Açık Teşekkür

Değerli Dağarcık Okurları,

Yaklaşık bir yıldır, kurucu müdür sıfatıyla meşgul olduğum Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi (ÖYKAM), 25 Şubat 2012 saat 14.00’te gerçekleştirilen resmi bir törenle ziyaretçi ve araştırmacılara açıldı.

İlgili ve meraklı yüzlerce insan, ÖYKAM’ı ziyaret etti. Sergi odaları, araştırmacı salonu ve iç avlu, gördüklerinden etkilenmiş yüzlerle dolup taştı.

Hevesli bir başkan ve belediye ile doğru seçilmiş müze çalışanları, Ödemiş kentinin ve belediyesinin göz bebeği olmayı hak eden bir kurum daha yarattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ÖYKAM’a «Özel Müze” statüsü vermesi; başvurulmadığı halde Avrupa Müze Akademisi’ne üyelik daveti alınması boşuna değildi.

Şu an itibariyle ÖYKAM’ın teşhirde ve deposunda bulunan etnografik nitelikteki eser sayısı, 1.500’ü geçmiş olup hızla artmaktadır.

Kütüphanesinde sayıca az, ancak son derece değerli kitaplardan oluşan koleksiyonları var. Ödemiş Halkevi’nin 500’ü aşkın eski Türkçe kitabı (Savaş-Recep Başsoy Kitaplığı); Türkiye’de bir ilk olan sözlük kitaplığı (500 ciltten fazla) ile Ödemiş ve Küçük Menderes Havzası’nda yayımlanmış, neredeyse tüm gazete ve dergilerden oluşan koleksiyon bunlardan bazıları.

Arşivinde 15’e yakın fonda, yazılı ve görsel 10.000 civarında belge ve 20 kadar el yazması kitap bulunuyor.

Ödemiş ve müze hakkında; Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ile işbirliği yapılarak hazırlatılmış, dört adet kısa metrajlı belgeseli de unutmamak gerek.

Bağışların ardı arkası kesilmiyor. Görevli arkadaşlarımız, ÖYKAM’ın açılışına dakikalar kala ve açılıştan hemen sonra, bağışlanmak için torba ve çantalar içinde getirilmiş yüzlerce belge ve fotoğraf için, bağış belgesi hazırlamak zorunda kaldılar.

Kuşkusuz ÖYKAM, önümüzdeki günlerde açacağı web sitesi; düzenleyeceği tematik sergiler ve toplantılar; yayımlayacağı kitaplar ve ziyaretçileri ile daha tanınacak, koleksiyonları zenginleşecek.

Açılış günü bizleri yalnız bırakmayan iki eski kültür bakanımıza; kamu görevlilerimize; basınımızın değerli üyelerine; halkımıza; telgraf veya çiçek göndermek suretiyle sevincimize katılan tüm siyasetçi, bilim adamı ve sivil toplum kurumlarının yönetici ve üyelerine; Dağarcık Türkiye’den kalem arkadaşlarıma; meslektaşlarım, öğrencilerim ve bağışçılarımızla mazeret bildirme nezaketi gösteren davetlilerimize yürekten teşekkür ederim.

Prof. Dr. Engin Berber


Açılışta yaptığım konuşmayı okumak için lütfen tıklayınız

Bunları da sevebilirsiniz