cumhuriyet.com.tr 21 Ekim 2015 Çarşamba
Körfez bölgesindeki bankalar Türkiye’de son 6 yılın en aktif kredi performansını gösteriyor. Bloomberg’in derlediği verilere göre aralarında Birleşik Arap Emirlikleri ve Katarlı bankaların da bulunduğu Körfez bankalarının bu yılın ilk yarısında Türkiye’deki kurumlara sağladığı sendikasyon kredileri 2.4 milyar doları buldu. Bu rakam, en azından 2009 yılından bu yana kaydedilen yıllık rakamlardan daha fazla bir seviyeye işaret ediyor.
Yatırım da arttı
Sendikasyon kredilerinin yanında Körfez bankalarının Türkiye bankacılık sektöründeki satın almalarla da daha yakından ilgilendiği görülüyor. Katar’ın en büyük bankası QNB, Finansbank’ın satışı için görüşmelere devam ediyor. Bölgenin bir diğer büyük bankası Mashreqbank da Türkiye’de daha aktif olma planlarının olduğunu açıkladı.
Trend, Körfez bankalarının kendi bölgeleri dışında gelirlerini artırmalarını ve müşteri tabanını farklılaştırmayı ne kadar istediğini de gözler önüne seriyor.
Bahreyn’deki Securities & Invesment Co. bankacılık analisti Chiradeep Ghosh, “Toplamda ekonomi büyüdüğü ve demografik yapı avantaj sunduğu için ülkede birçok kredi fırsatı bulunuyor. Kredilerin geri dönüşü oldukça cazip, ama temel risk kur olarak gözüküyor” dedi.
Abu Dabi önde
Son 3 yıl içinde Türk kurumlarının Körfez bölgesindeki en büyük finansörü National Bank of Abu Dabi oldu. Banka bu yıl Türkiye’deki kurumlara 571.3 milyon dolar kredi sağladı. Abu Dabili First Gulf Bank PJSC 566.3 milyon dolar, Bahreynli ABC ise 313 milyon dolar sendikasyon kredisi verdi.
2015 yılında Türkiye’de sendikasyon kredileri geçen yıla kıyasla yüzde 37 artışla 31.4 milyar dolara çıktı. Sendikasyon kredilerinin yüzde 8’ini Körfez bankaları verdi.
Bankalar Birliği verilerine göre Türkiye’de kurulmuş 4’ü Körfez sermayeli 14 yabancı sermayeli banka bulunuyor.
İslami finans büyüyecek
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, İslami finans sektörünün 2016’da azalarak da olsa büyümeye devam edeceğini belirtti. S&P’nin İslami Finans raporuna göre İslami finans sektörü gelecek on yılın önemli bir bölümünde 3 trilyon dolara ulaşacak. Dünya çapındaki varlıkların 2 trilyon doları aştığına değinilen raporda sektörün şu anda karşı karşıya bulunduğu üç ana zorluk şöyle ifade edildi:
– Petrol fiyatlarında düşüş ve bunun çekirdek piyasaların ekonomik performansı üzerindeki etkileri,
– Küresel banka ve sigorta şirketleri için düzenleyici çerçevede yaşanan hızlı değişimler,
– Sistemin hâlâ küçük sanayilerin bir toplamından oluşan parçalanmış doğası ve gerçek anlamda bir küresel kapsam eksikliği.