Mavi Vatan, Denizler ve Gelecek

Tarihçesi ne olursa olsun, ilk kim kullanmış olursa olsun vatanımızın bir parçası hatta yeni bir yorumudur “Mavi Vatan”. Havaya kaldırılmış bunca tozun ardından değişmeyecek şey, Vatan kavramının halk nezdinde genişlemiş olmasıdır. Çılgın ve büyük fikirli şaklabanların karşısında ve hatta biraz da onlara inat demeliyiz: Mare Nostrum, yani “Bizim Deniz”. Ama başkasınınkini bizimkiymiş gibi gösteren bir çılgınlık değil istediğimiz. Bizim olanı, bizi biz yapacak ve değiştirecek olanı tescillemek, korumak, kollamak ve kullanmaktır yalnızca.

Deniz sadece deniz değildir. Teknolojidir. Ama daha da önemlisi bir kültürdür. Zamanında Batı’yı Batı yapmış bir ortamdır, bir sahadır, bir dünyadır deniz. Portekiz, Hollanda, İspanya ve İngiltere üzerinden insanlık denizle birlikte dar kafalılığın ötesine geçti. Bunun maliyeti de oldu: Barut, kan, gözyaşı, koloniler, sömürgeler, savaşlar, açlıklar ve en azgın ideolojilerin harlanması.

Deniz sadece deniz değildir. Denizle birlikte hem milli hem evrensel olan daha iyi anlaşılabilir. Denizler, kıyıların karşısındaki insanların dostluğunu veya hiç değilse birbirine zarar vermeden yaşama iradelerini destekler. Ne de olsa su ortaktır, dolanır, yer değiştirir.

Deniz sadece deniz değildir. Deniz aynı zamanda bembeyaz ve jilet gibi üniformalar içindeki bahriyelilerdir. Onların kültürüdür. Başkaldırmasıdır. Ve Ego’yu mağlup etmektir. Deniz insana küçüklüğünü hissettirir. Buna karşın insana yaşama azmi kazandırır.

Denizlerimiz sadece bizim değildir. Denizlerimiz bir vesiledir bugün. Dar kafalı düşmanlıkları bırakıp komşularla anlaşmanın, orta yolu bulmanın ama aynı zamanda da akıllı direngenliğin ve diplomasinin vesilesidir.

Deniz sadece deniz değildir. Karşı tarafta senden farklı olanlarla iletişim kurmayı hatırlatır. Senden farklı olanları tanımaya mecbur eder seni. Düşmanı bir bütün olarak tanımaya zorlar insanı. Dost bildiğinin kaypaklığını da… elbette.

Mavi Vatan, vatanımızın geleceği, bugünü.

Rotamız denizden ibaret değil elbet. Geleceğimiz Gök de var.

Vira Bismillah!

NOT: Deniz, hele bizim için, sadece deniz değildir. Deniz bizim için bir direnişin, bir özlemin ve bir bekleyişin adıdır. Bu bekleyişimizde bizi yalnız bırakmadı Deniz. Bilgelik Tanrıçası’nın engin bilgeliğini temsil eden o uçsuz bucaksız bilgi kaynağı, Deniz katıldı aramıza: Metis Deniz.

Bunları da sevebilirsiniz