76. Venedik Film Festivali

Dünyanın en eski film festivali olan Venedik Film Festivali bu yıl 28 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında düzenlendi. Festivalin jüri başkanlığını Arjantinli yönetmen Lucrecia Martel yaparken, jüride ayrıca Piers Handling, Mary Harron, Stacy Martin, Rodrigo Prieto, Tsukamoto Shinya, Paolo Virzi yer aldı.

Festival büyük ödülü “Altın Aslan”a, yönetmenliğini Todd Phillips’in yaptığı ve başrolünde Joaquin Phoenix’in oynadığı, Amerikan yapımı psikolojik gerilim türündeki “Joker” filmi layık görüldü. Özellikle başrolündeki Joaquin Phoenix‘in etkileyici performansı ile övgü toplayan film, Venedik gibi prestijli bir festivalde büyük ödülü kazanarak çizgi roman uyarlamaları adına tarihi bir başarıya imza atmış oldu.

Hakkında bir çocuğa yönelik cinsel istismar suçlaması ve mahkumiyet kararı olması sebebiyle festivale katılımı tartışma konusu olan Polonyalı yönetmen Roman Polanski’nin yeni filmi J’accuse ile Jüri Büyük Ödülü’nü kazanması festivale damga vurdu.

Festivalin son günü bir protestoya sahne oldu. Festivalin kırmızı halı geçişinin yapıldığı nokta, öğle saatlerinde bir grup çevreci tarafından bir süreliğine işgal edildi.

Yaklaşık 400 çevreci, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan kentten geçen cruise tipi büyük yolcu gemilerini protesto ederek, “Venedik’te büyük gemilere hayır” pankartlarıyla kırmızı halıda eylem yaptı.

Festival kapsamında usta yönetmen Ferzan Özpetek, 76. Venedik Film Festivali’nin resmi programında yer almasa da festival kapsamında yapılan Film Müziği Yıldızları Özel Ödülü’ne değer görüldü.

Jürinin yaptığı değerlendirmede, filmleri kadar çalışmalarında kullandığı müziklerle de beğeni toplayan Özpetek, Film Müziği Yıldızları Özel Ödülü’nün sahibi oldu.

Hayatını uzun yıllardır İtalya’da sürdüren Özpetek, yaptığı açıklamada, bugüne kadar pek çok ödül aldığını ancak film müziklerine yönelik verilen bu ödülün farklı bir anlamı olduğunu söyledi.

Usta yönetmen, bu alanda da takdir ediliyor olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.

Ayrıca, Özpetek’in Venedik Bienali için yaptığı “Venetika” isimli enstalasyonu (yerleştirme sanatı) da büyük ilgi gördü.

Kasia Smutniak’ın rol aldığı, Sezen Aksu’nun müziğinden oluşan “Venetika” enstalasyonu için bir İtalyan firmasının sponsorluğunda dün özel gösterimin yapıldığını aktaran Özpetek, “Venedik tabi tarih boyunca pek çok kültürle etkileşimde bulunmuş bir yer. Osmanlı ile Türklerle de çok etkileşime girmiş bir yer. Ben de Venedik’i, bu kentin ayrılmaz parçası olan suyun üzerine herkesin kendinden bir şey bulabileceği yansımalarla anlatmaya çalıştım.” diye konuştu.

76. Venedik Film Festivali Ödülleri

Altın Aslan: Joker – Todd Phillips

Jüri Büyük Ödülü: J’accuse – Roman Polanski

En İyi Yönetmen: Roy Andersson – About Endlessness

En İyi Kadın Oyuncu: Ariane Ascaride – Gloria Mundi

En İyi Erkek Oyuncu: Luca Marinelli – Martin Eden

En İyi Senaryo: Yonfan – No. 7 Cherry Lane

Jüri Özel Ödülü: La Mafia Non E Più Quello Di Una Volta – Franco Moresco

En İyi Genç Oyuncu: Toby Wallace – Babyteeth

Orizzonti

En İyi Film: Atlantis – Valentyn Vasyanovych

En İyi Yönetmen: Theo Court – Blanco En Blanco

Jüri Özel Ödülü: Verdict – Raymund Ribay Guttierez

En İyi Kadın Oyuncu: Marta Nieto – Madre

En İyi Erkek Oyuncu: Sami Bouajila – A Son

En İyi Senaryo: Jessica Palud – Revenir

En İyi Kısa Film: Darling – Saim Sadiq

Geleceğin Aslanı Ödülü: You Will Die At 20 – Amjad Abu Alala

Sanal Gerçeklik Bölümü

En İyi Sanal Gerçeklik Filmi: The Key – Céline Tricart

En İyi Sanal Gerçeklik Deneyimi: A Linha – Ricardo Laganaro

En İyi Sanal Gerçeklik Öyküsü: Daughters Of Chibok – Joel Kachi Benson

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın