Evdeki Kapitalizm

Evde kalmamız gereken bir zaman dilimine girdik. Kadına yönelik ev içi fiziksel, cinsel, sözel şiddetin arttığı bu dönemde aslında kadın veya erkek olmaktan ziyade corona virüsüyle verdiğimiz savaşta yaşadığımız insan olmanın dramını yazmak istedim. Kadın erkek ayrımı gözetmeksizin insanı vuran corona virüsü bizi, birey olarak neye ihityacım vardan toplum olarak neye ihtiyacımız vara döndürebilir mi?

Corona virüsü ile savaşırken kapitalist sistem kendini insan kıyımıyla gösterdi. Yakın zamanda izlediğim The platform filmi kapitalist sistemin acımasızlığını bütün çarpıcılığıyla anlatıyor. Her katında iki kişi bulunan çok katlı bir hapishanede geçen filmde, en üst katta verilen yemeklerin arta kalanları alt kattakilere ulaşıyor. Nitekim doyumsuzluğu nedeniyle insanlar en üst kattayken alt kattakileri düşünmeden ihtiyacı olandan fazla yiyorlar. Ve böylelikle alt katlara indikçe insanlar birbirlerini yiyorlar. Daha öncesinde alt katlarda kalmış biri, üst kata geçtiğinde alt kattakileri düşünür mü? Yoksa bana yardım edilmedi ben de yardım etmeyeyim, düzen böyle mi der? Corona virüsünde de benzer bir durum oldu. “Bana bulaşmasın da kime bulaşırsa bulaşsın.”, “Yaşlı değilim nasıl olsa bana bir şey olmaz.” Cümlelerini duyar olduk. Sistem gereğince çalışmak zorunda bırakılanlarla işlerini online yapabilecek ve İşçi sınıfı beyaz yakalı ayrımlarını gödük. Üst kesimde bir futbolcuysan eğer beklemeden corona testi yaptırabiliyorsun, tehlikede olan sağlık personellerine bile yapılmıyorken… Gerçekten aynı gemide miyiz? Filikalara ilk başta zenginler biniyor. Bir gemideysek eğer kapitalist sistemin sürdüğü böyle bir gemideyiz.

Kapitalist sistem ölümleri beraberinde getiriyor. Belki de çoğu insan hayatında ilk kez bu kadar bilinçli bir şekilde kapitalist sistemi sorgulamaya başladı. Bugüne kadar hiç sorgulamamış insanların bile sorgulamaya başladığı bir döneme girdik. İnsana değer vermeyen bu sistem “Kanal İstanbul Projesi”ne para yatırıyor. Toplumun ihitiyacını gözetmeyen bu sistemin, insanlığa hizmet etmediğinin farkına varılmasını umut ediyorum.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın