The New York Times
Türkiye’nin İdlib’teki Zorlu Görevi
Sebnem Koser Akcapar Tarafından, 25 Eylül 2018
Türkiye ile Rusya arasında Suriye’nin İdlib vilayetine yönelik bir saldırıyı erteleyen anlaşma başarısız olursa, Türkiye ve Avrupa yeni bir mülteci dalgası ve yeni terör saldırıları tehdidiyle karşı karşıya gelecek.
Türkiye’den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’deki son isyancı sığınağı olan ve üç milyon insanın yaşadığı ve Türkiye ile uzun bir sınırın paylaşıldığı İdlib’e düzenlenen bir saldırıyı ertelemek için 17 Eylül’de Rusya’nın Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile bir anlaşma yaptı. Erdoğan ve Putin, isyancılar ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın kuvvetleri arasında 40 km’lik askerden arındırılmış bir bölge kurmaya karar verdiler.
İdlib’e ve yeni bir mülteci dalgasına yönelik saldırıyı geciktirmek için siyasi gücünü kullanan Erdoğan, İdlib halkı için bir çare satın aldı ve Türkiye’deki Suriyeli mülteci sorununa karşı riske girdi. Erdoğan, Türkiye’nin daha fazla Suriyeli mülteciye yer açma konusundaki doygunluğa ulaştığının bilincindeydi.
2011 yılından bu yana Türkiye yaklaşık 3,5 milyon Suriyeli mülteci aldı ve en az 30 milyar dolarlık bir harcama yaptı. Türkiye “geri göndermeme” ilkesini izledi ve mülteci ve sığınmacıları anavatanlarına geri göndermedi. Erdoğan’ın hükümeti, daha çok kültürel ve ekonomik sermayesi olan 60.000’den fazla Suriyeliye Türk vatandaşlığı da verdi.
1960’lardan bu yana geleneksel bir göç ülkesi olan Türk makamları, ülkenin göçmenler ve mülteciler için bir hedef ülke haline geldiklerini ve işgücü piyasaları ve diğer sosyal kurumlar üzerinde doğrudan sonuçların olduğunu kabul ettiler. 2013 yılında Türkiye Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nü, göç akışlarıyla başa çıkmak, sığınmacılara mülteci statüsü vermek ve Suriyeli mülteci yerleşimlerinin insani yönünü denetlemek amacıyla kurmuştur. Suriyeli mültecilere ücretsiz halk sağlığı ve eğitimi de dahil olmak üzere belirli hakları vermiştir. Devlet okullarına yaklaşık 600 bin Suriyeli çocuk katılıyor ve Türk üniversitelerinde yaklaşık 17 bin Suriyeli öğrenci eğitiliyor.
The Washington Post
Türkiye, Kuzey Suriye’de Tehlikeli Görevle Karşı Karşıya ve Başarısız Olursa Sonu Felaket
Erin Cunningham Tarafından, 22 Eylül 2018
Suriye’nin savaş karşıtı muhalefetinin baş destekçisi olarak, Türkiye artık tehlikeli bir görevle karşı karşıya. Suriye’nin Idlib vilayetindeki isyancı müttefiklerini Rusya’yla yeni bir anlaşma altında silahsızlandırmalı ve aralarında sert cihatçıları ortadan kaldırmalı. Aksi takdirde, Suriyeli ve müttefik Rus kuvvetleri bölgeyi yeniden ele geçirmek için bir saldırı düzenleyecek – savaşçıların savaşın en yıkıcı olacağını söyledikleri bir savaş. Türkiye’ye maliyeti çok aşırı olabilir. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin, kan dökülmesini önlemek için Türkiye’yi silahsızlanma vekillerini ikna etmek için daha fazla zaman tanıyan 11 Eylül günü 11 saat planını açıkladı. Pakt altında, Türk ve Rus birlikleri askerden arındırılmış bir bölgeyi devireceklerdi – yaklaşık dokuz ile 12 mil derinliğinde ve aşırılıkçı ve ağır silahlardan arınmış – ve sonunda İdlib’in karayollarını trafiğe açacaktı.
Yaklaşık sekiz yıl süren çatışmadan sonra muhalefetin Suriye’deki son kalesini temsil ediyor ve Türkiye’nin desteği yüksek çünkü il ile sınırları ve sınırda askerleri var.
Uluslararası Kriz Grubu’nda Beyrut’ta çalışan bir analist olan Sam Heller, “Türkiye’nin çıkarları, İdlib’de Türkiye’yi son derece savunmasız kılan bir şekilde büyülüyor” dedi. Ancak Türkiye tehlikeli bir şekilde ortaya çıkıyor diyen Heller, “İdlib’in çökmesi durumunda Türkiye için gerçekten felaketler var” açıklamasında bulundu.
İdlib için yapılan bir savaş, milyonlarca yeni mülteciyi sınırın ötesine gönderebilirdi. Yetkililer bu durumun Türkiye’de sosyal ve politik kargaşaya yol açacağından korkuyorlar.
https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/turkey-faces-perilous-mission-in-northern-syria–and-possible-disaster-if-it-fails/2018/09/22/d2bf3c32-bc49-11e8-8243-f3ae9c99658a_story.html?utm_term=.a1f2548fa954
The Washington Post
Türkiye’nin Döviz Krizi, Gerçekten Bir Bankacılık Krizidir. Fakat Ülke Bu Konuda Hiçbir Şey Yapmıyor.
Matt O’Brien Tarafından, 21 Eylül 2018
Türkiye, bir bankacılık krizine dönüşme tehlikesi olan bir para krizinin boğazındadır. Yani, elbette, hükümet bunun hakkında açıklama yaptı. Harcamaları azaltmak?
Görünüşe göre evet. Yatırımcıları ikna etmek için son birkaç yıldır harcadığı finansal ortodoksiyi hatırlatan bir teklifte, Ankara bütçeyi 10 milyar dolar azaltacağını ve büyüme hedefini yüzde 5,5’ten yüzde 3,8’e indireceğini söyledi. Hükümetin son zamanlarda meydana gelen enflasyonist spirali kapatmadan ekonomisinin ne kadar hızlı büyüyebileceği konusunda daha gerçekçi olduğu gerçeği – fiyatlar geçtiğimiz yıl yüzde 17,9 arttı – gerçekten haberler iyi. Ancak Türkiye’nin sorunu, hükümetinin çok fazla para harcaması değil, bankalarının çok fazla borç almasıdır.
Adil olmak gerekirse, Ankara yakında bankaların da “sağlık değerlendirme çalışmaları” gerçekleştireceğini söyledi. Bunun, sabitlenmeye ihtiyaç duymadıklarını iddia etmek için bazı şeyleri düzeltmek için bir girişim olup olmayacağını bilmek zor. Hükümetin kolay yanlış seçim yapma sicili göz önüne alındığında, iyimser olmak zor. Her iki durumda da, kesin olarak söyleyebileceğimiz bir şey var: Türkiye bu arada ekonomik bir “köşeye sıkışma” durumuna devam edecek.
Kısa vade de, lira düşmeye devam ederse, bankaların başını belaya sokacak – yılın başından bu yana yüzde 40 düştü – ancak hükümetin para değerini yükseltmek için harekete geçmesi halinde farklı bir nedenden ötürü sıkıntıya düşecekler.
Son sekiz yıldır, Türk bankaları çok fazla borç aldılar ve Türk şirketlerine, lüks alışveriş merkezleri, Osmanlı tarzı camiler ve hatta son teknoloji havalimanları dahil olmak üzere ülke çapında bir bina patlaması finanse etmek için borç verdiler. Ancak, borç para ile ilgili sorun, sonunda, geri ödemeniz gerekiyor. Ve yabancı para borçlanması ile ilgili sorun, geri ödeme yaptığınız zaman daha pahalı olabilir.
Diğer bir deyişle, borçlarınız, borcunuz olan ABD dolarına karşı değer kaybına uğramış olmanız durumunda Türk lirası olarak ödeniyorsa yönetmeniz çok daha zor olabilir. Bu noktada, size borç veren bankalar, beklediklerinden daha fazla kayıp için kendilerini kancada bulabilirler. Bu nedenle, Goldman Sachs, Türk bankalarının, cari seviyedeki dolar başına 6,2 liradan dolar başına 7,1 seviyesine düşmesi durumunda, bir tampon olarak oluşturdukları tüm ekstra sermaye üzerinden çalışabileceklerini düşünüyor.
O zaman oldukça basit görünüyor. Türkiye’nin hükümeti, şirketlerin dolarlarının tüm borçlarında temerrüde düşmesini önlemek için ülkenin para biriminin çok daha fazla değer kaybını önlemelidir. Bu, hükümetin faiz oranlarını biraz arttırması gerektiği anlamına geliyor.
Buradaki fikir şudur ki, yüksek oranlar, yatırımcıların, ABD Federal Rezerv Bankası’nın kendi faiz oranlarındaki artışlarına karşılık ABD’ye geri getirmekten ziyade, Türkiye’deki paralarını tutmasını daha cazip hale getirecektir. Ancak bu, yatırımcıların şimdiye kadar sadece ihtiyatlı bir şekilde yaptıkları bir şey. Bunun nedeni, Türkiye’nin gittikçe artan otokratik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, yüksek faiz oranlarının yüksek enflasyona neden olmaktan ziyade, yüksek enflasyona neden olduğu son derece yanlış teoriye bağlamasıdır. Sonuç olarak, yüksek faiz oranlarının “tüm kötülüğün annesi ve babası” ve “bir sömürü aracı” olduğunu düşündüğü bir “faiz lobisi” nin sözde kendi ülkesi için ülkeye zorlamak için çalıştığını düşünüyor. Daha da kötüsü, Türk merkez bankasının bağımsızlığının, “verdiği sinyalleri bir kenara bırakabileceği” anlamına gelmediğini ve merkez bankası şefini atama yetkisini verdiğini ve maliye bakanı olarak damadının atadığını söyledi. Merkez bankası, geçmişte cumhurbaşkanının direktifleri üzerinde kendi ekonomi politikasını uyguladı. Nitekim Erdoğan’ın öngörülebilir oyunculuğu ve kontrol etmek için elinden geleni yapmasına rağmen, yüzde 17,75’ten yüzde 24’e çıkması bekleniyordu.
Asıl mesele, bu yüksek oranların Türkiye’nin bankaları için ne anlama geleceği. Öyleyse, Türkiye’nin bütün sorunlarının kökeni bankalar. Düşen liraların ekonomiye bu kadar tehlikeli olmasının nedeni budur. Hükümetin bankalarını yeniden sermayelendirmesi gerekiyor – ve hızlı bir şekilde. Aksi takdirde, Erdoğan’ın ekonomiyi aşağıya çeken yabancılarla ilgili komplo teorileri doğru olabilir – ancak sadece çöküşün eşiğine gelmesine izin verdiği için.
https://www.washingtonpost.com/business/2018/09/21/turkeys-currency-crisis-is-really-banking-crisis-country-isnt-doing-anything-about-it/?utm_term=.3e3ca92f2a72