/

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın