Bombacı Ali Çavuş, Çocukluğumun Kahramanı

Bombacı Ali Çavuş, 1875’te Girit’te doğdu.

Genç yaşında Girit’te Türk halkına yapılan Rum saldırılarını ve adanın Osmanlı’nın elinden kanlı biçimde çıkışını acıyla yaşadığı için, bu duygularla geldiği İzmir’de Girit’i ve Türklerin yaşadığı zulmü hiç unutamadı. Bu yüzden gönüllü olarak Birinci Dünya Savaşı’na katıldı. Akıncı Müfreze Komutanlığı’na kadar yükseldi.

İzmir’in Yunanlılarca işgali üzerine şehrin kuzeyine çekilerek çete savaşlarını yönetti. Belinde taşıdığı bombalarla önemli çatışmalarda kahramanlıklar gösterdiği için “Bombacı” ismi ile anıldı. Yunan işgalinde Dikili, Menemen, Çiğli ve Karşıyaka’nın içine kadar sızarak yaptığı akınlarla parladı.

9 Eylül 1922’de Menemen ve Karşıyaka’yı kurtaran Suphi Kula komutasındaki 14.Süvari Tümeni’nin en önünde savaştı, kurtarılan her kasabaya Türk bayrağını çekti. Menemen ve Karşıyaka’nın kurtarılmasında ismi Suphi Kula, Zekai Kaur ve Zühtü Işıl ile birlikte anıldı. 9 Eylül 1922’de Karşıyaka’ya sancağı ilk dikenlerden olması sebebi ile gönüllere yerleşti.

Hayatının sonuna kadar Karşıyaka Alaybey’de mütevazi biçimde yaşadı. Ulusal törenlerde milis üniformasını giyerek kortejin en önünde daima yürüdü. 10 Ekim 1978 tarihinde 103 yaşında öldü.

9 Eylül 1995 günü Alaybey’de yaptırılan “Bombacı Ali Çavuş Anıtı”, TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Karşıyaka Belediye Başkanı A.Kemal Baysak, gazeteci Yaşar Aksoy, Bombacı Ali Çavuş’un kızı Muzaffer Kaya’nın konuşmalarıyla açıldı.

Yıllar geçti.. Tam 21 yıl sonra..

Yıllar sonra anıtın önündeki tören

8 Eylül 2016 günü ertesinde bir gazete haberi şunları yazdı:

Karşıyaka Belediyesi, İzmir’in kurtuluşunun 94. yılını anlamlı bir törenle kutladı. 9 Eylül günü Karşıyaka’ya ilk sancağı diken Milis Kumandanı Bombacı Ali Çavuş’un heykelinin yanında, Türk Bayrağı dalgalandırıldı. Etkinliğin fikir babası ve mimarı Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Milli Mücadele ruhunu sonsuza kadar yaşatacağız” dedi.

Alaybey’de Bombacı Ali Çavuş heykeli önünde yapılan etkinlikte Türk Bayrağı; İstiklal Marşı ile birlikte göndere çekildi. 

21 yıl önce A.Kemal Baysak başkanlığındaki Karşıyaka Belediyesi tarafından yaptırılan heykelin açılışında da bir konuşma yapmış olan Gazeteci Yazar Yaşar Aksoy 21 yıl sonra yapılan törende de bir konuşma yaptı:

“21 yıl önce hangi duyguları taşıyorsam, bugün de aynı hissiyatla karşınızdayım. Herhangi bir askeri rütbesi olmadan, tamamen vatan sevgisiyle direnişi örgütleyen Bombacı Ali Çavuş’a her zaman şükran duyacağız. O’nu gelecek kuşaklara taşımaya vesile olan Karşıyaka Belediyesi’ne teşekkür ediyorum..

Bombacı Ali Çavuş, Alaybey mahallesinde yaşadı. Her Cuma günü mahalle çocuklarını toplar, evinin önündeki ağacın altında bayrak töreni ve İstiklal marşı okuması yapardı. Benim çocukluğum Alabey’de geçmedi. Biz, daha yukarı mahallenin, yani Çocuk Yuvası civarının haşarı çocuklarıydık. Ama annem birlikte ne zaman Alaybey’den geçsek, Bombacı’nın bu bayrak törenlerini hazır ol vaziyette izlemişizdir.

Daha sonraları 23 Nisan ve 19 Mayıs törelerinde yürüyüş kortejinin en önünde askeri kıyafeti, kalpağı, dürbün ve siyahlarıyla boy gösteren babayiğit Bombacı’ya yanaşıp onun silahına, kırbacına, palaskasına ve silahlarına dokunmak benim için bir kutsal elektriklenme ritüeli olarak yıllarca devam etti. Bombacı’yı caddelerde görünce manevi yükseliş içinde olurdum.

Bombacı, biz Karşıyaka nesillerinin Emperyalizme ve Yunan saldırganlarına karşı direnişin bir sivil sembolü idi.

9 Eylül 1995 yılında Bombacı Ali Çavuş Anıtı, Alaybey’de açılırken TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk ve Karşıyaka Belediye Başkanından sonra ben de bir konuşma yapmıştım.

21 yıl sonra yine kısmet oldu… Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ile birlikte yine Bombacı’yı halka anlattık.

Görevimizi yaptık… Bombacı’yı sevgiyle anıyorum.”

Resimaltları..

1-Bombacı Ali Çavuş

Bunları da sevebilirsiniz