Orta Doğu Basınında Türkiye – Ocak 2020

25 Ocak 2020

IRNA- Tahran, İran

İran Kızılayı’ndan Türkiye’deki depremzedelere destek

İran Kızılay Cemiyeti Genel Sekreteri Mahmut Rıza Peyravi Türkiye’nin Elazığ ilini vuran deprem haberi geldikten sonra acil olarak Türk mevkidaşı Kerem Kınık ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde destek açıklamasında bulundu.

 

Peyravi, hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı diledi ve bölgedeki arama ve kurtarma ekiplerine yardım önerisinde bulundu.

 

Türk yetkililer, deprem sonrasında 772 kişinin yaralandığını ve 19 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ayrıca 30 kişinin enkaz altında olduğunu söylediler.

 

İran ve Türkiye Kızılay Cemiyetleri afetlere karşı yakın işbirliği içerisinde. Türk kuruluş, Mart 2019’da İran’daki selin zarar verdiği alanlara yardım etmişti.

 

27 Ocak 2020

Al Arabiya- Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri

Libya Ulusal Ordusu Generali: Türkiye, sonrasında Avrupa’ya geçmeye çalışan IŞİD savaşçılarını Libya’ya yolluyor

 

Libya’da savaşan taraflardan biri olan Libya Ulusal Ordusu sözcüsüne göre, Türkiye tarafından Libya’ya gönderilen Suriyeli bir IŞİD savaşçısı Avrupa’ya geçmeye çalışırken yakalandı.

 

Türkiye, Libya Ulusal Ordusu’nun düşmanı olan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümetini destekliyor ve bu ay başında General Halife Hafter önderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nun saldırılarına karşı Ulusal Mutabakat Hükümetini desteklemek için askeri birlik gönderdi. Ankara, Libya’ya az sayıdaki Türk askeri personele ek olarak deniz yoluyla, bazı kesimlerce paralı asker şeklinde de tanımlanan, Türk destekli Suriyeli savaşçıları sevk etti.

 

Libya Ulusal Ordusu sözcüsü General Ahmed el-Mismari, bu savaşçılardan birinin Türk güçlerinin Kürt ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri’ne saldırdığı sırada Suriye’deki hapishaneden kaçan bir IŞİD üyesi olduğunu söyledi.

 

El-Mismari, IŞİD üyesinin Avrupa’ya ulaşmaya çalıştığını fakat yolda yakalandığını belirtti. Konuya ilişkin başka bir bilgi verilmedi.

 

El-Mismari, Türkiye’nin “uluslararası hukuku ve Berlin Konferansı kararlarını ihlal ederek” Libya’ya “teröristleri” yolladığını ekledi. Libya’da savaşan taraflar geçen ay Berlin’de görüşmüştü fakat ateşkes görüşmelerini ilerletme çabaları başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

 

Ulusal Mutabakat Hükümeti Libya’nın Birleşmiş Milletlerce tanınan hükümeti olmasına rağmen radikal gruplara destek vermekle suçlanıyor.

 

Pazartesi günü, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Libya sorununu görüşmek ve ticareti canlandırmak için Cezayir’i ziyaret etti.

 

13 Ocak 2020

SANA- Moskova, Rusya

Mazen Eyon

Suriye, Türkiye’ye egemenliğini kabul etmesi ve Suriye topraklarından tamamen çekilmesi çağrısında bulundu

 

Pazartesi günü Moskova’da toplanan “Suriye-Rusya-Türkiye üçlü toplantısı”nın Suriye tarafı Türk tarafına hem Suriye Arap Cumhuriyetinin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne bağlı kalma hem de acil olarak Suriye topraklarının tamamından geri çekilme çağrısında bulundu.

 

Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Tümgeneral Ali Memlük’ün temsil ettiği Suriye tarafı, İstihbarat teşkilatı başkanınca temsil edilen Türk tarafına Halep-Lazkiye ve Halep-Hama karayolunun açılmasına ek olarak özelllikle bölgeden teröristlerin ve ağır silahların çıkarılmasına ilişkin İdlib’le ilgili 17 Eylül 2018 tarihli Soçi Mutabakatı’na bağlılık çağrısında bulundu.

 

Memlük, Suriye Devleti’nin terörizme karşı savaşı sürdürmede, İdlib bölgesinin tamamını özgürleştirmede ve bölgelerdeki terör örgütlerince canlı kalkan olarak kullanılan Suriye vatandaşlarına güvenlik ve istikrar sağlayacak bir biçimdeki devlet otoritesini yeniden sağlamada kararlı olduğunu vurguladı.

 

 

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın