İtalyan Basınında Türkiye- Mart 2019

La Repubblica

Cami katliamı, Avustralya Erdoğan’ın sözlerini kınadı: “Sorumsuz”

20 Mart 2019

Cami katliamı, Türkiye ile Avustralya arasında beklenmedik bir diplomatik krize sebep oldu. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için Yeni Zelanda’daki Christchurch camilerindeki terörist saldırının ardından “umursamaz”, “cahil” ve “saldırgan” ifadelerini kullandı. Erdoğan pazartesi günü yaptığı açıklamada, saldırının İslam ve Türkiye’ye yönelik bir saldırının parçası olduğunu söylemişti.

Erdoğan, geçtiğimiz günlerdeki bir seçim mitingi sırasında, Türkiye’deki Müslüman aleyhtarlarının babaları gibi tabutlara geri gönderileceğini belirterek Avustralya vatandaşının katliam videosunu gösterdi. Referans, Birinci Dünya Savaşı sırasındaki Avrupa emperyalizmine karşı Osmanlı ve Türk direnişinin bir sembolü olan Gelibolu Savaşı’ydı. Mitingin devamında ise şu sözleri kullandı: “Sen alçakça 50 kardeşimizi öldürdün. Bunu ödeyeceksin. Eğer Yeni Zelanda seni cezalandırmazsa seni öyle ya da böyle nasıl cezalandıracağımızı biliyoruz.”

Avustralya Başbakanı Morrison, Türkiye’nin Avustralya büyükelçisini Erdoğan’ın bu sözlerinin açıklamasını tartışmak amacıyla çağırdı. “Bu gerçekten şok edici ve çok saldırgan bir yorumdu ve ben de büyükelçi ile tartışacağım. Yorumları son derece yapıcılık karşıtı buluyorum. Görevimizin durumu ağırlaştırmak değil sıcaklığı düşürmek olduğunu düşünüyorum.”

https://www.repubblica.it/esteri/2019/03/20/news/christchurc_primo_ministro_australia_proposta_di_erdogan_irricevibile_e_ignobile_-222038759/?ref=search

Sputnik Italia

Türkiye’nin Rus S-400’lerini alması halinde F-35’lerin satışı mümkün gözükmüyor

21 Mart 2019

Amerika Birleşik Devletleri Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Beyaz Saray ve ABD Kongresinin, Ankara’nın Rus S-400 hava savunma sistemlerini kullanması durumunda, ABD’nin yeni F-35 askeri avcı bombardıman uçaklarının Türkiye’ye satılmasına izin vermesinin mümkün olmadığını belirtti.

Washington’daki Atlantik Konseyi’nde bir konuşmasında, Dunford’tan Pentagon’un F-35’in Türkiye’ye devredilmesi için hazırlıklarını askıya alabileceği söylentileri hakkında yorum yapması istendi. Dunford şunları söyledi: “Hem yürütme hem de yasama organlarımız, S-400’lerin en gelişmiş savaş uçaklarımız F-35’ler ile varlığını onaylamayacaklardır. Bir çözüm bulmayı umuyoruz fakat bu zor bir konu.”

https://it.sputniknews.com/mondo/201903217444919-Improbabile-che-USA-venderanno-F-35-a-Turchia-se-comprer-S-400-russi/

Ansa.it

Avrupa’nın müzakereleri durdurması bizim için değersiz

14 Mart 2019

“Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’nin adaylık müzakerelerini durdurmaya yönelik aldığı bağlayıcı olmayan karar bizim için değersiz ve geçersizdir.”. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözcüsü bu cümleyi kurdu ve Avrupa içerisindeki aşırı sağ hareketleri, önyargılarını temelsiz ifadelerle dolu bir rapora yansıtmakla suçladı. Ankara’nın Başkanlık Sözcüsü İbrahim Kalın şu şekilde devam etti: “Avrupa Parlamentosu’nun 2018 Türkiye raporu, Türkiye-AB ilişkilerini güçlendirmede sarf edilen ortak eforu zedeleyici içeriktedir.

Dışişleri Bakanlığı ise sert bir tepkiyle Strasburg’un verdiği kararı “anlamsız” olarak yorumladı. Açıklamanın devamında Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye karşı tutumunun ilişkileri ilerletici, iki taraf arasındaki diyaloğu ve etkileşimi artırıcı olması gerektiği vurgulandı. Ayrıca Türkiye’nin Mayıs seçimlerinden sonra kurulacak yeni Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye-AB ilişkilerine yapıcı yaklaşması, kalifiye ve tarafsız kararlarla Türkiye’nin AB’ye entegrasyon sürecini teşvik etmesi beklentisi dile getirildi.

http://www.ansamed.info/ansamed/it/notizie/stati/turchia/2019/03/14/turchia-stop-eurocamera-a-negoziati-e-senza-valore_22319fa1-8ea6-4b3c-acdf-c0ba4f6f1913.html

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın