Ruhi Su 20 Eylül 1985’te hayatını kaybetti. Bugün ölümünün 26. yılı. Çok zaman geçmiş ölümünün üzerinden; radyoda ‘Bas Bariton Ruhi Su’ anonsu duyulmayalı 50 seneden fazla olmuş ama sesi silinmemiş kulaklardan. Onu canlı dinleme keyfini hiç tatmamış olan yeni nesil de onun yorumunu benimsemiş albümleri aracılığıyla.
1912, Van doğumlu Mehmet Ruhi Su Ankara Devlet Konservatuarı’nı bitirmiş, Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nde müzik öğretmenliği yapmış. Konservatuarın opera bölümünde de okuyan Su, Devlet Operası sanatçısı olarak Madame Butterfly, Yarasa ve Maskeli Balo gibi operalarda rol almış. Ankara Radyosu’nda on beş günde bir yayımlanan bir türkü programı yapmış. 1952-1957 yılları arasında TKP tevkifatı nedeniyle hapis yatmış, 2006’da hayatını kaybeden eşi Sıdıka Su ile bu sırada evlenmiş. 1975’te Dostlar Korosu’nu kurmuş.
Alevi türküleri deyişleri okumuş; Pir Sultan’ın deyişlerini Nazım Hikmet’in şiirlerini bestelemiş. Aşık Veysel’in deyişiyle ‘köylüyü şehirlilere sevdiren adam’ olmuş. Ölümüne dek 16 tane 45’lik 11 tane uzunçalar çıkarmış. Ölümünün ardından ise eşi ve oğlu Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı’nı kurmuşlar.
Buraya kadar tüm bu kısım -mış ve -mişlerden oluşuyor benim için. Oysa kayıtlardan dinleyip kitaplarda okuduğum Ruhi Su’yu anlatmak daha kolay. ‘Ben Melamet Hırkasını Kendim Giydim Kime Ne?’ ve ‘Drama Köprüsü’ O’nun yorumuyla bir başka güzel benim için. 12 Eylül dönemini anlatan neredeyse tüm anı kitaplarında O’nun dost sohbetlerinde yasaklı türküler çaldığından bahsediliyor. Yani müzikle karşı durmanın da temsilcilerinden Su. TKP’li olduğu için Sansaryan Han’da işkence görenlerden ama buna karşı da ‘Bu nasıl İstanbul zindan içinde/Sansaryan Hanı’nda tabutluklarda/kayboldu gündüzüm gecem’ diyerek ayakta kalabilmiş biri.
Tüm bunlara rağmen umudunu kaybetmemiş küsmemiş biri. Yurtdışı yasağı nedeniyle tedavi için ülkesinden çıkmasına izin verilmemiş ve ilerleyen hastalığının 20 Eylül 1985’te artık nefes almasına müsaade etmemiş. Ezgili Yürek’te dediği gibi ‘İyi ki gel[miş]’ Ruhi Su.
Türküleri, değerleri, sağlam duruşu hepimize örnek olsun. 26.yılda ruhu şad olsun!
Albümlerinden bazıları: (1971) Seferberlik Türküleri Ve Kuvayi Milliye Destanı, (1972) Yunus Emre, (1972) Karacaoğlan, (1972) Pir Sultan Abdal, (1974) Şiirler – Türküler, (1974) Köroğlu, (1977) El Kapıları, (1977) Sabahın Sahibi Var. Bianet, 21.10.2006, Seval Deniz
Karahaliloğlu, Ruhi Su ile Birlikte Kırk Yıl: Sıdıka Su,http://www.bianet.org/bianet/toplum/86742-ruhi-suilebirlikte-kirk-yil-sidika-su .
1 Bianet, 21.10.2006, Seval Deniz Karahaliloğlu, Ruhi Su ile Birlikte Kırk Yıl: Sıdıka Su, http://www.bianet.org/bianet/toplum/86742-ruhi-su-ile-birlikte-kirk-yil-sidika-su .