İtalyan Basınında Türkiye-Ekim 2018

La Repubblica

Türkiye, ABD papazı Brunson’ı serbest bıraktı

12 Ekim 2018

İki yıl önce başarısızlığa uğrayan darbede rol aldığı gerekçesiyle 2016’dan bu yana Türkiye’de tutuklu bulunan Amerikalı papaz Andrew Brunson serbest bırakıldı. Mahkemenin üç yıl hapse mahkum etmesine rağmen halihazırda iki yıldır hapishanede olmasından dolayı mahkumiyetine devam edilmeyeceğine karar verildi. Duruşma süresinde “Ben masum bir adamım. İsa’yı ve Türkiye’yi seviyorum.” diyen papaz, kararın açıklanması sırasında da gözyaşlarını tutamadı.

Papazın davası, Washington ve Ankara arasında diplomatik ilişkilerin keskinleşmesine yol açmıştı. Şimdi karar, Suudi Arabistanlı gazeteci Kaşıkçı’nın Türkiye’deki Arabistan Büyükelçiliği’nde katledildiği iddia edilen cinayet vakasında bile son günlerde yeniden yakınlaştıran iki NATO ülkesini Nato ülkesini tekrar birleştiriyor.

Aslen Kuzey Carolina’lı olan Brunson, yirmi yıldır Türkiye’de yaşıyor. 2016 yılında, Erdoğan’ın, o sene muhaliflerini ve 15 Temmuz’da gerçekleşen darbe girişiminin sorumlularını temizleme operasyonuna dahil edildi. Türk makamları onu, Kürt militanları YPG ve Amerika’da yaşayan, darbenin planlayıcısı, Türk vaiz Fetullah Gülen ile bağı olmakla suçluyor. Brunson her seferinde bu suçlamaları reddetti ve Beyaz Saray onun hemen salıverilmesi için çabalarda bulundu.

İki ülkenin diplomatları uzun süredir pastörün salıverilmesi konusunu görüşüyordu ve son olarak geçtiğimiz Ağustos ayında Ankara ve Washington arasında bir anlaşmaya varıldı. Şimdi, iki devletin iradesi de bir mahkeme tarafından onaylandı ve Brunson ABD’ye tekrar uçuş yaptı. Twitter’da bir yazıyla, Başkan Donald Trump, papazın yayınladığı haberine sevindi.

https://www.repubblica.it/esteri/2018/10/12/news/turchia_rilasciato_il_pastore_americano_andrew_brunson-208801042/?ref=search

Corriere della Sera

Türkiye, İtalyan aktivisti tutukladı: Anti-Erdoğan müzik grubunu takip etmek istemişti

5 Ekim 2018

Anti-emperyalist Front Italia aktivisti veteriner Gianfranco Castellotti, İstanbul’a hükümet karşıtı müzik grubu Grup Yorum üyelerinin duruşmasını takip etmek için gelmişti. Fakat polis kültür merkezini bastı ve o dahil birçok kişiyi tutukladı.

Tirreno (İtalya’da yerel bir gazete) tarafından yayılan haberler sonradan Türk kaynakları tarafından da teyit edildi. Kerkin Elvan Kültür Merkezi’ne göre, perşembe sabahı saat 11’de Türk polisi, İstanbul’daki İdil Kültür Merkezi’ne girdi ve Grup Yorum’dan birkaç müzisyen ile aktivistleri tutukladı. “Onların arasında aynı zamanda yol arkadaşımız Gianfranco Castellotti de var. Hapishanedeki diğer yoldaşlar Dilan Poyraz, Özgür Zafer Gültekin, Hasan Farsak, İrin Ayaz, Taylan Gültekin, Gönül Bozkurt’un serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Kültür durdurulamaz.”

Tutuklamanın ardından Castellotti, tutuklu yargılanması ya da salıverilmesine karar verecek olan yargıcın karşısına çıkmak için İstanbul’daki ana hapishaneye sevkedilmiş gibi gözüküyor.

https://www.corriere.it/cronache/18_ottobre_05/turchia-arrestato-italiano-attivista-dell-anti-imperialist-front-erdogan-096a5f78-c870-11e8-81ab-863c582a99f0.shtml

Rai News

Erdoğan Khashoggi cinayeti hakkında yeni bilgiler verdi

23 Ekim 2018

En son İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğunda görülen muhalif Suudi gazeteci Jamal Khashoggi cinayeti hakkında yeni bilgiler açığa çıktı. Buna göre cinayet, ölümünden birkaç gün önce dikkatlice planlanmış ve Belgrad Ormanı ve Yalova bölgesinde olası gömü yerleri olarak denetimler yapılmış.

Ayrıca Erdoğan, Khashoggi’nin cinayetini kabul ederek Suudi Arabistan’ın önemli bir adım attığını ekledi ve “acımasız cinayet” için en düşük seviyeden en yüksek seviyeye kadar sorumlu herkesin bulunup İstanbul’daki bir yargılama ile cezalandırılmalarını beklediğini söyledi.

http://www.rainews.it/dl/rainews/articoli/ContentItem-87f6e99b-eae7-4e96-8b2e-cbc317aa3bba.html?refresh_ce

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın