Ortadoğu Basınında Türkiye-Ocak 2019

26 Ocak 2019

Fars News Agency- İran

Şam Ankara’yı Adana Anlaşmasını ihlal etmekle suçluyor

SANA, Suriye Dışişleri Bakanlığı’nın bir temsilcisine atıf yaparak, Şam’ın, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1998 Adana Mutabakatına ilişkin yeni açıklamasına, Ankara’yı 2011’den beri, Suriye’de teröristleri desteklemekle suçlayarak tepki gösterdiğini belirtti.

Suriye devlet televizyonu Dışişleri Bakanlığı’ndan bir kaynağın şu sözlerine yer verdi: ‘Suriye, her tür terörizmle mücadele etmek üzere yapılan Adana Mutabakatı ve onunla ilgili tüm anlaşmalara uymaktadır ama Türk rejimi teröristleri destekleyerek onları finanse ederek, militanları eğiterek, onların Suriye Arap Cumhuriyeti’ne girmesini kolaylaştırarak ya da kontrol ettiği terörist gruplarla veya doğrudan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yardımıyla Suriye topraklarını işgal ederek 2011’den beri, anlaşmayı ihlal etmektedir.’

Dışişleri Bakanlığı, Ankara’ya, 2011’de savaşın başlamasından önce olduğu gibi sınır bölgelerini terk ederek 1998 anlaşmasını ‘etkinleştirme’ çağrısında bulundu.

Türkiye, Afrin’deki askeri başarısından sonra Suriye’nin Kürtler tarafından tutulan bölgelerine yeni operasyondan bahsedince, Adana Mutabakatının iki tarafı arasındaki gerilim yakın zamanda alevlendi.

Şam, Ankara’nın askeri planları arasında destek arayan Kürtlerle müzakere ediyor. Erdoğan, mutabakatın, tehdit edildiğinde Ankara’ya Suriye’ye girme hakkı verdiğini söyleyerek Şam’la yapılan Adana Mutabakatını anımsattı ve Türkiye’nin ‘sahada’ kontrol sahibi olması gerektiğini ve başka önerilere açık olmadığını söyledi.

Bu açıklamalardan önce Erdoğan, Türk ordusunun, ilk fırsatta, Fırat’ın doğusundaki Kürt güçlere karşı bir saldırıya başlamaya hazır olduğunu duyurmuştu. Ama, Donald Trump ile yapılan görüşmelerden sonra, Erdoğan, saldırının yalnızca ABD güçlerinin bölgeden tamamen çekilmesinden sonra yapılacağını söyleyerek, planlarını, erteledi.

27 Ocak 2019

Fars News Agency- İran

Suriyeli diplomat: Adana Mutabakatının yeniden gündeme getirilmesi Türkiye’nin yayılmacılığını kısıtlamayı amaçlıyor

Suriye’nin eski Ankara Büyükelçisi Nazal Kaplan, Rusya’nın, Suriye ve Türkiye arasında 1998’de imzalanan Adana Mutabakatını yeniden gündeme getirmesinin nedeninin, Ankara’nın yayılmacı politikalarını dizginlemek olduğunu söyledi.

Kaplan, Sputnik haber ajansının Arapça hizmet veren bölümüne, ‘Suriye ve Türkiye arasında imzalanan Adana Mutabakatının yeniden gündeme getirilmesi, Türkiye’nin Suriye’deki yayılmacı politikalarını kısıtlama çabası’ şeklinde konuştu.

Kaplan, Rusya, İran ve Suriye, Suriye sınırlarının güvenliğini teminat altına alabilirse, Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığının otomatik olarak sona ereceğini söyledi.

Erdoğan’ın geçen hafta Moskova’ya yaptığı ziyarette, Ruslar, kendi planlarını duyurdu.

Putin, Türkiye ve Suriye’nin 1998’de karara vardığı Adana mutabakatının, hala geçerli olduğunu söyledi ve bu mutabakatın Türkiye’nin kendi sınırlarını korumak ve terörizmle mücadele etmek için bir temel oluşturabileceğini ekledi.

Kara Harp Okulu’nda Perşembe günü yaptığı bir açıklamada Erdoğan, Rus önerisinin kabul edilebileceğinin sinyallerini verdi.

Erdoğan, ‘(Adana Mutabakatı) ayrılıkçı terörist örgütün bize teslim edilmesine dayanıyordu. Bu mutabakat, Başkan (Vladimir) Putin ile yaptığımız tartışmalar esnasında gündeme geldi. Bunun üzerinde ısrarla durmamız gerektiğini daha iyi anlıyoruz.’ şeklinde konuştu.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın