Ortadoğu Basınında Türkiye-Mayıs 2019

19 Mayıs 2019

Press TV-İran

Türkiye’nin gözleri Rusya’nın S-500 savunma sisteminde

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin S-500 füze savunma sistemini edinmek istediğini söyledi. S-500 füze savunma sistemi, ABD ile Türkiye arasında tartışmalara neden olan S-400’ün daha gelişmiş bir modeli.

Cumartesi günü televizyonda, İstanbul’daki üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400’lerin anlaşmasının yapıldığını ve Türkiye’nin ABD tehditleriyle kesinlikle “S-400 konusunda geri adım atmayacağını” vurguladı.

Erdoğan, “S-400’le ilgili konuyu bitirdik. Anlaşmaya göre teslimat Temmuz’da ya da daha önce başlayacak. Rusya bize çok uygun koşullar teklif etti. Bundan sonra, S-500 hakkında da görüşmeler olacak. Ortak üretim de söz konusu.” şeklinde konuştu. S-400 sistemi için Türkiye, Rusya ile 2.5 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. ABD, kendisinin Türkiye ile yaptığı ve 30 tane Amerikan F-35 jet uçağının satışını kapsayan anlaşmanın uygulanmasını Rusya ile olan anlaşmanın iptal edilmesi şartına bağlayarak, bu anlaşmaya şiddetle karşı çıkıyor.

Washington hatta, Türkiye’nin NATO üyeliğini kaybedebileceğini söyleyecek kadar ileri gidiyor.

Pentagon geçen ay, F-35’lerin Türkiye’ye teslim edilmesini engellemişti.

Ama Erdoğan, ABD’nin süreci geciktirmesine rağmen, Türkiye’nin er ya da geç F-35’leri alacağını söylüyor. Erdoğan, “(Amerikalılar) orta sahada top çevirip, naz yapıyorlar. Ama er ya da geç F-35’leri alacağız. Teslim edilmemesi bir seçenek değil.” dedi.

ABD, Rus savunma sisteminin, NATO teçhizatı ile ortak kullanımının mümkün olmadığını iddia ediyor. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400’ler ile F-35’lerin uyumluluğu konusunda teknik çalışmalar yaptıklarını ve bu konuda ABD’nin söylediği türden bir endişeye gerek olmadığını belirtiyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yakın zamanda, ABD’nin F-35’leri Ankara’ya teslim etmemesi durumuna karşı başka olanakları da değerlendireceklerini söyledi.

15 Mayıs 2019

SANA- Suriye

Grospic: Türkiye ve ABD’nin Suriye’deki askeri mevcudiyeti gayri meşrudur ve kabul edilemez

Çek Parlamentosu Suriye’yle Dostluk Grubu’nun başkanı Stanislav Grospic, ABD ve Türkiye’nin Suriye topraklarındaki askeri mevcudiyetinin devam etmesinin gayri- meşru ve kabul edilemez olduğunu ve yalnızca Suriye’nin tamamen terörizmden temizlenerek özgürleştirilmesi önünde engel teşkil ettiğini kabul etti.

Çarşamba günü, Prag’ta SANA muhabirine yaptığı açıklama Grospic, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rejimi, Suriye’de işgal ettiği bölgelerdeki terörist grupları destekliyor, finanse ediyor ve silahlandırıyor. Öte taraftan teröristlerin İdlib’teki yuvalarını ortadan kaldırmayı hedefleyen operasyonlara da karşı çıkıyor.” dedi.

Grospic, ABD güçlerinin ve paralı askerlerinin konuşlanmış olduğu yerlerde sivillere karşı katliamlar yapıldığını ve bunun da asla kabul edilemeyecek olduğunu belirtti. Güvenlik Konseyi’nin, Suriye’nin toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve istikrarını tasdik eden 2254 numaralı kararına saygı duyma gerekliliğini vurgulayan Grospic, Suriye’deki durumun istikrarının ve yeniden inşa aşamasının başlatılmasının, bölgedeki istikrarın en önemli temelini oluşturduğunu ekledi.

Ruaa al-Jazaeri

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın