La Repubblica
27 Aralık 2019
Türkiye’de, iki yıl sonra Wikipedia’ya tekrar erişilebilecek
İfade özgürlüğü kazandı ve iki buçuk yıldan fazladır sansür uygulanan Wikipedia, Türkiye’de tekrar erişilebilir olacak. Karar, Anayasa Mahkemesi’nin Wikipedia’ya uygulanan erişim yasağını ifade özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirmesinin ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından açıklandı.
26 Aralık Perşembe günü, Anayasa Mahkemesi, online ansiklopedi üzerindeki erişim yasağı kararının anayasanın 26. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Anadolu Ajansı, kararın 10’a karşı 6 oy ile alındığını belirtti. Hükümet tarafından konulan erişim yasağı kararına itiraz Mayıs 2017’de Wikimedia Foundation tarafından yasağın kaldırılması istemiyle yapılmıştı. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararını açıklamadan önce sonlandırmış oldu.
Erişim yasağının konulmasıyla ilgili karar 29 Nisan 2017’de, Wikipedia’nın, internet sitesi üzerinde Ankara’yı terörist organizasyonlarla iş birliğinde bulunmakla suçlayan bilgileri kaldırmayı reddetmesi sonucunda alınmıştı. Türkiye, yasadışı fikir yaymakla ve terörist propaganda yapmakla suçladığı birkaç internet sitesini hala sansürlüyor. Geçmişte, Facebook ve Twitter da geçici erişim engellerine maruz kalmıştı.
https://www.repubblica.it/esteri/2019/12/27/news/turchia_wikipedia_liberta_espressione-244466132/?ref=search
ANSA.it
27 Aralık 2019
Türkiye’de ilk yerli araba prototipi, Erdoğan: “Tarihi bir gün!”
Türkiye, tamamen yurtiçinde tasarlanmış ve üretilmiş ilk yerli araba prototipini tanıttı. Planlara göre, 2022’den itibaren her yıl 5 farklı modelde 175 bin elektrikli araç üretilecek ve üretim Ankara tarafından finansal olarak desteklenen 5 büyük yerel sanayi grubunun ortak çalışmasıyla gerçekleşecek. Prototip bugün öğleden sonra Kocaeli’nin kuzeybatısındaki Gebze’de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından şu sözlerle görücüye çıkarıldı: “Bugün Türkiye için tarihi bir gün, 60 yıllık bir rüya gerçeğe dönüşüyor.”. Fabrika 2021 yılından itibaren Bursa’nın FCA ve Türk holding Koç grubu arasındaki bir ortaklık olan Tofaş gibi birkaç otomotiv fabrikasına da ev sahipliği yapan sanayileşmiş bir bölgesinde çalışmaya başlayacak. Fabrikada 4,323 işçi çalışacak ve yıllık yatırım 22 milyar Türk Lirası’na (yaklaşık 3.3 milyar Euro) mal olacak.
http://www.ansa.it/sito/notizie/mondo/2019/12/27/turchia-prototipo-prima-auto-nazionale_c45f9cce-0b78-4b74-bf58-47a930fb4231.html
la Repubblica
16 Kasım 2019
Başbakan Al Serraj Erdoğan ile görüştü, Ankara yardım sözü verdi
Libya Ulusal Birliği (GNA) başkanı Fayez al Serraj dün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluşmak üzere İstanbul’a gitti. Bu, 27 Kasım’dan sonra ikinci yüz yüze buluşmaydı. Görüşme kapalı kapılar ardında gerçekleşti ve Türkiye devlet başkanının görüşme ajandası bile açıklanmadı. Bir önceki görüşmede taraflar tartışmalı bir bahri sınırlandırma antlaşması ve Trablus’un isteği doğrultusunda asker, silah ve ekipman göndermeyi garanti eden bir güvenlik iş birliği antlaşması imzalamıştı. Detayları halen bilinmeyen antlaşmalar çoktan Tobruk, Yunanistan ve Mısır’dan gelen tepkilerin hedefi oldu. Sisi, Sarraj hükümeti ve kendisinin baş düşmanı Erdoğan arasında imzalanan antlaşmanın geçersiz olduğunu ve hiçbir bağlayıcılığı olmadığını söyledi. Kahire’deki Libya büyükelçiliği güvenlik sebepleriyle kapatılırken Al Serraj cumartesi günü Doha’da kendisine ekonomik stabilite ve güvenlik desteği vaat eden Türk ve Katarlı temsilcilerle buluştu.
https://ricerca.repubblica.it/repubblica/archivio/repubblica/2019/12/16/il-premier-al-serraj-incontra-erdogan-ankara-promette-aiuti20.html?ref=search