23. İstanbul LGBTİ Onur Haftası

2015 yılı itibariyle, ILGA (International Lesbian and Gay Assoctiaton)’nın LGBT bireylerin insan hakları ve durumlarını ölçen Rainbow Index isimli ölçeğine göre Türkiye hala ‘nefret suçları ve trans cinayetleri’nde en yüksek orana sahip ülkelerin başında geliyor. Böyle bir durumda toplumda azınlık olarak görülen ve toplumsal cinsiyetçi beklentiler arasında yok edilmeye çalışılan LGBTİ bireyler için acil koruma önlemleri alınmalıdır. Bu nedenle Haziran ayına girdiğimiz şu günlerde bir çağrıda bulunmak elzem diye düşünüyorum.

Her sene gönüllü gruplar tarafından anti hiyerarşik bir dayanışma sistemiyle hazırlanan İstanbul LGBTİ (Lezbiyen,Gay,Biseksüel,Trans,İnterseks) Onur Haftası, bu yıl 22-28 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek. Geçtiğimiz sene 70.000 kişinin İstiklal Caddesi’nde toplandığı bu organizasyon tamamen dayanışma fonuyla düzenleniyor. Bu nedenle gönüllü olarak çalışan hazırlık ekibi herkese destek için çağrıda bulunuyor. Bunun için Indiegogo sitesine girerek bağışta bulunabilir ya da etkinliğin hazırlık aşamasında gönüllü katılabilirsiniz.

Çeşitli temalar üzerinden düzenlenen İstanbul Onur Haftası etkinlikleri, şimdiye kadar Dikkat Aile Var, Tabu, Bellek, Temas, Direniş vb. konuları işledi. Hafta boyunca herkese açık ve ücretsiz olan etkinlikler işlenen temalara uygun paneller, atölyeler, film gösterimleri, tiyatro oyunları, yerel LGBTİ örgütleri buluşması düzenleniyor. Aktivistler, LGBTİ örgütleri temsilcileri, milletvekilleri, yurt içi konsoloslukların temsilcileri ve yurt dışından milletvekilleri hafta boyunca düzenlenen etkinliklerde konuşmacı ve katılımcı olarak yer alacak.

Etkinliğin bana göre en dikkat çeken özelliği ise bu yıl 11.si düzenlenecek olan Hormonlu Domates Ödülleri’dir. Bu sayede yılın en homofobik/transfobik söylemleri ya da uygulamalarında bulunan kişi ve kurumları teşhir edilmektedir. Adayların halka açık çağrı ile internet üzerinden belirlendiği bu liste sonucunda, ödüller 24 Haziran Çarşamba gecesi Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi’ndeki törenle sahiplerini bulacak. 2014 senesinin kazananlarına baktığımızda; Siyaset kategorisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Medya kategorisinde Yeni Akit, Sansür kategorisinde TBMM, Eğlence kategorisinde Okan Bayülgen, Eğitim alanında Yeditepe Üniversitesi, Beynelmilel kategorisinde Rusya, kurum kategorisinde İçişleri Bakanlığı ödüllerin sahibi olmuştur.

İstanbul Onur Haftası, LGBTİ birey haklarının en eğlenceli ve insani şekilde savunulduğu önemli bir organizasyondur. Türkiye’nin kanayan bir yarası olan bu soruna karşı insanlar en renkli halleriyle orada olacak ve tekrar haykıracaklar «Trans cinayetleri politiktir”.

1-Tablo: Rainbow Index ölçeğine göre LGBTİ birey hakları ve eşitliği sıralamasında, 49 ülke arasından Türkiye 42.sıradadır.

Bunları da sevebilirsiniz