İYİ Parti’de neler oluyor? (I)

Huzursuzluğun giderek arttığı ve istifaların arka arkaya gelmeye başladığı İYİ Parti, ülkenin gündemine oturmuş bulunuyor. Aslında bu durum, kuruluşundan beri var olan bazı iç sorunların su yüzüne çıkmasından başka bir şey değil. Ama yine de ‘büyük resim’ tam olarak anlaşılamamış!

Bir olayın altında yatan nedenleri araştıranlar, Latince ‘Cui Bono?’ yani ‘bu olay kimin işine yarıyor?’ sorusunu sorarlar.

Aynı soruyu burada da sorarsak alacağımız yanıt, İYİ Parti’nin parçalanmasının AKP ve MHP’nin işine yarayacağıdır. 

Olaya farklı bir açıdan bakarak bunun İYİ Parti’nin bir iç sorunu olduğunu düşünürsek karşımıza, partinin kurulduğu günden beri parti içindeki MHP egemenliği çıkar.

ESKİ MHP’LİLERİN EGEMENLİĞİ

İYİ Parti’nin kuruluşunda çekirdek kadro MHP’lilerden oluşuyordu. (Nitekim ilk genel seçimlerde aldığı oyun en az yarısının MHP’den geldiği anlaşılmıştı.) Oysa sayın Akşener’in ağırlıklı iddiası merkez sağı bu partide toplamak, ütopik beklentisi ise dört eğilimli bir parti yaratmaktı.

Bu iddiası nedeniyle daha ilk günden -MHP’lilerin yanı sıra- merkez sağdan, sosyal demokratlardan ve hatta alevi inancına sahip olanlardan İYİ Parti’ye ‘kurucu’ alma başarısını göstermişti.

Ancak, daha ilk seçimde sosyal demokratların ve Alevilerin sadece ‘vitrin süsü’ olduğu anlaşılmış, -MHP çekirdeğinin egemenliği nedeniyle- hiçbiri yönetici veya milletvekili yapılmamıştı.

Kimi zaman partideki egemen kadroyu -kısmen- devre dışı bırakmaya çalışsa da (örneğin teşkilatı Koray Aydın’dan almak gibi) güçlü eski MHP kadrosu son seçimlerde daha da ileri gitmiş ve -Meral Hanım’ı ikna etmiş olacaklar ki(!)- merkez sağı da partiden dışlamışlardı.

MERAL HANIM’IN KOLUNU KIRMAK

Son olaylara konu olan Ümit Dikbayır bu olayların neresinde?

Aslında eski bir MHP Sakarya yöneticisi olan Dikbayır, Meral Hanım’la akrabaydı ve milletvekili yapılmıştı. O bir ‘taşra’ MHP’lisi olsa da merkezdeki çekirdek MHP kadrosu ona dokunamadı. Ama ne zamanki Akşener onu Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı yaptı, parti içi egemen kadronun kafası attı; Dikbayır, endüstri meslek lisesi eğitimiyle paranın başına nasıl geçerdi? 

Eğer Meral Hanım ikna edilerek(!) Dikbayır gözden düşürülürse bir taşla iki kuş vurulmuş olacaktı…

Dikbayır’ın başına gelenlere bir de bu açıdan bakın!

İYİ Parti’deki gelişmeleri yazmaya devam edeceğiz…

Bunları da sevebilirsiniz