Ortadoğu Basınında Türkiye –Kasım 2018

24 Kasım 2018 Press TV-İran Türk bakan: Türkiye, ABD’nin Suriye sınırında ‘gözetleme noktaları’ oluşturma planından rahatsız

Türkiye, Washington’un, Türk hükümetinin birlikleriyle ABD tarafından desteklenen silahlı Kürt militanlar arasındaki çatışmaları önlemek bahanesiyle Suriye’nin kuzeyinde Anadolu topraklarıyla sınır olan bölgede ‘gözetleme noktaları’ oluşturma planıyla derin bir ihtilaf içerisinde olduğunu açıkladı.

Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar, cumartesi günü ‘Bu girişimlerin zaten karmaşık olan durumu daha da karmaşıklaştıracağı düşüncesindeyim’ dedi. Devlete ait Anadolu Haber Ajansı, bakanın şu sözlerini aktardı: ‘Amerikalı meslektaşlarımıza bu konudan duyduğumuz rahatsızlığı defalarca belirttik.’ Akar ayrıca, konuyu ABD Genel Kurmay Başkanı Joe Dunford’un gündemine taşıdığını da belirtti.

Bu ayın başlarında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konunun iki NATO müttefikinin ilişkilerini gerginleştirdiği konusunda uyarıda bulunarak, ABD’nin Suriyeli Kürt militanlar Halk Koruma Birlikleri’ne (YPG) verdiği desteği ‘büyük hata’ olarak niteleyerek, paylamıştı.

Washington, Suriye’de Türkiye sınırı yakınlarında Kürt askeri gücü oluşturma kararını açıklayarak Türkiye’yi çileden çıkarmıştı. Plan Türkiye’yi, 20 Ocak’ta Arap ülkesinin içerisinde, YPG militanlarının kuzey Suriye’den özellikle de Afrin bölgesinden çıkarılması amacıyla, ‘Zeytin Dalı’ kod adlı bir sınır ötesi operasyon yapmaya yöneltti.

YPG, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) denilen, büyük ölçüde ABD tarafından desteklenen Şam karşıtı ittifakın ana omurgasını oluşturuyor.

Ankara, YPG’yi terörist bir örgüt olarak ve Türkiye’de 1984’ten beri özerk bir bölge için savaşan yasadışı Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) Suriye kolu olarak görüyor.

Akar’ın yorumları, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis’in Washington’ın Türkler ve tekfirci terörist grup IŞİD’e karşı yapılan sözde savaşta ABD tarafından desteklenen SDG arasındaki gerilimi azaltmaya yardım etmesi amacıyla sözde gözetleme noktası oluşturması istediğini söylemesinden üç gün sonra geldi.

Mattis Çarşamba günü, ABD’nin girişiminin iki tarafın ‘bu savaştan çekilmediğini’ garantilemeyi amaçladığını söyledi. ‘Gece gündüz, konumları çok açık biçimde işaretliyor olacaklar, böylece Türkler, onların nerede olduklarını bilecek’ diye ekleyen Mattis, kararın Ankara ile yakın işbirliği halinde alındığını iddia etti.

Ancak Türk Savunma Bakanı sözde gözetleme noktalarının hiçbir işe yaramayacağını vurgulayarak Washington’u, YPG’yi desteklemeyi durdurması yönünde uyardı.

Akar, Türkiye ‘oluşabilecek risk ve tehditlerle karşı koymak için sınırının ötesinde gerekli olan hiçbir önlemi almaktan kaçınmayacaktır’ diye ekledi. Suriye hükümeti, kendi iç işlerini yürütmeleri için Kürt bölgelerine bir miktar özerklik verdi. Ancak ABD, bu bölgelerde tutunacak bir yer edinmek için, militanların yardımıyla bölgedeki güç boşluğunu kullandı.

Yine de Ankara, Türkiye’deki Kürtlerin ayrılıkçı hedeflerini kışkırtmasından korkarak, sınırındaki bölgeyi tanımaya kuvvetle karşı çıkıyor.

Akar, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınırlarının ötesindeki gelecek her tür risk ve tehdide karşı gerekli adımları atacağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın’ şeklinde konuştu.

Washington’un bölgedeki önde gelen müttefiklerinden Ankara, ABD’nin, Arap ülkesinin çoğunda IŞİD’in yenilgiye uğratılmış olmasına rağmen Suriye’ye ağır silahlar konuşlandırmasını defaten sorguladı.

Bu yılın başlarında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki NATO müttefikinin karşı karşıya kalması riskine rağmen, Türkiye’nin Afrin saldırısını güneye, Amerikan kuvvetlerinin konuşlanmış olduğu Membiç’e doğru yayma tehdidinde bulunmuştu.

Suriye, Türk ve ABD birliklerinin Membiç civarındaki mevcudiyetini sert bir biçimde kınıyor.

ABD liderliğindeki askeri koalisyon, Şam’dan ya da BM’den hiçbir yetki almadan, Suriye’nin içerisinde IŞİD’e ait olduğunu söyledikleri hedeflere karşı 2014’ten beri hava saldırıları yapıyor.

Askeri ittifak, sivilleri hedef almak ve öldürmekle defaten suçlandı. IŞİD’in yok edilmesi hedefine ulaşmak konusunda da büyük ölçüde başarısız oldu.

10 Kasım 2018

Iraqi News-Irak

Türkiye Irak’a daha fazla su salıverilmesine tamam diyor

Irak Parlamento Sözcüsü Muhammed el Halbusi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, su krizinin üstesinden gelmesi için Irak’a, daha fazla su salıverilmesini onayladığını söyledi.

Halbusi, Erdoğan’la Türkiye’nin başkenti Ankara’da yaptığı bir görüşme sonrasında açıklamalarda bulundu.

Iraklı Basnews’in internet sitesinde Halbusi’nin Türkiye Cumhurbaşkanı’nın, ‘suyun tüm Irak illerine özellikle de Basra’ya ulaşmasını garanti altına almak için’ Irak’a daha fazla su salıverilmesini kabul ettiğini belirten açıklamasına yer verildi.

Açıklamada ‘Türkiye, Irak’ı (su) konusunda desteklemeye kararlı olduğunu vurguladı’ deniyordu.

Halbusis Türkiye’ye Üçüncü Avrasya Parlamento Başkanları toplantısına katılmak üzere Pazartesi günü vardı.

Türkiye, Ilısu barajının depolarını doldurmak için Dicle nehrinde suyu zapt ediyordu ki bu adım Irak’ı alarma geçirmiş ve özellikle de güneydeki Basra’da su kıtlığına neden olmuştu.

Irak’taki su kıtlığı, Irak’ın pirinç yetiştirme yasakları gibi önlemler almasına neden oldu ve çiftçileri topraklarını terk etmeye yöneltti. Basra, temiz içme suyunun yokluğu nedeniyle aylar süren sokak gösterilerine sahne oldu.

8 Kasım 2018

SANA-Suriye

Türk mahkemesi, SANA’nın Türkiye muhabirine hapis cezası verdi

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın rejimine bağlı bir mahkeme SANA’nın Türkiye muhabiri Hüsnü Mahalli’yi, Türk rejiminin Suriye’deki teröristlere verdiği desteği ortaya çıkardığı için 4 yıldan fazla süre hapse mahkum etti.

İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi, Mahalli’yi, Erdoğan hükümetinin Suriye’deki terörist gruplara desteğini ve yabancı teröristlerin Suriye’ye kendi sınırlarından geçmesine izin verdiğini açığa çıkardığı için ‘devlete ve Türk hükümetine hakaret etmek’ suçundan bir yıl 18 ay 25 güne mahkum etti.

Mahkeme ayrıca, Mahalli, Türkiye’de iç ve dış problemlere ve krizlere neden olan politikaları aydınlattıktan sonra Erdoğan’a hakaret etme suçuyla muhabiri 2 yıl 5 ay ve 5 gün hapis cezasına çarptırdı.

Cezalara yanıt olarak Mahalli, ‘tüm siyasal liderler, bakanlar, eski diplomatlar harra ABD’nin eski başkan yardımcısı Joe Biden, Alman Şansölye Angela Merkel ve Rusya Başkanı Vladimir Putin Türk rejiminin Suriye’de terörizmi desteklediğini açıkladı… ve bir gazeteci olarak ben bu resmi görevlilerinin sözlerine dayanıyorum’ şeklinde konuştu.

Shaza/Manal

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın