22 Ocak 2016
İstanbul – BİA Haber Merkezi
Davos’ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu’nda, 60 ülkeyi kapsayan “Dünyanın En İyi Ülkeleri” raporu yayınlandı.
Ülkedeki yaşam kalitesi, vatandaşlınsan hakları, kültürel miras, iş hayatı, yatırımlar, ekolojik duyarlılık, ekonomi, siyaset, uluslararası ilişkiler gibi kriterlere göre oluşturulan listeye göre, “dünyanın en iyi ülkesi” Almanya.
Almanya’nın ardından ikinci sırada Kanada, üçüncü sırada İngiltere, dördüncü sırada ABD, beşinci sırada ise İsveç geliyor.
Türkiye ise 60 ülke arasından 30. sırada yer alıyor.
Türkiye, konforlu bir emeklilik için en iyi ülkeler arasında 47. sırada, iş kurmak için en iyi ülkeler arasında 42. sırada, çocuk yetiştirmek için en iyi ülkeler arasında 37. sırada, yalnız seyahat etmek için en iyi ülkeler arasında 24. sırada, eğitim için en iyi ülkeler arasında 30. sırada, en şeffaf ülkeler arasında 38.sırada; kadınlar için en iyi ülkeler arasında 39. sırada yer alıyor.
Yurttaşlık hakları notumuz 10 üzerinden 0.3
En İyi Ülkeler listesinde 30. Sırada yer alan Türkiye ile ilgili verilen bilgilerde, ülkenin eğitim ve sağlık alanında ilerleme gösterdiği ancak insan hakları konusunda AB standartlarının altında kaldığı belirtilirken, “Kürt nüfusu üzerindeki büyük baskı” vurgulandı.
Ayrıca “Türkiye 1915’teki Ermeni soykırımını tanımayı reddediyor ve Kıbrıs hakkında Yunanistan’la devam eden anlaşmazlıklar da AB üyeleri arasında endişe yaratıyor” ifadeleri kullanıldı.
İnsan hakları, çevre duyarlılığı, toplumsal cinsiyet eşitliği, inanç özgürlüğü, mülkiyet haklarına saygı, güvenilirlik ve siyasi gücün dengeli dağılımı kriterlerine göre hesaplanan “yurttaşlık” sıralamasında Türkiye 44. sırada yer alıyor.
Türkiye’nin tüm bu kriterleri kapsayan “yurttaşlık” notu 10 üzerinden 0.3.
Yine 10 üzerinden yapılan puanlamada, toplumsal cinsiyet eşitliği notu 0.3; çevre duyarlılığı 0.1; insan haklarına duyarlılık 0.4; dini özgürlükler 0.5; siyasi gücün dengeli dağılımı 0.4.
Türkiye en yüksek puanı “zengin tarihinden” aldı
Türkiye’nin en yüksek puan aldığı kategori, kültürel miras.
Bu kategoride 60 ülke arasında 11. Sırada gelen Türkiye, tarihi zenginlik konusunda 10 üzerinden 8.6; kültürel aktiviteler konusunda 7.1; güzel yemekler konusunda ise 6 puan aldı. Kültürel erişilebilirlik notu ise 3.3.
Kadınlar için en iyi ülke Danimarka
Kadınlar için en iyi ülke sıralamasında birinci Danimarka. Danimarka’yı sırayla İsveç, Kanada, Hollanda ve Avustralya takip ediyor.
Bu kategoride Türkiye 39. Sırada.
Bu kategoride Suudi Arabistan 28. sırada yer alıyor. Kadınlar için en kötü beş ülke ise Cezayir (60.), Pakistan (59.), Guatemala (58.), Mısır (57.) ve Azerbaycan (56.).