ABD iki sermaye grubunun yükseldiği bir coğrafyadır. Bu nedenle iki parti vardır. Bir de bu sistemin her adımını kontrol eden ABD iç dinamikleri bulunmaktadır. Coronavirüs günümüzde ABD’de çok etkili oluyor. Peki her noktasında mı? Hayır. Paranın gücün olduğu kenti ele geçirmiş durumda: New York City.
Ekonomi büyük bir darbe aldı. Şirketler iflasla karşı karşıya. Wall Street bu durumdayken, sokaktaki Amerikalıyı temsil eden reel sektörün merkezi Main Street’te durum daha iyi.
Biri yerli Amerikalının sırtında yükselirken diğeri küreseldir. Irk aramaz. Daha da açacak olursam Main Street ile Londra merkezli Wall Street savaşıdır bu. Tarihteki karşılığı ise Kuzey-Güney savaşıdır. Küresel sermayenin anavatanı Londra’dır.
Gorbaçov, Sovyet iç dinamiklerinin aldığı kararla komünizmi nasıl tasfiye edip devleti dönüştürdüyse, benzeri şimdi ABD’de yaşanmaktadır. Trump öndeki isimdir sadece. Arka planda ise paranın şimdiye kadar sahipleri olanlara saldırı düzenleyen ABD iç dinamikleri bulunmaktadır.
Çin’in hedefe konması bu kavganın şifresi. Olanı biteni anlamak için küresel sermaye hareketlerini takip etmek gerekir.
ABD iç dinamiklerinde çok hızlı ve keskin bir değişim yaşanıyor. 40 yılda Arjantin-İngiltere Falkland savaşı, Sovyet-Afgan, İran-Irak, Hırvatistan savaşı, Bosna savaşı, Kosova savaşı, iki körfez harekatı, Arap Baharı gibi bir çok dalgalanma planlandı ve uygulandı. Değişim yaşayan ABD öncelikle savaş istemedi. Yoksa savaş çıkartmak çok kolaydı. Hürmüz Boğazı’nda ABD askerlerine bir füze gelirdi, ABD donanması bunun sorumlusu olarak İran’ı açıklardı.Sonra İran’dan birkaç ülkeye füze atılırdı ve savaş başlardı.
Oysa buna gerek duyulmadı. Ekonomik bir kaos tercih edildi. Çin’in Wuhan kentinden başlayan virüs dünyaya yayıldı!!!
Yeni Dünya Düzeni’nin senaryosu, güncellenmiş teknolojiye uyumlu ABD tarafından uygulamaya konuldu. Savaş gemilerini binlerce mil yüzdürüp, savaş uçaklarını havalandırıp büyük kanlı katliamlar yapmak çok maliyetli. Terör örgütlerini kullanıp sistem değiştirmeye çalışmak da.
Bir virüs dünyadaki sistemi değiştirebiliyorsa, terör örgütlerine de savaşlara da ihtiyaç yoktur. Coronavirüs’ün şimdiye kadarki süreçte tahmin edilen ekonomik yıkımı 40 trilyon doları aştı.
Silahın bir adım geriye alındığı düzenin eşiğindeyiz. İkinci Dünya savaşından sonra kurulan sistemin kurumlarıyla beraber sarsıldığı bir dönemdeyiz. Birinci dünya savaşı kömür, ikinci dünya savaşı petrol, içinde yaşadığımız üçüncü dünya savaşı da petrol sonrası dijital döneme geçiş içindir.
ABD’nin durumu hiç parlak değil. Sürekli artan borç yükü ve istihdam arasına sıkıştı. Bunun artık sürdürülemez olduğunu gördü. Yeni Dünya Düzeni kendisinden uzağa düşmeye başlamıştı.
Nisan 2020 itibarıyla ABD’nin ulusal borcu tarihinde ilk kez 24 trilyon doları aştı. İşsizlik yüzde 20’ye ulaştı. Petrol üreten ülkeleri işgal ederek bu sorun artık çözülemezdi. Dünyada dolanımdaki para miktarı 106 trilyon dolar. Dünya ülkelerinin toplam borcu ise 250 trilyon doları aştı. ABD yeni bir para ve yeni bir sistem ile borcunu sıfırlamayı planlıyor. Dünya dolanımındaki 106 trilyon dolar Londra merkezli 12 varlık yönetimi şirketi tarafından yönetiliyor. Önümüzdeki süreçte ABD, Londra merkezli bu varlık yönetim şirketlerini hedef alacaktır.
Bugün dünya büyük bir kaosa sürüklenirken, sadece 3 yılda 3 trilyon dolar ek ulusal borç yüküne giren Amerika kime borçlanıyor? Büyük bir çoğunluğu ülkeler gibi görünse de, Londra merkezli varlık şirketlerine borçlanıyor. Yani Londra’daki küresel sermayeye borçlanıyor.
Önümüzdeki dönemde doların dijital paraya dönüşememesi durumunda, bu finansal şirketlerin varlıklarına önce bloke ardından el koyma seçeneği bizleri şaşırtmamalıdır. Doların dijital paraya dönüştürülmesi halinde de sadece FED’e dair bir takım düzenlemeler yapılacaktır.
Uluslararası para fonu tarafından 1969 yılında meydana getirilmiş uluslararası bir rezerv para birimi olan SDR (Special Drawing Rights) oyuna sokulacaktır. Uluslararası likiditeyi artırmak için IMF tarafından yaratılan özel bir uluslararası rezerv aracı olan SDR dikkatlice takip edilmelidir. Önümüzdeki süreçte nakit paranın tamamen kalkacağı sistemin merkezinde SDR yani IMFCOIN planlanmaktadır.
IMFCOIN bu yeni sistemde dolara endeksli olacağı için ABD ticaret gücünü koruyabilmeyi planlamaktadır.
Geride kalan süre içerisinde binlerce insan hayatını kaybetti,binlerce insan yoğun bakımda ve milyonlarca insan da işini kaybetti. Elbette dünyanın soğutulması ve doğanın kendine gelmesi gibi olumlu sonuçları olsa da, bu salgında esas amaç yeni bir ekonomik sisteme geçmektir.
Çin cephesindeki gelişmeler, Çin’in bu süreçte atacağı adımlar alacağı tavır dünya için çok ama çok önemli olacaktır.
Aydınlık ve sağlıklı bir ay dileğimle….