9 Mart 2012
The Saudi Gazette- Suudi Arabistan
Türkiye ve Tunus Araplar Dışında Suriye’ye Müdahale Edilmesine Karşı
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bölge dışından herhangi bir gücün Suriye’ye müdahale etmesine ülkesinin karşı olduğunu belirtti. Ancak, hiçbir hükümetin kendi halkına karşı şiddet kullanarak, iktidarda kalamayacağı konusunda Suriye’yi uyardı.
NATO’nun müslüman üyesi olan ve örgütün en büyük ikinci ordusuna sahip Türkiye, Suriye krizine bir çözüm bulabilmek için Arap Birliği ile işbirliği içinde çalışıyor. Gül’ün açıklamaları bazı Arap ülkelerinde, Ortadoğu’nun kalbinde bulunan Suriye’ye yapılacak dış müdahalenin, daha karmaşık ve uzun süreli bir çatışmaya neden olabileceği doğrultusunda ses buldu.
8 Mart 2012
Haaretz- İsrail
Konu Kürt İsyancılar Olunca Türkiye için Suriye’yi İşgal Etmek Sorun Değil
2009’daki Bir Toplantıda Esad, Erdoğan’ın Elini Sıkıyor (Fotoğraf : AP)
Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye’deki şiddetin çoğalması ve Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturması durumunda Suriye topraklarına Türk askeri kuvvetlerinin konuşlandırılması için Türk Hükümeti’nin Meclis’in onayını almaya hazırlandığını duyurdu. Türkiye Suriye’ye askeri müdahaleye karşı olan önceki tutumuna rağmen, Türk Hükümeti’nin Esad rejimine karşı söylemini sertleştirmesinden aylar sonra ilk defa askeri güç kullanımı ve Suriye’ye asker konuşlandırılması konusunda Suriye’yi tehdit etti. Türkiye, yine önceden karşı olduğu halde Suriye ordusu tarafından bombalanan şehirlerdeki Suriyeli mültecileri korumak adına bir güvenlik bölgesi oluşturmayı talep etti.
Davutoğlu’nun uyarısı, Türk istihbaratı tarafından yapılan ve terörist olarak nitelendirilen Kürdistan İşçi Partisi (PKK) üyelerinin Türkiye’ye Suriye sınırından sızdığı doğrultusundaki bir soruşturma sonrasında geldi. Davutoğlu, «Türkiye’nin Suriye’nin Kürt terörünü Türkiye’ye karşı kullanmasına izin vermeyeceğini” belirterek Suriye’yi tehdit etti.
Türk hükümeti Suriye’ye asker konuşlandırılması konusunu meclise taşırsa önerinin Erdoğan’ın partisi Adalet ve Kalkınma Partisi kontrolündeki meclisten geçeceği kuşkusuz. Türkiye ulusal çıkarını korumak doğrultusunda Suriye’ye asker konuşlandırmak istese de, Suriye’deki muhalefetin silahlandırılmasına ya da Suriye’ye Arapların dışındaki güçlerin müdahale etmesine karşı. Türkiye topraklarını terörden korumak için güç kullanmak ile Esad rejimine karşı güç kullanmak arasında fark olduğunu savunmakta. Ancak, Türkiye herhangi bir sebeple Suriye’ye karşı güç kullanırsa, diğer ülkelerin de bunu takip etmesine izin verecektir.
7 Mart 2012
IRNA- İran
Dışişleri Bakanları Nahcivan’daydı
Dışişleri Bakanı Ali Akbar Salehi, İran, Türkiye ve Azerbeycan Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ikincisine katılmak üzere Azerbeycan’ın özerk cumhuriyeti Nahcivan’a gitti. Üçlü toplantının ilki 16 Nisan 2011’de İran’ın Oroumeyeh şehrinde yapılmıştı. Toplantının sonuç metninde üç ülke de yatırım, sınır meseleleri, gümrük, taşımacılık, iletişim bilim ve teknoloji, turizm, enerji, ortak kültürel miras, terörizmle mücadele, organize suçlar ve uyuşturucu ticareti gibi konularda ortak işbirliğine vurgu yaptı.
6 Mart 2012
IRNA- İran
İran ve Türkiye Su Güvenliği Alanında İşbirliğine Vurgu Yaptı
İran Su Enerjisi ve Kanalizasyon İşleri Bakan Yardımcısı Mohammad Reza Attarzadeh ve Türkiye Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu su güvenliği alanında işbirliğinin genişletilmesi gerektiğini vurguladı.
İslam ülkelerinin sorumlu bakanlarının katılımı ile düzenlenen Su Konferansı’na katılmak üzere İstanbul’a gitmiş olan İran Su Enerjisi ve Kanalizasyon İşleri Bakan Yardımcısı baraj yapımı, su çalışmaları, su kaynaklarının kullanımı ve su güvenliğinin sağlanması gibi konularda Tahran’ın Ankara ile işbirliği geliştirmeye hazır olduğunu açıkladı.
Eroğlu ise, İran ve Türkiye arasında su güvenliği konusunda genişleyen işbirliğini ülkesi adına çok olumlu karşıladığını belirtti ve iki ülkenin su güvenliği ve toz önleme alanında ortak toplantı düzenlenmesini önerdi.