İtalyan Basınında Türkiye-Eylül 2018

Corriere della Sera

Ağustos ayında enflasyon +%18’e yaklaşarak son 15 yılın en yüksek seviyesinde.

3 Eylül 2018

Fiyatlardaki artışa ilişkin verilerin yayılmasından sonra merkez bankası “fiyat istikrarını korumaya yönelik tedbirleri” açıkladı. Piyasalar oranların artmasını bekliyor. Türkiye ağustos ayında %17.9 seviyesine ulaşan enflasyonu yatıştırmak için önlemler almaya hazırlanıyor. İnternet sitesinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, enflasyonda gerçekleşen son gelişmelerin fiyat stabilitesi için belirgin bir risk oluşturduğu ve fiyat stabilitesini sağlamak adına gerekli adımların atılacağını açıklandı. Son gelişmelerin ışığında eylül ayında yapılacak toplantıda para politikası düzenlenecek. Piyasalar, devam eden döviz krizinin yatıştırılması için kayda değer bir faiz artışı bekliyor. Fiyatlarda en fazla artışın yaşandığı sektör ise %27,13 ile taşımacılık sektörü oldu.

https://www.corriere.it/economia/18_settembre_03/turchia-l-inflazione-ad-agosto-sfiora-18percento-massimi-15-anni-f65d1b68-af5c-11e8-8b32-ed1119b5e5f1.shtml


La Repubblica

Erdoğan’ın finans alanındaki haçlı seferi: Kendisini 200 milyarlık fonun başına atadı

16 Eylül 2018

Ankara Cumhurbaşkanı giderek artan oranlarda merkez bankasıyla savaşıyor. Bu arada, kendisini, devlet mülkiyetini korumak için başarısız darbeden sonra oluşturulan egemen aracın tepesine yerleştiren bir kararname imzaladı. Onunla inançlı damadı, ekonominin süper bakanı.

Geçtiğimiz hafta, Merkez Bankası’nın gözlemcileri şaşırtan hamlesiyle Türk Lirası’nda biraz olsun rahatlama gözlendi. Erdoğan’ın dayattığı aylar süren hareketsizlikten sonra, enstitü %21-22’lik beklentileri aşarak faiz oranlarını %24’e yükseltti. Başkan, fiyat değişkenliğinin Merkez Bankası’nın aldığı bu kararın yansıması olduğunu düşünse de bu, enflasyonu frenlemek için zorunlu bir hamleydi.

Perşembe günü Merkez Bankası başkanı Murat Çetinkaya’nın Erdoğan’a açıkça meydan okumasının ardından Türk Lirası, dolar karşısında %3,7 değer kazanarak 6,18’den fiyatlandı. Sene başından bu yana Türk Lirası’nın değer kaybı %40’a ulaştı. Piyasaların tepkisinin aksine Erdoğan, “enflasyonu frenlemeyecek”, “faturası halk tarafından ödenecek bir yanlış adım” dan bahsetmeye devam etti.

Öte yandan yurt içi ekonomik oyunlar, Erdoğan’ın kendisini ve damadını aday gösterdiği Ankara Devlet Fonu başkan ve başkan yardımcılığıyla belgelenmiş bir aile meselesi haline geldi. Kendisi bundan iki yıl önce fona büyük devlet şirketlerinin yaklaşık değeri 200 milyar dolar olan varlıklarını devretmişti. Böylece yeni cumhurbaşkanlığı sistemi ile haziran ayında yeniden seçildikten sonra güçlerini zaten güçlendirmiş olan Erdoğan’ın doğrudan kontrolü altında, devasa bir varlık geçti. Fon tarafından kontrol edilen varlıklar arasında Türk Hava Yolları hazine hisseleri, telekomünikasyon devi şirketi Türk Telekom, çeşitli devlet bankaları, İMKB, enerji şirketleri, posta ve devlet demiryolları varlıkları bulunuyor.

https://www.repubblica.it/economia/finanza/2018/09/16/news/turchia_la_crociata_di_erdogan_nella_finanza_si_auto-nomina_a_capo_del_fondo_da_200_miliardi-206609231/


Formiche

Türkiye için altın zamanlar geride kaldı (Ancak ikinci boğaz planlanıyor)

Marta Ottaviani, 21 Eylül 2018

Ekonomik krize rağmen hükümet, planlanan devasa projelerin devam edeceğini açıkladı. İlk olarak akıllara gelen ise Türk medyasının “çılgın” olarak bahsettiği ikinci boğaz projesi. Bu, Karadeniz’i Marmara’ya bağlayacak en az 30 milyar dolarlık dev bir alternatif kanal.

Türkiye’de durumun endişe verici olduğu ve hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın nüfuzunun en destekleyici kesimlerinde bile rahatsızlık olduğu açık. Birçok gıda maddesinin fiyatı birkaç hafta içinde %30 arttı. Ekonominin yeniden canlanmasını vaat eden devlet başkanının güvenceleri, fiyatların istikrarı ve aylarca acı çektikten sonra döviz kurunun normalleşmesi sözlerine rağmen, bu krizin sonunu hala göremiyoruz. Yıl sonuna kadar, ülkede on yıldan fazladır süregelen olumlu performanstan sonra resesyon başlayacak.

Finans Bakanı ve Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak parlak günlerin Türkiye için geride kaldığını doğrularcasına büyüme hedeflerini küçülten 2019-2021 arası ekonomik ve finansal planı açıkladı. Buna göre önceden planlanan %5,5’ten daha mütevazı olarak 2018 için %3,8, 2019 için %2,3 büyüme hedefleri konuldu. Bu oranlar ortalama %5 büyüyen bir ülke için hayal kırıklığı.

Fakat kötü haberler henüz bitmedi. Albayrak enflasyonda da bir artış öngördü. 2018’de fiyatlar %20 artabilir. Enflasyonun %15,9’da kalması halinde yaşam maliyetlerinde ancak 2019’dan itibaren bir düşüş bekleniyor. Finans Bakanı’na göre ekonomideki ilk rahatlamalar büyüme rakamlarının %5 ve enflasyonun %9’u göreceği 2020 yılında gerçekleşecek. Bahsetmeye bile gerek yok ki tüm olanlar Erdoğan’ın gücünü çökertmek isteyenlerin suçu; 2013’te Gezi Parkı ayaklanmaları ve 2016’daki başarısız darbe girişimi. Albayrak ayrıca kamu harcamalarında 8 milyar dolarlık kesinti yapılacağını ve 2021’e kadar 2 milyon yeni istihdam sağlanacağını duyurdu.

Bu arada, en iyi zaman olmamasına rağmen, Türkiye’nin hala önümüzdeki iki yıl için bir tutkusu var. Hükümet, ülke için planlanan maksi projelerin devam edeceğini açıkladı. Asıl soru ise ulusal bankaların Cumhurbaşkanı’nın meşhur kaprisini finanse etmek için ne yapacağı.

Kendisi için son zamanlarda hiçbir şey yolunda gitmiyor. Erdoğan tarafından şiddetle aranan ve 29 Ekim’de hizmete girecek olan üçüncü İstanbul Havalimanı bile, bir zaferden başka bir şeye dönüşme riski taşıyor. Geçen hafta şantiyede çalışan işçiler, muamele gördükleri insanlık dışı koşullar için greve başladı. Yetkililerin yanıtı ise 400 işçinin ve sendikacının tutuklanmasıydı.

https://formiche.net/2018/09/i-tempi-doro-per-la-turchia-sono-finiti-ma-progetta-il-secondo-bosforo/


Corriere della Sera

Türkiye’den Milano’ya: Güvenlik ve haklar için kadınsı bir yolculuk Süslü Kadınlar Bisiklet Turu

Silvia Morosi, 17 Eylül 2018

Şehrin merkezinde tamamen kadınlardan oluşan bisiklet turu, iki bisikletli aracın kullanımını yaygınlaştırmayı ve kadınlara toplumda yer açmayı amaçlıyor. 2013 yılından bu yana 70 ülkede düzenlenen tur, ilk olarak Ege’nin Türk kıyısındaki şehir İzmir’de bir grup kadının “bisikletin erkekler ve rekabet düşüncesi tarafından domine edildiği” düşüncesini konu alan bir sohbetinden doğdu. Corriere della Sera’ya konuşan etkinliğin düzenleyicisi Pinaruti Pinzuti, “bisiklet sürmenin terlemeden ve daha yavaşça da yapılabileceği” fikrinin altını şakayla karışık olarak çizdi. Etkinliğin amacını ise “kadınlara kendileri olabilme şansını vermek ve bunu da ulaşımın en kolay yolu olan bisikletlerle yapmak” olarak açıkladı.

https://www.corriere.it/sport/running-nuoto-bici/notizie/dalla-turchia-milano-pedalata-femminile-la-sicurezza-diritti-arriva-fancy-women-bike-ride-f948a2a2-b83a-11e8-8fbd-39c98a543a2e.shtml

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın