İtalyan Basınında Türkiye – Şubat 2020

La Repubblica

Gezi Parkı sanıkları beraat etti

18 Şubat 2020

İstanbul’daki bir mahkemenin 2013 Gezi protestoları duruşmasında 16 sanığın tümüne beraat kararı vermesi birçok kişi tarafından sürpriz olarak karşılandı. 3 yıldır içeride bulunan hayırsever ve insan hakları savunucusu Osman Kavala da beraat edenler arasındaydı. Fakat aynı günün devamında kendisi için bu kez 2016’daki başarısız darbe girişimi ile alakalı bir yakalama kararı çıkarıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 10 Aralık’ta Osman Kavala’nın tutukluluğunun hukuksuz olduğu ve salıverilmesi gerektiği ile ilgili kararına karşın geçtiğimiz aylarda mahkeme tutukluluğun devamına hükmetmişti. Kavala demokratik düzeni bozmakla suçlandı ve ömür boyu hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı. Cumhuriyet savcısına göre Kavala, 2013 yılında İstanbul’da 20 gün sürdükten sonra tüm ülkeye yayılan ve son olarak kanlı bir şekilde bastırılan Gezi Parkı protestolarını koordine etti. Protestolar sonrası en az 10 ölü ve yüzlerce yaralı vardı. Kavala aslen Anadolu Kültür organizasyonunun kurucusudur ve kendini uluslararası kültür sanat destekçisi ve insan hakları savunucusu olarak tanıtıyor. Fakat kendisinin özgürlüğü tekrar kazanma umutları saatler içerisinde mahkeme tarafından kırıldı.

Davadaki diğer sanıklar için de beraat kararı çıktı. Bunlardan yurtdışında sürgünde olan sekizi, kişisel özgürlüklerle ilgili kısıtlamalara tabi tutulmuştu. Bu kişiler arasında yıllardır Almanya’da yaşayan Cumhuriyet gazetesi eski editörü Can Dündar da var.

Beraat haberleri, İstanbul’un yeni belediye başkanı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rakibi laik ve cumhuriyetçi Ekrem İmamoğlu tarafından olumlu yorumlandı. “Bizim için Türk yargı sistemine olan güveni yeniden kazandıran gerçek bir sevinç kaynağı. Şehrimizin tarihini, kültürünü ve doğasını savunmak için taraf olan herkese teşekkür ediyorum.” Türkiye’nin İnsan Hakları İzleme Müdürü Emma Sinclair-Webb ise: “Doğru karar verildi. Bu sürecin tek amacı insan hakları savunucularını hedef almaktı.” dedi.

Yine dün Türkiye Cumhuriyet Savcısı, 15 Temmuz 2016 darbesinde görev alan askerler, görevden ayrılanlar, eski polis memurları ve Adalet Bakanlığı çalışanları da dahil olmak üzere 695 kişi hakkında tutuklama emri çıkardı. İstenenlerin, başarısız darbenin beyni olmakla suçlanan İslam vaiz Fethullah Gülen ile bağlarından şüpheleniliyor.

https://www.repubblica.it/esteri/2020/02/18/news/turchia_assolti_gli_imputati_della_rivolta_di_gezi_park-248903188/?ref=search



 

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın