47. Uluslararası Emmy Ödülleri

Emmy Ödülleri, Amerikan televizyon yapımlarına verilen ödüldür. Peabody Ödülleri’ne benzer; fakat ondan farklı olarak daha fazla eğlence odaklıdır. Emmy ödülleri film sektöründeki Akademi Ödülleri, tiyatrodaki Tony Ödülleri ve müzik sektöründeki Grammy Ödülleri’ne karşılık gelmektedir.

Emmy Ödülleri birbiriyle bağlantılı fakat birbirlerinden tamamen ayrı üç kuruluş tarafından takdim edilir. Her birisi Emmy Ödülleri seremonilerinin belirli bir bölümünün yönetiminden sorumludur.

Academy of Television Arts and Sciences (Televizyon Sanat ve Bilimleri Akademisi) spor dışındaki ulusal altın saatler eğlence programlarını;

National Academy of Television Arts and Sciences (Ulusal Televizyon Sanat ve Bilimleri Akademisi) belgesel programlar ile spor, haber ve gündüz programlarını;

International Academy of Television Arts and Sciences (Uluslararası Televizyon Sanat ve Bilimleri Akademisi) ise Birleşik Devletler dışında üretilmiş programları ödül almak üzere belirler.

Los Angeles merkezli Academy of Television Arts & Sciences (ATAS), görüntü oluşturma ve halkla ilişkiler fırsatının bir parçası olarak Emmy Ödülleri’ni oluşturdu.

İlk Emmy Ödülü 25 Ocak 1949 tarihinde Hollywood Athletic Club isimli programa verilmiştir. Shirley Dinsdale ilk Emmy Ödül Töreni’nde ilk Emmy Ödülü’nü alma ayrıcalığına sahip olan ilk kişi oldu.

1950’lerde ATAS organizasyonu, ülke genelinde yaptığı televizyon yayınlarıyla, ülke çapında bir olaya dönüştürdü. Doğu Kıyısı’nda üyelerine hizmet eden ve Emmy Ödülleri’ne danışmanlıkta yardım eden kardeş organizasyon National Academy of Television Arts and Sciences (NATAS), New York’ta kuruldu. NATAS aynı zamanda ABD’nin küçük bölgelerine uzanan ve her birinin yerel programcılık sektörü için kendi Emmy ödülleri şovunu düzenleyen bölgesel bölümler kurdu. ATAS halen Los Angeles bölgesinde, bölgesel programları ödüllendiren ayrı bir bölgesel tören düzenlemeye devam etmektedir.


Orijinal olarak ABD ulusal yayınıyla her yıl gösterimleri ödüllendiren sadece bir Emmy Ödül töreni düzenlenmekteydi. Bu 1974’te sadece gündüz programı kuşağına özel olarak Daytime Emmy Ödülleri ilk kez ayrı bir ödül gösterisi olarak düzenlendiğinde değişti. Diğer alanlardaki özel Emmy Ödülleri törenleri onları takip etti. 1970’lerin başında Amerika dışındaki yapımları ödüllendiren Uluslararası Emmy Ödülleri yapılmaya başlandı.

1977’de tüm anlaşmazlıkların neticesinde, ATAS ve NATAS aralarındaki bağı ayrımak konusunda anlaştılar. Fakat aynı zamanda da Emmy heykelciği ile ticari markasının mülkiyetinin paylaşılması ve her birinin ödül şovlarının yönetiminin bir kısmından sorumlu olmaları konusunda da anlaşmaya vardılar.


Elinde bir atom tutan kanatlı kadın heykelcikleri Emmy Ödülleri’nin ortaya çıkışının ardından televizyon akademilerinin televizyon bilim ve sanatını desteklemek ve yüceltmek hedefini

simgelemeye başladı. Heykelcikteki kanatlar sanatın ilham perisini, atom ise bilimin elektronunu temsil etmektedir. Heykelcik televizyon mühendisi Louis McManus tarafından karısını model alarak dizayn edilmiştir.


47. Uluslararası Emmy Ödülleri, New York’ta sahiplerini buldu. Türkiye de bir ödül aldı. Şahsiyet dizisindeki Agah Beyoğlu rolüyle Uluslararası Emmy Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu. Hollywood ve dünyanın önde gelen yıldızlarının katıldığı etkinliklerde onlarca ödül dağıtıldı. 2 Hollanda, 2 Brezilya, 2 Birleşik Krallık, 1 Türkiye, 1 ABD, 1 Kolombiya, 1 Avustralya ve 1 de Macaristan olmak üzere toplam 11 farklı kategoride ödül, 8 farklı ülkeye dağıtılmış oldu.





Emmy Ödülleri

Sanat Yapımı: Dance or Die (Withfilm/ Hollanda)

En İyi Aktör Performansı: Haluk Bilginer-Şahsiyet (Ay Yapım/ Türkiye)

En İyi Aktris Performansı: Marina Gera-Eternal Winter (Szupermodern Studio Ltd./ Macaristan)

Komedi: The Last Hangover (YouTube/ Brezilya)

Belgesel: Bellingcat – Truth in a Post-Truth World (VPRO/ Hollanda)

Dram Dizisi: McMafia (Cuba Pictures-BBC-AMC/ Birleşik Krallık)

İngilizce Olmayan Yapım: Falco (Spiral International-Red Arrow Studios International-Dynamo/ Amerika Birleşik Devletleri)

Senaryo Dışı Eğlence: The Real Full Monty: Ladies’ Night (Spun Gold TV-ITV/ Birleşik Krallık)

Kısa Süreli Yapım: Hack the City (Fox Lab-Yourmama/ Brezilya)

Telenovela: La Reina del Flow (Teleset-Caracol Television/ Kolombiya)

Televizyon Dizisi – Mini dizi: Safe Harbour (Matchbox Pictures/ Avustralya)

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın