İtalyan Basınında Türkiye – Kasım 2019

la Repubblica

4 Kasım 2019

Yazar Ahmet Altan, 3 yıl sonra özgür

15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişiminin ardından İstanbul’daki bir temyiz mahkemesi, Ahmet Altan’ı on yıl altı aylık hapis cezasına çarptırdı fakat halihazırda yattığı süreyi göz önünde bulundurarak salıverilmesine karar verdi.

Eski bir gazete editörü, kitaplarıyla İtalya’da çokça tanınan ve Türkiye’deki önemli entelektüellerden biri olan 69 yaşındaki yazar Ahmet Altan, 3 yılın ardından özgürlüğüne kavuştu.

İstanbul’daki bir temyiz mahkemesi dün gece Ahmet Altan ile eski milletvekili ve gazeteci Nazlı Ilıcak’ın tutukluluklarının bitmesine verdi. Fakat Altan ailesinin karardan duyduğu mutluluk çok uzun sürmedi. Yazar cezaevinden salındıktan 24 saat sonra tekrar tutuklanmasına karar verildi. İki gazeteci de 15 Temmuz 2016’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı düzenlenen başarısız darbe girişiminin hemen ardından, darbe girişimine destek verdikleri gerekçesiyle tutuklanmışlardı.

Ahmet Altan Türkiye’de liberal entelektüellerin başı olarak görülüyor. Askerlere karşı oldukça sert yazıların yayınlandığı Taraf gazetesinin kurucusu olan Altan, daha sonra darbenin mimarı Fethullah Gülen’den maddi yardım almakla suçlandı. Gazete, gerçek bir yenilik olmasına rağmen kapatıldı. Altan ayrıca kendi duruşmalarını anlattığı roman ve yazılarıyla da tanınıyor.

https://www.repubblica.it/esteri/2019/11/04/news/turchia_liberato_scrittore_ahmet_altan_censura_ankara-240245769/?ref=search


Corriere della Sera

6 Kasım 2019

Türkiye: “El Bağdadi’nin eşini yakaladık.”

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkesinin ABD tarafından Ekim ayında öldürülen Ebu Bekir el-Bağdadi’nin eşini yakaladığını açıkladı. İslami liderin kız kardeşini yakaladıkları günün ertesinde Ankara’da açıklama yapan Erdoğan, “Bugün bunu ilk kez söylüyorum, eşini yakaladık fakat böbürlenmedik.” dedi. Cumhurbaşkanı olay ile ilgili daha fazla bilgi vermedi. Kadının ne zaman ve nasıl yakalandığını ya da ismini açıklamadı. Bilindiği kadarıyla el-Bağdadi’nin İslam dininin izin verdiği gibi dört karısı vardı.

Erdoğan’ın açıklaması, Türk güçler el-Bağdadi’nin ablası Rasmiya Awad’ı kuzeybatı Suriye’deki Halep’te yakaladıktan birkaç gün sonra geldi.

https://www.corriere.it/esteri/19_novembre_06/al-baghdadi-turchia-abbiamo-catturato-moglie-50c4a7f0-00ac-11ea-90df-c7bf97da0906.shtml



Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın