Nefis oldu nefis.. Börklüce Mustafa için buluşuldu ve denizin kıyısında “Hakikat” filmi gösterildi.
Karaburun Yarımadası’nda 600 yıl önce özgürlük ve adalet için mücadele eden Şeyh Bedrettin’in müridi halk önderi Börklüce Mustafa, Urla’ya bağlı Balıklıova köyünde düzenlenen imrenilecek bir etkinlikle anıldı ve Börklüce’nin hayatını anlatan “Hakikat” filmi ilk kez izleyicilere sunuldu..
Etkinliğe Batı Anadolu’nun tarih ve mitoloji alanlarında ustalaşmış iki kardeş olan, Çeşme Ildırı köyünde yaşayan yazar Haydar Aksakal ve yazar Bedriye Aksakal ile birlikte, Uğur dostumuzun refakatinde katıldım.
Hakikat filminin gösterimi öncesi düzenlenen köyün yetiştirdiği iki kıymet olan Prof.Devrim Akseki ve Dr.Mustafa Aytınay moderatörlüğündeki panelde Yaşar Aksoy, emekli öretmen Rahmi Akseki ve Prof.Ercan Tatlıdil birer konuşma yaptılar.
Nazım Hikmet’in manevi oğlu ve sekreteri, Sovyet yazarı Radi Fiş ve Yaşar Aksoy.. Karaburun dağlarında.. 1978.
Ben konuşmamada 45 yıl önce Balıklıova köyümüze gelerek, aramızda yaşayan ve birlikte araştırma yaptığımız ve sonunda 17 dile çevrilen “Şeyh Bedrettin” romanını yazan Nazım Hikmet’in manevi evladı ve özel sekreteri, Türkolog ve yazar, Sovyet vatandaşı Radi Fiş ile olan anılarımı anlattım.
Köyümüzün gururlarından Emekli öğretmen şair Rahmi Akseki, Börklüce isyanını tarih, Prof.Ercan Tatlıdil ise o nefis hitabetiyle Anadolu sosyolojisi açısından inceledi.
Radi Fiş’in 17 dile çevrilen kitabı.
Urla Belediye Başanı Selçuk Balkan’ın, Barbaros ve Balıklıova Sinema Kulüplerinin ve yine her iki köyün muhtarlıklarının destek verdiği ve bu devrimci buluşmaya katıldıkları etkinlikte, Atilla Oğultekin, Nazım Hikmet’ten şiirler okudu. Köyümüzün muhtarı Akın Yılmaz’a sevgilerimizle.. Bizim açımızdan teşekkür borçlu olduğumuz kişi, organizasyonun mimarlarından etkin ve üretken kültür adamı Behçet Şenözgür’e selam olsun..
Son derece doyurucu geçen ve büyük bir köylü-yazlıkçı kitlesi tarafından ilgi ile izlenen film gösterisi öncesi, biz dört kafadar Emel Çınar ve Yıldıray Çınar tarafından işletilen deniz kıyısındaki “Özal’ın Yeri” restoranında boğazımıza kadar tıka basa sardalye ızgara yedik. Aman o ne mis gibi lezzettir ki, kızaran balıklar tabakta yarım saat sonra bile sımsıcaktı. Aradan bir gece geçti, ben hala dilimle dudaklarımı yalıyorum valla..
Karaburun yarımadasındaki Balıklıova köyümüz bir tanedir.. Börklüce bu köy civarında yuvalanıp isyan bayrağını çekmişti. Nazım’ın manevi evladı Radi Fiş, 12 Eylül askeri darbesi öncesi bu köyde aramızda yaşıyordu..
Börklüce Mustafa Paneli.. Gazeteci Yaşar Aksoy, Urla Belediye Meclis üyesi Prof.Devrim Akseki, bir zamanların Çeşme aile hekimi Dr.Mustafa Altınay, Emekli öğretmen Rahmi Akseki, ünlü sosyolog Prof.Ercan Tatlıdil.
Valla bunların hepsini, belgesel biçiminde sunduğum tarihi fotoğraflarla anlattım.
29 Ekim Pazar günü Karaburun Nergis Kafede Saat: 13.00’te halka açık biçimde bu konferansımı çok geniş biçimde tekrarlayacağım.