Merhabalar değerli Dağarcık Türkiye okurları,
Bu ay tartışmaların en yoğun olduğu konu, Kobani adıyla servis edilen, Ayn el Arap kentinde yaşananlar oldu. Birçok farklı tahlil, fikir ve çözümler sunuldu. Biz de makale çevirilerimizde bu konu üzerinde durduk. İki makalemizde de uluslararası odakların bu meseleye nasıl yaklaştığını size aktarmak istiyoruz. Fikirlerimize uymasa da bu makalelerde yer alan bazı tespit ve tahlillerin süreci okumamız açısından faydalı olacağını düşünüyoruz. Emperyalist merkezlerin veya dışarıdan bir gözün bu olayları nasıl yorumladığı hepimiz için önem teşkil etmelidir.
Şunu belirtmeliyiz ki Türkiye’de dillendirilen bazı siyasi yorum ve çözüm önerileri uluslararası basında temsil edilmiyor. Temsil edilmeyen bu yorumları kabaca IŞİD karşıtı olduğu kadar bölgede PYD/PKK’ya da karşı olan, Suriye’nin toprak bütünlüğünden taraf yorumlar olarak özetleyebiliriz. Uluslararası basın, özellikle ABD, bu anlamda Türkiye’deki PKK/PYD taraftarı fikirle birleşiyor.
Birinci makalemizi hepimizin yakından tanıdığı, CIA’nın eski Türkiye Uzmanı Henri Barkey kaleme aldı. Henri Barkey’in makalesi ABD’nin ve emperyalist merkezlerin bölgeye ve özellikle Ayn el Arap’ta yaşananlara bakış açısını yansıtması açısından önem taşıyor. «Kobani direnişi”nin sembolleştiğini ifade eden Barkey, «bu direnişin Kürt milli kimliğinin oluşmasında” önemli bir süreç olarak gördüğünü ifade ediyor. Barkey’in, Türkiye’nin PYD’nin bölgede yenilmesini istediğini ifade etmesi makalenin en önemli noktalarından biri. Aynı şekilde ABD’nin PKK’nın fikirleriyle birçok noktada birleşmesi ve Barkey ve ABD Merkez Kuvvetler Komutanı’nın «direnişe” düzdüğü övgüler dikkat çekici.
İkinci metnimiz ise Hint jeostrateji uzmanı Brahma Chellaney’le Russia Today’in yaptığı bir röportaj. Chellaney’in Barkey’le uzlaşan ve yine en önemli ifadesi, Türkiye’nin IŞİD’i PKK/PYD’den daha az tehlikeli bulduğu tespiti. Bir diğer Barkey’le uzlaşan ve önemli nokta ise Ayn el Arap’ın kamuoyunda dile getiriliyor olmasının ve/veya IŞİD’in hedef olarak bu kenti seçmesinin sebebinin kentin stratejik öneminden çok sembolik değerinin olması.