Ürdün
Jordan Times Türkiye Cumhurbaşkanı: «Hamas İsrail´in var olma hakkını tanımalı”
21 Mayıs 2011 Cumartesi
Wall Street Journal´ın haberine göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistinli İslamcı Grup Hamas´ın İsrail´in var olma hakkını tanıması gerektiğini belirtti.
Başkan Barack Obama´nın Ortadoğu´yu konu alan konuşmasının ardından Abdullah Gül, Obama´nın 1967 öncesi sınırları baz alınarak bir Filistin devleti kurulması fikrini çok önemli bir adım olarak gördüğünü belirtti.
2006´da Filistin´de yapılan seçimleri kazandığından beri Türkiye Hamas´ı Ortadoğu barış sürecinin önemli bir unsuru olarak görüyor.
Obama´nın konuşmasında, İsrail´in kendisini tanımayan bir yapıyla müzakere etmesinin beklenemeyeceğini söyleyerek önemli bir noktaya dikkat çektiğini belirten Abdullah Gül, Hamas´a bu konu ile ilgili herhangi bir baskı uygulayıp uygulamayacağının sorulması üzerine «çoktan İsrail´i tanımaları önersinde bulundum” diye cevap verdi.
Gül, Hamas lideri Khaled Meshaal ile 2006 yılında Ankara´da gerçekleştirdiği görüşmede, kendisine İsrail´i tanımaları konusunda realist davrannmaları gerektiğini söylediğini belirtti.