Konak’ta Poliatlon(*),İnciraltı’nda Ekspo,Üçkuyular’da AVM

(*) Triatlon, Pentatlon, Heptatlon ve Dekatlon gibi sportif terimlerden esinlenerek türetmiş olduğum bir terim. Dilimize çoklu yarışma olarak çevirilebilir.

Yetkisiz, etkisi tartışmalı ama ilgisi tartışmasız bir İzmirli olarak etkili ve yetkili ama ilgisi belirsiz olanlara sesleniyorum. Konak Meydanı İzmir’in kalbidir. İzmirlinin yanı sıra İzmir’e gezgin olarak gelenlerin mutlaka gördüğü ve kentle ilgili düzeltilmesi son derece güç izlenimler edindiği yer. Akşam saatlerinde ya da hafta sonlarında kentin kalbini görmelisiniz. Belki de görmeseniz daha iyi olur! Olur da yolunuz düşerse oralara yürümenin bile beceri gerektirdiğini anımsatmak isterim. Çoklu yarışmaya girmeye hazır olmalısınız. İşportacı, gezgin satıcı, çığırtkan, vb türden aklınıza gelen kim varsa Konak’tadır. Kimi zaman sekerek, kimi zaman da sıçrayarak ve bazen de bir şeylerin üzerinden atlayarak yürüyebileceğinizi aklınızdan çıkartmayın. Viyana’nın Stefan Meydanı’nda ya da Paris’in Konkord’unda böyle bir manzarayı aklınıza getirebilir misiniz? Yanıtınız evetse yazının bundan sonrasını okumasanız da olur!

İşporta şenliğinin gerçekleştirildiği buralara Hükümet Konağı seslenme uzaklığında ve Belediye Sarayı da görüş yakınlığındadır. Kentte kentli gibi yaşamak hakkımız varsa bu konuya ivedilikle eğilmek boynunuzun borcu olmalıdır düşüncesindeyim.

Yaşlısı, engellisi, çoluğu çocuğuyla kentliye spor yaptırmak için Konak Meydanı’nı poliatlon alanına çevirmeye hakkınız olmadığını bir ilgili olarak siz etkili ve yetkililere anımsatmak zorunda kalmanın hiç de mutluluk verici bir durum olmadığını belirtmiş olayım.

****************

Ekspo 2020 için aday kent olan İzmir yer belirleme oylamasına gün sayıyor. Böyle bir düzenlemenin getirecekleri büyütülürken, götürecekleri yok sayılıyor. İnciraltı Kent Ormanı’nından vazgeçmeye değer mi? Bu soru kentte yaşayan herkese sorulmalı! Sormakla kalmayıp yanıtı da verilmeli! Soran azınlığa da «istemezükçü” yaftası yapıştırmaktan vazgeçilmeli! Bol ziyaretçi, sınırsız kazanç ve tanıtım havuçlarıyla perdelenen olası doğa yıkımı hiç bir getiri ile onarılamayacak zararlara yol açmaya adaydır.

İnciraltı Kent Ormanı mı yoksa Ekspo 2020 mi sorusuna verilecek yanıt hiç duraksamaksızın doğadan ve yaşamdan yana olmalı! Böyle düzenlemeler kente ait bir değerin yıkımını değil, kentin hiç işe yaramaz bir köşesini adam etmenin aracısı olmalı!

Bu işe öncülük edenler BIE yetkililerinin aday kentteki çevreci ve akılcı yaklaşıma kayıtsız kalmayabileceğini akılda tutmalı! Başka deyişle, yasa çıkartarak koruma altına alınan çevre yıkıcılığının bir yerlerde duvara çarpabileceği unutulmamalı!

******************

AVM çılgınlığı başka bir çok kent gibi İzmir’i de sarıp, sarmalamayı sürdürüyor. Günün birinde bakkallar kent dışına taşınsın, AVM’ler merkeze gelsin diyenler çıkarsa şaşırılmayacak!

İzmir tüm yönlerden AVM kıskacı altında. Buna kaos demek de olanaklı. Karmaşanın yeterli olmadığını düşünenler olmalı ki; Üçkuyular’daki boş alanın da AVM ile doldurulması düşünülüyor. Bunu önlemekle yükümlü ve görevli olanlar ise günün moda deyişiyle «yapacak bir şey yok!” deyip, işin içinden sıyrılmakta buluyorlar kurtuluşu. Diyebilirler ki; metro Üçkuyular’a ulaşacak dolayısı ile trafik sorunu yaşanmayacak! Oysa, ülkemizdeki AVM alışkanlığı başkaca motifler de içermektedir. AVM’ye gitmek bir gereksinimden çok sosyal etkinliğe denk düşmektedir Türkiye’de! Çoluk, çocuk özel arabaya doluşmak önde gelen koşuldur AVM’ye giderken. Ama, buraya AVM yapılmasına göz yumarak kentin güneydeki batı çıkışına kilit vurmaksa eğer niyetiniz hedefi onikiden vuracağınızdan kuşkunuz olmasın!

Etkili ve yetkili ama ilgisiz görünen yönetenlerimiz!

Üç başlıkta özetlenen karmaşaya eşdeğer sorunları bir örnekleme olarak görmenizi dilerim. Başka pek çoğu bu listeye eklenebilir! Sırf bu üç başlığın bile suratınızın asılmasına yetmesini dilerim.

Hiç kuşku yoktur ki; kentler yönetenlerinden hizmet beklerler!

Ama, öyle durumlar vardır ki; hiç bir şey yapmamak kentin çok daha yararına ve hayrınadır!

Bunları da sevebilirsiniz