Aynı Yıldızın Altında Film İncelemesi

Filmin Künyesi

Filmin adı : Aynı Yıldızın Altında (The Fault In Our Stars)

Yönetmen : Josh Boone

Senaryo : Scott Neustadter, Michael H. Weber

Ülke : ABD

Tür : Dram

Vizyon Tarihi : 27 Haziran 2014

Süre : 126 dakika

Dil : İngilizce

Oyuncular :

Shailene Woodley

Ansel Elgort

Willem Dafoe

Ana Dela Cruz

Laura Dern

Randy Kovitz

Nat Wolff

Lotte Verbeek

Filmin İncelemesi

16 yaşındaki Hazel yeni gelişen ve nadir hastada fayda sağlayan bir ilaç sayesinde ömrünü biraz daha uzatabilmiştir. Destek gruplarına katılarak moral arayan kız bir gün destek grubunda bir genç olan Augustus ile tanışır ve ona ilgi duymaya başlar. Çocuk da ona karşı ilgisiz değildir ve daha ilk karşılaşmalarında Hazel’i evlerine film izlemeye davet eder.

Birlikte V for Vendetta filmini izlerler ve Hazel de çocuğa çok beğendiği ve tekrar tekrar okuduğu kitabı tavsiye eder. Kitabı bitirmeden de bir daha görüşmeyeceklerini söyler. Bunun üzerine çocuk da kitabı bir an önce okur ve etkisi altında kalır. Fakat kitapta cevaplanmamış birçok soru vardır ve Hazel bir türlü yazara ulaşamaz. Çocuk kızı mutlu edebilmek için yazara bir şekilde ulaşır ve yazar da onları yüz yüze görüşmek için yaşadığı Amsterdam’a davet eder. Fakat Hazel’in ailesi böyle bir seyahati karşılayabilecek imkânları yoktur ve Hazel’de tek dilek hakkını kullanmıştır.

Hazel’in imdadına yine Augustus yetişir ve tek dilek hakkını bunun için kullanır. Birlikte bir kaç günlüğüne de olsa Amsterdam’a giderler fakat karşılarında sorunlu bir yazar bulurlar. Yazar Hazel’e dilediği cevapları vermek yerine ona kaba davranır. İkili Amsterdam’da romantik zaman geçirirler fakat istediklerini alamadan geri dönerler. Bu dönüş acı bir gerçeği de ortaya çıkartır. Augustus’un hastalığı nüksetmiştir ve artık fazla zamanı kalmamıştır.

Hazel sevgilisini bir gün olsun yalnız bırakmaz ve son zamanlarını hep birlikte geçirirler. Augustus Amsterdam’a Hazel’in istediği cevapları alamaması nedeni ile kendince kitabın devamını yazmak ister fakat hastalığı buna izin vermez. Son olarak yazara bir mektup yazar ve ölmeden önce son dileğini yazara iletir. O mektup aslında Hazel’in istediği cevapları da içinde barındırır.

Aynı Yıldızın Altında’nın belki de en başarılı yanı mizah öğesini, özünde drama eğilimli olan bir hikayeye işleyebilmesinde. Bu mizahın gücü sayesinde belli klişelere düşmekten kaçınmış olsa da, filmin ve hatta eserin ana hikaye yapısındaki ısıtıp ısıtıp önümüze getirilen klişeleşmiş konusundan bir türlü kaçamaması ise, filmin olumsuz özelliklerinden.

Hayatın anlamını bulmayı, aşkı keşfetmeyi, her şeye rağmen hayattan vazgeçmemeyi öğütleyen bilindik bir hikaye ile yola çıkan, fazlasıyla Amerikan kokan ve popüler kültür mantığına hizmet eden bir romanı filme uyarlamak elbette ki bir tercih; ama aynı şekilde filmi izlemek ya da romanı okumak da bir tercih. Önemli olan, popüler kültürün bir parçası olup olmama tercihinde.

Afiş Çözümlemesi

Afişte film boyunca geçerli olan aşk teması işlenmiş ve iki sevgilinin birbirine olan aşkları başarılı bir renk kompozisyonu ile seyirciye yansıtılmıştır. Aynı zamanda filme hâkim olan toprağı çağrıştıran renkler afişte de gözümüze çarpmaktadır.

Filmde sıklıkla kullanılan mavi rengi film afişinde de kullanılmıştır. Mavi umut anlamındadır. Filmde de bu konu oldukça fazla işlenmiş ve neredeyse her sahnede mavi renge yer verilmiştir. Afişte de iki sevgili üzerinde mavi renginin ağırlığını görmekteyiz.

Renk Çözümlemesi

• Filmin ilk sahnesinde Hazel’in üzerindeki beyaz elbise saflığa ve mutluluğa bir gönderme yapmaktadır. Bu sahne aslında filmin son sahnesidir.

• Hazel’in tırnaklarında bulunan lacivert oje filmin boyunca hiç silinmemiştir. Bu da Hazel’in hayata olan bakış açısını göstermektedir.

• Hazel’in annesi ve babası üzerinde her sahnede mavi renk kıyafetler bulunmaktadır. Mavi rengi umut anlamına gelmektedir.

• Destek grubunda yere serilen halı kırmızı ve mavi renklidir. Umut ve dinamizm aynı kompozisyonda kullanılmıştır.

• Hazel’in evinde bulunan mobilyalar genelde gri ve mavidir. Bu durumda denge ve umudun aynı sahnede kullanılmasıdır.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın