Berlin Uluslararası Film Festivali

Berlinale olarak da adlandırılan Berlin Uluslararası Film Festivali, dünyanın önde gelen film festivallerinden ve en saygın medya etkinliklerinden biridir. Her yıl Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenmektedir.

Oscar Marty adlı Amerikalı subayın hedefi, İkinci Dünya Savaşı’ndan altı yıl sonra, 1920’li yıllarda dünyaca ünlü olan, ama savaş sırasında çöken Alman film endüstrisini yeniden canlandırmaktı.

Birinci Berlin Film Festivali’nin açılışı, 6 Haziran 1951’de, Alfred Hitchcock’un ”Rebecca” isimli yapıtı ile yapıldı. Bu film aslında 1940 yılında piyasaya sürüldü. Ancak Almanya’daki pek çok insan İkinci Dünya Savaşı ve izlenen siyasi ve sosyal şartlar nedeniyle bu filmi izleyebilmek için iyi bir servete sahip değildi. Berlinale, Hollywood pırıltılarının yanı sıra dünya sinemasının ve savaş sonrası Alman sinemasının da aynası oldu.

1951’de Batı Berlin’de kurulan festival, 1978 yılından bu yana her yıl Şubat ayında kutlanmaktadır. Yaklaşık 300.000 bilet satılan ve 500.000 fiili katılım oranı ile bu festival, dünya genelinde halka açık en büyük film festivali olarak kabul edilir. Sinema dünyasının kapsamlı bir bölümünü temsil eden 400’den fazla film bir kaç bölümde gösterilmektedir. Altın ve Gümüş Ayılar adlı ödüller için yaklaşık yirmi film yarışır. Festivalin yönetmeni 2001 yılından beri Dieter Kosslick’tir.

Festival yedi ayrı film bölümünden oluşmaktadır. Filmler her kategoride film uzmanlarından oluşan bir komitenin tavsiyesiyle bir bölüm yönetmeni tarafından seçilir. Kategoriler şunları içerir:

Yarışma: menşe ülke dışındakilere yayınlanan uzun metrajlı filmlerden oluşuyor. Yarışma bölümündeki filmler birçok ödül için yarışır; en iyi film ve dizi için Altın Ayı ödülü dahil; oyunculuk, yazma ve üretim dallarında Gümüş Ayı ödülleri verilmektedir.

Panorama: “tartışmalı konular ya da alışılmamış estetik stiller” ile ilgilenen yeni bağımsız ve sanatsal filmlerden oluşur. Kategorideki filmlerin tartışmayı provoke etmesi amaçlanır ve LGBT’nin tarihsel gelişimi gibi konuları içerir.

Forum: Dünyanın dört bir yanından gelen genç film yapımcılarının tarama çalışmalarına ağırlık veren deneysel ve belgesel filmleri kapsar. Format veya tür kısıtlamaları yoktur ve Forum’daki filmler ödüller için rekabet etmezler.

Kuşak: Çocuklara ve gençlere yönelik kısa ve uzun metrajlı filmlerin bir karışımını içerir. Kuşak bölümündeki filmler iki alt kategoride yarışır: Generation Kplus (dört yaş ve üstü hedef alınır) ve Generation 14plus (on dört yaş ve üzeri kişileri hedef alır). Bölümdeki ödüller, üç ayrı jürinin (Çocuk Jürisi, Gençlik Jürisi ve uluslararası uzmanlardan oluşan bir jüri tarafından) birbirinden bağımsız olarak belirlenir.

Perspektif Alman Sineması: Alman sinemasındaki güncel eğilimleri vurgulama üzerine, çok çeşitli Alman filmlerini içerir. Giriş şartının az olması, gelişmekte olan film yapımcılarına çalışmalarını yerli ve yabancı izleyicilere sergilemelerine imkan tanır.

Berlinale Kısa Filmleri: Yerli ve yabancı kısa filmlerden, özellikle film yapımında yenilikçi yaklaşımlar sergileyen kısa filmlerden oluşur. Kategorideki filmler, Altın Ayı için en iyi kısa filmin yanı sıra jüri tarafından seçilen Gümüş Ayı ödülü için de yarışır.

Retrospektif: Daha önce Berlinale’de gösterilen ve Yarışma, Forum, Panorama ve Kuşak kategorilerinden alınan filmlerle birlikte klasik filmlerden oluşur. Retrospektif bölüm her yıl, önemli temalara ya da film yapımcılarına adanmıştır. Özel Saygı serisi, yönetmenlerin ve aktörlerin yaşam çalışmalarını onurlandırmaya odaklanarak benzer şekilde geçmiş sinemayı inceler.



Berlinale, yedi bölümün yanı sıra, Berlinale Özel, Gala Özel, Forum 5, Mutfak Sineması ve Saygı da dahil olmak üzere birbiriyle bağlantılı “küratörlü özel seriler” içerir. 2002 yılından bu yana 50 saniyelik bir tanıtım videosu, Retrospektif hariç festivalin tüm bölümlerindeki performansları açmaktadır.

2003’te başlayan Berlinale, festival ile eş zamanlı gerçekleşen “geleceğe dönük film yapımcıları” için bir kış okulu olan Berlinale Yetenekleri (önceki adı Berlinale Talent Campus) ile ortaklık kurdu. Yetenek Kampüsü, her yıl yaklaşık 250 başvuru sahibini kabul etmektedir; Katılımcılar tüm dünyanın dört bir yanından gelir ve tüm film yapımcılarını temsil eder.

Etkinlik, Berlinale sırasında altı gün sürmektedir. Bugün film yapımındaki sorunlara değinen tanınmış profesyonellerle dersler ve panel tartışmaları sunar. Çalışmalar, geziler, kişisel dersler, koçluk ve farklı alanlardan katılımcıların eğitimi programın bir parçasıdır.

Konular, aşağıdaki seçkin uzmanların sunumlarını içerir; Park Chan-wook, Frances McDormand, Stephen Frears, Dennis Hopper, Jia Zhangke, Walter Murch, Shah Rukh Khan, Joshua Oppenheimer, Anthony Minghella,Charlotte Rampling, Walter Salles, Ridley Scott, Raoul Peck, Tom Tykwer, Mike Leigh, Tilda Swinton ve Wim Wenders. Bu sunumların ve derslerin birçoğu hem Talent Campus web sitesinde hem video kaydı olarak hem de transkript olarak arşivlenmektedir.

68. FESTİVALDEN NOTLAR

68. Berlin Film Festivali Ödülleri Berlinale Palast sinemasında düzenlenen törende sahiplerini buldu.

Adina Pintilie’nin yönettiği Touch Me Not, hem Altın Ayı’yı hem de En İyi İlk Film Ödülü’nü kazandı. Wes Anderson ise Isle of Dogs ile En İyi Yönetmen Ödülü’nün sahibi oldu. Böylece Altın Ayı arka arkaya iki yıl kadın yönetmenlere gitmiş oldu. Ödülü geçtiğimiz sene On Body and Soul ile Ildiko Enyedi kazanmıştı. Öte yandan Wes Anderson, festivalin açılış filmi Isle of Dogs ile En İyi Yönetmen Ödülü’ne ulaşırken Jüri Büyük Ödülü ise Twarz‘a gitti.

Tom Tykwer’ın başkanlık ettiği yarışma jürisinde, Cecile de France, Chema Brado, Adele Romanski, Ryuichi Sakamoto ve Stephanie Zacharek yer aldı.

68. Berlin Film Festivali Ödülleri

Altın Ayı: Touch Me Not – Adina Pintille

Jüri Büyük Ödülü: Twarz – Malgorzata Szumowska

Alfred Bauer Ödülü: The Heiresses – Marcelo Martinessi

En İyi Yönetmen: Wes Anderson – Isle of Dogs

En İyi Kadın Oyuncu: Ana Brun – The Heiresses

En İyi Erkek Oyuncu: Anthony Bajon – La Prière

En İyi Senaryo: Manuel Alcalá, Alonso Ruizpalacios – Museo

En İyi Orijinal Belgesel : Waldheims Walzer – Ruth Beckmann

En İyi Orijinal Belgesel Mansiyon Ödülü: Ex Pajé – Luiz Bolognesi

En İyi İlk Film: Touch Me Not – Adina Pintille

En İyi İlk Film Mansiyon Ödülü: An Elephant Standing Still – Bo Hu

Üstün Sanatsal Katkı Ödülü: Elena Okonaya – Dovlatov (Kostüm ve Prodüksiyon Tasarımı)

Altın Ayı (Kısa Film): The Men Behind The Wall – Ines Moldavsky

Gümüş Ayı Jüri Ödülü (Kısa Film): Imfura – Samuel Ishimwe

Audi Kısa Film Ödülü: Solar Walk – Reka Bucsi



Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın