Moringa Tohumu

Moringa olefifera olarak bilinen moringa tohumu kökeni Kuzey Hindistana dayanan fakat şimdilerde Asya ve Amerika’da yetiştirilen bir ağaçtır. Bu ağacın yaprakları, tohumları, çiçekleri hatta kabukları dahi sağlık açısından oldukça faydalıdır. Faydalı olmasıyla halk arasında “hayat ağacı” ve “mucize ağaç” olarak anılır.

Peki faydaları neler?

Moringa tohumu yüksek besin değerlerine sahiptir. Yaklaşık %19 protein, %31 lipit, eser mitarlarda omega-3, 6, 9 ve A, C, E, vitaminnlerini içerir. Kas gelişimi, kalp sağlığı, bağışıklık sistemini güçlendiren etkilere sahiptir. Ayrıca morniga bitkisinin son yıllarda yapılan araştırmalara göre meme kanseri, prostat kanseri, pankreas kaseri vb. gibi bazı kanserlere karşı antikanser aktivitelerde bulunan bileşenleri olduğu keşfedilmiştir.

Moringa tohumunun bilinen faydaları;

Serbest radiallerle savaşarak bağışıklık sistemini güçlendiren moringa antioksidan ve anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Yapılan çalışmalarda vücuttaki iltihaplanmayı azalttığı görülmüştür.

Kan şekerini dengelemeye de yardımcı olan moringa ayrıca kötü kolestrolü (LDL) düşürür. Kanda LDL seviyesinin düşük HDL (iyi kolestrol) seviyesinin görece yüksek olması insan sağlığı için oldukça önemlidir. Ayrıca lif açısından zengin olan moringa bize lifli gıdalar ve kolestrol bağlantısının önemini yeniden hatırlatır. Vücuda alınan lifin doğrudan HDL ile bir bağlantısı olmasa da LDL seviyeseini düşürür. Moringa tohumu hem kolestrolü düzenlerken hem de lif seviyesini arttırarak bağırsak düzenine fayda sağlar.

İçeriğinde bulunan E vitamini sayesinde cildi ve saçı beslediği düşünülse de cilt rengi ve cilt viskoelastitesi üzerinde etkileri henüz incelenmemiştir.

Moringa tohumu nasıl kullanılır?

Yetişkin bir moringa bitkisinin her meyvesinden 20 tohumu hasat edilebilir. Bu tohumlar

Çiğ olarak: Ağızda acı bir tat bıraksa da doğrudan çiğneyerek tüketilebilir.

Toz halinde: Öğütülüp su, yoğurt ve smoothielere eklenebilir.

Suda bekletilerek: İçerisinde birkaç tohum bekletilmiş su direkt tüketilebilir.

Yağı çıkartılarak: Tohumdan elde edilen özütü takviyelerde, yemeklerde ve bakım gereçlerinde kullanılabilir.

Aşırı tüketilmesi halinde mide rahatsızlıklarında, kan sulandırıcı veya diyabet ilacı kullanan kişilerde ve hamile, emziren kadınlarda yan etkiler oluşturabilir. (Hamile ve emziren kadınların doktorlarına danışmadan kullanmaması gerekmektedir)

KAYNAKÇA

  1. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.4312

  2. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.1057

  3. https://m.media-amazon.com/images/I/71nI9+ZnNAL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

Bunları da sevebilirsiniz