72. Cannes Film Festivali

Bu yıl 72. si düzenlenen Cannes Film Festivali 14 – 25 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirildi. Başkanlığını Meksikalı yönetmen Alejandro Gonzalez Inarritu’nun yaptığı festival jürisinde Elle Fanning, Olivia Colman, Kelly Reichardt ve Robin Campillo yer aldı. Festivalin bu yılki afişinde 29 Mart’ta yaşamını yitiren yönetmen Agnes Varda‘nın ilk filmi olan “Paralel Hayatlar”ın setinden bir fotoğraf yer aldı.

Festival bu yıl Netflix tartışmalarının gölgesinde başladı. Alejandro Gonzalez Inarritu, internetten film ve dizi izleme platformu Netflix’e karşı sinema salonlarını savunmuş, sinemada film izlemenin ‘ortak deneyimini’ överek “Filmlerin TV’lerde olması güzel ancak neden insanlara onu sinemada izleme şansı verilmesin.” demişti.

2017’de Cannes’a gelen Netflix yapımı Okja ve Meyerowitz Stories gösterimlerinin tepkiler nedeniyle yarım kalması sonrası tartışma alevlenmişti.

Festivalin 2017 jüri başkanı Pedro Almodovar, bu filmlerin sinema salonlarında izleyiciyle buluşmayacak olması halinde filmleri değerlendirme dışı tutacağını kaydetmişti.

O tarihten sonra Cannes’da yarışacak filmlerin Fransız sinemalarında gösterilmesi şartı getirildi Cannes’da Netflix yapımı filmler seçilmedi.

Quentin Tarantino, Pedro Almodovar, Terrence Malick, Dardenne Kardeşler, Ken Loach ve Bong Joon-ho gibi önemli isimlerin yeni filmleriyle yer aldığı festivalde Altın Palmiye’yi Bong Joon-ho imzalı Parasite kazandı. Bu ödülle birlikte Joon-ho, Cannes Film Festivali’nin 72 yıllık tarihinde Altın Palmiye kazanan ilk Koreli yönetmen oldu.

Jürideki herkesin Altın Palmiye’yi Parasite’a verme konusunda hemfikir olduğunu söyleyen Inarritu, filmin eşsiz bir deneyim olduğunu ifade etti. Parasite’ın global bir konuyu yerel bir hikâye üzerinden anlatma konusundaki başarısına dikkat çeken Inarritu, filmin beklemedikleri bir şekilde farklı türler arasında geçiş yaptığını belirtti.

72. Cannes Film Festivali Ödülleri

Ana Yarışma

Altın Palmiye: Parasite – Bong Joon-ho

Grand Prix: Atlantique – Mati Diop

En İyi Yönetmen: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne – Young Ahmed

En İyi Erkek Oyuncu: Antonio Banderas – Pain and Glory

En İyi Kadın Oyuncu: Emily Beecham – Little Joe

Jüri Özel Ödülü: Bacurau (Kleber Mendonça Filho & Juliano Dornelles) ve Les miserables (Ladj Ly)

En İyi Senaryo: Celine Sciamma – Portrait of a Lady on Fire

Özel Mansiyon: Elia Suleiman – It Must Be Heaven

Diğer Ödüller

Altın Kamera Ödülü: Nuestras Madres (Cesar Diaz)

Kısa Film Dalında Altın Palmiye: The Distance Between the Sky and Us (Vasilis Kekatos)

Kısa Film Özel Mansiyon: Monster God (Agustina San Martin)

FIPRESCI

Ana Yarışma: It Must Be Heaven (Elia Suleiman)

Belirli Bir Bakış: Beanpole (Kantemir Balagov)

Yönetmenlerin 15 Günü: The Lighthouse (Robert Eggers)

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın