ABD Basınında Türkiye

Türkiye Ekonomisi Büyük Bir Çarpışmaya Doğru Gidiyor Gibi Görünüyor

The Washington Post

Matt O’BRIEN Tarafından, 13 Temmuz 2018

Geçen sene yüzde 7,4 büyüyen bir ekonomiden endişe etmek garip gelebilir, ancak bu iyi haberlere rağmen, Türkiye gelişmekte olan piyasa krizinin tüm klasik işaretlerini gösteriyor.

Oldukça basit. Türkiye, parası hızla değer kaybederken, geri ödemesi gittikçe zorlaşan dolarla borçlanmaya devam ediyor. Türkiye ekonomisini faiz oranlarını artırarak zayıf para biriminin etkilerinden kurtarmaya çalışabilir veya paranın düşmeye devam etmesine izin vererek yüksek faiz oranlarının etkilerinden koruyabilir. Diğer bir deyişle, nasıl korumak istediğine gerçekten karar vermek zorundadır.

Ama burada iyi seçenekler olmasa da, daha kötüsü de var. Daha yüksek oranlar ekonomiyi yavaşlatarak bazı şirketlere sorun yaratabilir, ancak daha zayıf bir para birimi, borç yükünü artırarak potansiyel olarak bir paniği baştan çıkararak daha da güçlü bir hale getirecektir. Ne var ki, yabancı yatırımcılar bunun farkına varırsa eğer, ülkeden daha fazla para çekeceklerdir.

Sorun şu ki, Türkiye’nin giderek otokratikleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın neden sonuç ilişkisini yanlış kullanma alışkanlığı var. Özellikle, düşük faiz oranlarının düşük enflasyona yol açtığını düşünüyor. Ekonomist Andy Harless’in de belirttiği gibi, şemsiyelerin yağmur yağmasına neden olduğuna inanmak kadar çok uzaktır. Göründüğü gibi düşük enflasyon, merkez bankalarının faiz oranlarını düşük tutmasına izin veriyor, ancak bu durum faiz oranlarının düşük tutulmasının düşük enflasyona yol açacağı anlamına gelmiyor. Aslında tam tersi. Ancak Erdoğan, görünüşe göre fark edemedi. Ve böylece yüksek faiz oranlarının “tüm kötülüklerin annesi ve babası” olduğu ve ülke merkezlerini zorlamaya çalışan “merkez bankacıları” gibi herkesin “vatana ihanetten” suçlu olduğu konusunda ısrarcı. Ekonomi, bir akıl gibidir ve kaybetmek korkunç bir şeydir. Erdoğan ikisini de kaybetme yolunda iyi görünüyor.

https://www.washingtonpost.com/business/2018/07/13/turkeys-economy-looks-like-its-headed-big-crash/?utm_term=.18bf9db86d36


Türkiye Yatırımcılarını İki Katına Çıkaramayacak

The Washington Post

Marcus Ashworth _Bloomberg 24 Temmuz 2018

Eğer Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın para politikasının kontrolünü ele geçirme sözünü yerine getireceğine dair herhangi bir şüphe varsa, artık hiç yok.

Merkez bankasının faiz oranını değiştirmeden bırakma konusundaki sürpriz kararı için söylenebilecek en iyi şey, en azından daha da indirmediği… Erdoğan seçilmesinin ardından düşeceğini söylemişti. Yine de ülkesini korkunç bir duruma getirdi. Merkez Bankası, enflasyonun düşmesine yol açamıyorsa, Türkiye’ye gerçekten yatırım yapılamaz.

Ekonomistlerin tahmini 100 baz puanlık bir artışla yüzde 18,75 seviyesine yükselmesiydi. TL, dolar karşısında yüzde 4’lük değer kaybederken, on yıllık verim, yüzde 18’lik bir şok yaşadı.

Belki de Erdoğan’ın damadı olarak bilinen yeni Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın parmak izleri, Para Politikası Kurulu’nun açıklamasının tamamında yer alıyor. Her şey, hükümetin büyüme stratejisi ile ilgilidir, bu nedenle “iç talepteki yavaşlama işaretleri” devrilme noktası gibi görünüyor.

Diğer bir hayal kırıklığı ise, geçen hafta Albayrak, gerekli olanı yapmak için Merkez Bankasına yeşil ışık yakmış gibi geldi. Ancak şimdi görevine başladıktan sadece iki hafta sonra ilk krizini yaşattı.

https://www.washingtonpost.com/business/turkey-wont-fool-investors-twice-on-rates/2018/07/24/9069602c-8f4b-11e8-ae59-01880eac5f1d_story.html?utm_term=.493a99f1cede


Türkiye, ABD Yetkilileri Yaklaşan İran Yaptırımları Hakkında Görüşmelerde Bulundu

The Washington Post

Suzan FRASER Tarafından, 20 Temmuz 2018

ABD’li ve Türk yetkililer, iki NATO müttefiki arasındaki ilişkilerde yeni bir parlama noktasına yol açma potansiyeline sahip bir konu olan İran üzerindeki Amerikan yaptırımlarını tartışmak üzere cuma günü bir araya geldi.

Türk Hazine ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşen, Terörizm Finansmanıyla Mücadeleden Sorumlu ABD Hazine Bakan Yardımcısı Marshall Billingslea, Ankara’daki görüşmelerinin “olumlu” olduğunu ve her iki tarafta da “düşmanlık” olmadığını söyledi. Ayrıca bir dizi Türk şirketi ile de bir araya gelindi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığının yaptığı açıklamada, yaptırımların izlediğini ve yetkililerin Türkiye’nin, “gelecek yaptırımlar tarafından olumsuz etkilenmediğinden” emin olmak için çalıştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Donald Trump, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, ABD’nin İran’ın nükleer programı konusundaki 2015 anlaşmasından çekileceğini ve Tahran’a yaptırım uygulayacağını duyurdu. Yönetimi, İran petrol ithalatını Kasım ayının başında kesmediği takdirde, ülkeleri yaptırımlarla tehdit etti.

Petrol tedarikinin yarısından fazlasını komşu İran’dan ithal eden Türkiye, daha önce “tek yanlı” ABD kararlarına uymak zorunda olmadığını söyleyerek İran ile ticareti kesmeyi amaçlamadığını ileri sürdü.

ABD Hazine yetkililerinin Washington’da ABD’nin petrol ithalatını kesmek için zaman isteyen bazı ülkelere yaptırımlardan feragat etmeyi düşünebileceğini söylediği bildirildi.

Ankara’daki küçük bir muhabir grubuna konuşan Billingslea, yaptırımlarla ilgili olarak Türkiye’ye istisna ya da muafiyetler sunmak için gelmediklerini açıkladı. 

https://www.washingtonpost.com/business/turkey-us-officials-meet-to-discuss-iran-sanctions/2018/07/20/f93d9626-8c1d-11e8-9d59-dccc2c0cabcf_story.html?utm_term=.c84b8d51fe64


Türkiye Ekonomisi O Kadar Sıcak Ki Eriyebilir

The New York Times

Peter GOODMAN Tarafından, 10 Temmuz 2018

Karadeniz’deki bir kale gibi görünen İstanbul’un yeni havalimanı, Türkiye’nin emperyal ihtişamını geri alma isteğinin altını çizerek, provokasyon uyandırmak için tasarlandı.

Projenin yaklaşık 12 milyar dolara mal olması ve Manhattan kadar büyük bir arazide altı pisti açması bekleniyor. On yıl içinde tamamlandığında, kompleksin yılda 200 milyon insanı taşıyacağı ve tüm rakipleri gezegendeki en işlek havalimanı olarak cüceleştireceği tahmin ediliyor.

Ancak havalimanı, aynı zamanda aritmetiğin ve kritik hükümet kurumlarının bağımsızlığının umursamaz bir şekilde göz ardı eden haliyle, Türkiye’nin günümüzdeki canlandırmasının ahlaki yanının sembolü haline geldi: Milleti finansal krize sokma riskini artırdı.

15 yıldır milli hayata egemen olan ülkenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, olağanüstü hal ile gelen yeniden seçim zaferinin ardından pazartesi günü tekrar yemin etti. Sınırsız ekonomik büyüme sağlamak için sınırsız borçlanma, borç seviyelerini endişe verici boyutlara taşıyarak etkisini sürdürdü. Ve kendisine verilen ek otoritenin ekonomik gerçekliğin sınırlarını daha çok zorlaması bekleniyor.

Küresel yatırımcılar için bariz bir huzursuzluğun işareti olarak, Türkiye’nin para birimi olan lira, bu yıl yaklaşık beşte bir oranında düşerek, hane halkı ve işletmeler için fiyatların yükselmesine neden oldu. Pazartesi günü biraz daha değer kaybı yaşadı. Erdoğan’ın, ekonominin başına damadını geçirmesi, piyasalar tarafından onun yakın zamanda daha sorumlu bir yönetim tesis etmeye niyetinin olmadığının bir işareti olarak değerlendirildi.

Dünyadaki en hızlı büyüyen ülkelerden biri olan ve geçen yıl yüzde 7,4 oranında büyüyen bir ekonomide, felaket korkusu yaşanmış gibi görünebilir. Ancak bu büyüme hem kamu hem de özel sektörde potansiyel olarak sürdürülemez borçlanmalarla beslendi.

Büyük Türk şirketleri şu an bankaları, kredilerini yeniden yapılandırmak için ikna etmeye çalışıyor. Belki de bu bir iflas dalgasının alametidir.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın