Gözden Kaçanlar – Aralık

11 Yıl Sonra Adalet: İlk ‘KUMPAS’ Mağduru Murat Eren Beraat Etti

23/11/2017  Diken.com.tr

 Gülen Cemaati’nin kurguladığı ‘kumpas davaları‘nın ilk mağduru sayılan eski yüzbaşı Murat Eren beraat etti.

Kara pilot yüzbaşı Murat Eren, 2006 yılında ‘Atabeyler çetesi‘ davasından tutuklanmış ve Genelkurmay tarafından askerlik mesleğinden atılmıştı. Çeşitli suçlardan sekiz yıl dört ay hapis cezasına çarptırılan Eren’in yeniden yargılanma talebi 2016’da kabul edilmişti. Toplam beş yıl tutuklu kalan Murat Eren, 18 Ağustos 2016’da tahliye olduğu sırada ‘kumpas‘ davalarından hapiste kalan son subay olarak da anılıyordu.

Ankara Ağır Ceza Mahkemesi, yeniden yargılama sonucunda Eren’in beraatına karar verdi.



DAMATLAR’A Giden İETT İhalesi, 60 Milyon Liralık Kayba Neden Oldu

23/11/2017 

 Çift katlı turist otobüslerinin işletmesi için açılan ihale nedeniyle İstanbul büyükşehir belediyesinin (İBB) 60 milyon lira kaybettiği bildirildi.

Cumhuriyet’ten Miyase İlknur’un haberine göre  İBB’ye bağlı İETT, 2010’da çift katlı turistik otobüsler için Sultanahmet-Çamlıca ve Sultanahmet-Dolmabahçe olmak üzere iki yeni hat açtı.
Hatların ihalesine giren tek şirket Gök Global Tturizm A.Ş. isimli firmaydı. Yönetim kurulunda Ömer Gündoğdu’nun yer aldığı şirketin SSK’ye ve çalıştığı Türkiye Finans Katılım Bankası’na gönderdiği resmi yazılarda ortakları olarak Halil Aydın, Said Kavurmacı ve Abdülhamit Erbay’ın isim ve imzaları yer aldı.

Said Kavurmacı, eski İBB başkanı Kadir Topbaş’ın halen ‘FETÖ’den tutuklu bulunan damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın kuzeni. Aynı zamanda eski AKP’li vekil Bülent Arınç’ın ağabeyinin damadı.

Belediyeye 3 milyon

İhaleye şartnamesine göre şirket 10 yılda 13 kiralık otobüsle taşımacılık yapacak. Bunun karşılığında İETT’ye 1 milyon 212 bin tam bilet karşılığı bir para ödeyecek. Bugünkü tam bilet bedeli üzerinden hesaplandığında Gök Global’in ödeyeceği miktar 3 milyon lira.

Şirket, turistik hat için bir bileti 33 avroya (yaklaşık 150 TL) satıyor. Gök Global Turizm’e 2015’in sonunda Gök Global’e 10 milyon dolar karşılığında ortak olduğu ancak daha sonra isim hakkını devredip ayrıldığı öğrenildi.

İhale açılmadı

Habere göre İETT, 2013’te diğer bir şirket  Plan Tours’un sözleşmesini yenilemedi. İki yıl boyunca ihale açılmadı. Böylece Gök Global Turizm’in alanında tekel olması sağlandı.

Hat için 2015’teki ihaleyi bugünkü değeriyle 60 milyon liraya Globalist Turizm Seyehat Ltd. Şti. kazandı. Bu şirket Gök Global Turizm’in İETT’ye ödeyeceği paranın 18 katını ödeyecek olmasına rağmen ihale iptal edildi, İETT de 60 milyon liralık gelir kaybına uğradı.

Turizmci CHP İBB meclis üyesi Erdal Tüfekçi’nin kamu zararı iddiasına ise eski İETT genel müdürü Mümin Kahveci’den yanıt gelmedi.Share91PocketTweet



Öğrenciler Bu Kez ‘ORTAKLAŞA Problem Çözme’de OECD Sonuncusu Oldu

22/11/2017 Diken.com.tr

Eğitimcilere OECD rakamlarından bir kötü haber daha var: Türk öğrenciler ‘ortaklaşa problem çözme’ becerisinde 52 ‘katılımcı ülke‘ arasında 48’inci olarak Bireşik Arap Emirlikleri’nin de gerisine düştü.  OECD ülkeleri arasında alınan sonuç ise sonunculuk.

OECD 2015 PISA sınav sonuçlarını daha önce öğrencilerin ‘bireysel‘ başarı sıralamasına göre açıklamıştı. Bireysel başarısı değerlendirilen 64 ülke arasında Türk öğrenciler matematikte 45inci, okuduğunu anlamada 37’inci, fende 47’inci sırada yer almıştı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), 2015’te yaptığı PISA sınavının sonuçlarını bu kez öğrencilerin problemleri grup halinde birlikte çözme beceresine göre değerlendirdi.

32’si OECD ülkesi, 20’si de ‘katılımcı ülke’ statüsündeki 52 ülkelik sıralamada Türk öğrenciler 48’inci sırada yer aldı. Türkiye, bu kategoride değerlendirmeye alınan 32 OECD ülkesi arasında ise sonuncu sırada. Böylece Türkiye, OECD’nin gelişmişlik istatistiklerinde genelde geride bıraktığı Şili ve Meksika’yı bile bu kez geçemedi.

Geniş listede ise Türkiye’yi Birleşik Arap Emirlikleri de geride bıraktı.

Bu arada kız öğrencilerin erkeklerden daha iyi performans sergilemesi de Türkiye açısından başka bir dikkat çekici not.



Fitch Değiştirmedi: İzmir’in Ulusal Derecelendirme Notu Yine ‘EN Yüksek’

20/11/2017 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, İzmir’in ‘AAA’ olan en yüksek notunu değiştirmedi.

İHA’nın haberine göre, Fitch, İzmir büyükşehir belediyesinin ‘yatırım yapılabilir’seviyesindeki en üst basamak ‘AAA’ ulusal derecelendirme notunu bir kez daha onayladı.

İzmir’in ulusal kredi notunun yer aldığı ‘AAA’ kategorisi, temerrüt riskinin en düşük olduğu ve finansal yükümlülükleri yerine getirmede en yüksek kapasiteyi temsil ediyor.

İlk sekiz aylık verileri dikkate alarak incelediği 2017 İzmir raporunda Fitch, İzmir büyükşehir belediyesinin 2017-2019 yılları arasında yüzde 50’lerin üstünde güçlü faaliyet marjları sergileyeceği ve bunun da mevcut derecelendirme notlarını destekleyeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Belediyenin sağlam likidite seviyelerine sahip olduğu belirtilen raporda, sermaye harcamalarında gerçekleşecek önemli artışların borçlanmayı arttırmasının beklendiği; ancak İzmir büyükşehir belediyesinin sağlıklı faaliyet dengesinin borçlanmayı rahatlıkla karşılayacağı ifade edildi.

Belediyenin geçmişten bu yana disiplinli harcama politikasına sahip olduğuna dikkat çekilen Fitch raporunda, İzmir’in güçlü yatırım profilini gerçekleştirme konusunda sağlam geçmiş performans sergilediğini kaydetti.

Moody’s yükseltmişti

Fitch, İzmir büyükşehir belediyesinin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu ‘BB+’ ve uzun vadeli yerel para cinsinden kredi notunu ise ‘BBB-’ olarak teyit etti. Ülke notundan daha yüksek not verilmediği bu kriterde görünümler‘durağan’ olarak belirlendi.

Bir başka uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de geçtiğimiz yıl İzmir büyükşehir belediyesinin ulusal notunu en yüksek not olan ‘Aaa’ya yükseltmişti.


Hapisteki Çocuklar Şiddetten Şikayetçi

20/11/2017 

Halihazırda 2 bin 800 çocuk mahpusun bulunduğu Türkiye’de, çocuklara yönelik çıplak arama, istem dışı sevk, işkence, hücre cezası, akran şiddeti gibi hak ihlallerinin kayda geçtiği bildirildi.

Cumhuriyet’ten Hilal Köse’nin haberine göre  Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) ve Türkiye Hapishane Çalışmaları Merkezi ‘Çocuk Hapishanelerindeki Hak İhlali İddiaları, Bilgi ve Denetim Mekanizmaları ve Akıbetleri Raporu’ yayınlandı.


Raporda Kasım 2015 – Haziran 2017 tarihlerinde 133 çocuğun şikâyetine erişebildiğinden bahsedilirken, 2010-2015 yıllarında personeller hakkında 64 soruşturma başlatıldığı, 484 personel hakkında adli işlemin olduğu, bir kişinin de hapis cezası aldığı belirtildi.

Raporda çocuklardan gelen şikayetlerin çıplak arama, istem dışı sevk, işkence, hücre cezası, akran şiddeti olduğu ifade edildi. En çok şikayet ise Sincan Çocuk Hapishanesi’nden geliyor.

Verilere göre Türkiye’de 7 Nisan itibariyle 12-18 yaş aralığında 1778’i tutuklu, 1022’si hükümlü olmak üzere toplam 2800 çocuk mahpus var.

Bu da son 10 yıldaki en yüksek sayı. Çocuklardan 403’ü çocuk hapishanesinde, geri kalanları da yetişkinlerin bulunduğu cezaevlerinde.

Cezaevlerinde 2009’dan bu yılın mart ayına kadar 18 çocuk hayatını kaybetti. Ölümlerden dokuzu intihar olarak kayda geçti.

İş işten geçince: Üç çocuk öldükten sonra cezaevine yangın ihbar sistemi



Chp Raporu: Ohal’de 1020 Şirket TMSF Yönetimine Geçti

20/11/2017 

CHP, OHAL döneminde 1020 şirketin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçtiğini bildirdi.

Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre  CHP ‘OHAL, İş Dünyası ve Kaybeden Türkiye’ başlık bir rapor hazırladı.

Raporda darbe girişiminin ardından ilan edilen ve halen süren OHAL’den iş dünyasının nasıl etkilendiği anlatıldı.

Buna göre TMSF’nin kontrolüne aldığı 1020 şirketin aktif büyüklüğü 41 milyar lira, özkaynaklarının toplamı 18,2 milyar lira, ciro toplamınınsa 22 milyar lira. Bu şirketlerde 46 bin 357 kişi istihdam ediliyordu.

Raporda TMSF’nin 107 kişinin mal varlığına kayyım atandığı da kaydedildi.

Madde madde

Raporda, OHAL’in etkileri şöyle sıralandı:

* Türkiye’den ithalat yapan firmalar tedarik riski duyuyor, bazı firmalar Türkiye’de iş yaptıkları firmalara el konulması tedirginliğiyle fason üretimlerini başka ülkelere kaydırıyor.

* Uluslararası bazı firmaların OHAL olan ülkelerle kontrat yapmama prensipleri bulunuyor ve Türkiye kökenli firmalarla kendi iç düzenlemeleri gereği kontrat yapmama yoluna gidiyor.

* Sigorta şirketleri, OHAL nedeniyle Türkiye’ye yönelik seyahat ve sağlık sigortası yapmıyor.

* Uluslararası firmaların CEO ve diğer üst düzey yöneticileri Türkiye’ye seyahat etmiyor. Üreticiler, sanayiciler, büyük uluslararası firmaların belirlediği ülkelerde ürünlerini tanıtmaya, pazarlamaya çalışıyor.

* KHK’larla OHAL ilanın gerekçesi dışında ekonomi ile ilgili de düzenlemeler yapılması, yerli ve yabancı firmalar için risk ve belirsizlik oluşturuyor. Belirsizliklerin artması yatırımların da yavaşlamasına, askıya alınmasına neden oluyor.

* Taşınmaz kiralayacak ya da satın alacak yerli/yabancı firmalar, mülk sahiplerinin terörle bağlantılı olmasından endişe duyuyor ve “Terörle bağlantısı yoktur” yazısı istiyor.

* Türkiye’ye yönelik seyahat düşüncelerinde olumsuz etki oluşturuyor, özellikle Avrupalı turist başka ülkeleri tercih ediyor. Kongre organizatörleri OHAL nedeniyle Türkiye’yi tercih etmiyor. Raporun ‘OHAL ile Bozulan Göstergeler’ bölümünde ise şu bilgilere yer verildi;

Borç arttı

* Raporda, Ağustos 2016- Ağustos 2017 döneminde Türkiye’nin net dış borcunun 23 milyar dolarlık artışla 283,1 milyar dolara çıktığı bilgisi yer aldı.

* Özel sektörün net döviz pozisyonu açığı da 10 milyar dolar artarak 212 milyar dolara geldi. OHAL’in ilan edildiği günden bu yana lira, dolar karşısında yüzde 28,4 düzeyinde değer kaybetti.

* Bütçe açığı yılın ilk dokuz ayında 31,6 milyar liraya çıktı.



Utandıran Rapor: Türkiye’de Geçen Yıl Evlenen Her 100 Kişiden 18’i Çocuk

19/11/2017 Diken.com.tr

Diyarbakır Barosu’nun 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle hazırladığı raporda, Türkiye’de 2016 yılında evlenen her 100 kişiden 18’inin ‘çocuk’ olduğu, son 10 yılda ise 482 bin kız çocuğunun evlendirildiği belirtildi.

Raporu açıklayan Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Asiye Demir, çocuklara yönelik cinsel istismarın son on yılda yüzde 700’lük bir oranla artış gösterdiğini, sadece 2016 yılı içerisinde çocuğun cinsel istismarı suçundan 15 bin 51 dava açıldığını söyledi.


2016 yılında Türkiye’de evlenen her 100 kişiden 18’inin çocuk olduğuna vurgu yapan Demir, şöyle devam etti: “Son on yılda evlendirilen kız çocuğu sayısı ise 482 bin 908’a ulaşmıştır. Yine 15-17 yaş arası 17 bin 789, 15 yaş altı 244 kız çocuğu doğum yapmıştır. SGK verilerine göre 1 milyon 170 bin çocuk işçi, çırak adı altında devlet eliyle çalıştırılmaktadır. Meslek edinimi amacıyla çıkarılan yasalar bunlara ait yanlış uygulamalarla çocuk işçi kavramı daha da genişletilmiş ve içinden çıkılamayacak bir hale getirilmiştir.”

2016 yılında Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre çocuk işçi sayısı 708 bine ulaştığını anlatan Demir, iş cinayetlerinde 56 çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.



Ankara’da Lgbti Etkinlikleri Yasak: Gerekçe ‘TOPLUMSAL Duyarlılık Ve Olası Tepki’

19/11/2017 Diken.com.tr

Ankara’da LGBTİ örgütlerinin düzenlemek istediği etkinlikler süresiz yasaklandı.

Valiliğin açıklamasında  LGBTİ örgütlerinin kentte ‘toplumsal hassasiyet ve duyarlılıkları içeren’ sinema, sinevizyon, tiyatro, panel, söyleşi ve sergi gibi etkinlikler düzenleyeceği belirtildi.

Açıklamada, söz konusu etkinliklerin süresiz olarak toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile OHAL kanunlarına dayanılarak yasaklandığı belirtildi.

Valilik, yasak kararını şöyle gerekçelendirdi: “Söz konusu paylaşımlarla halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik edeceği, bu nedenle kamu güvenliği açısından açık ve yakın tehlikenin ortaya çıkabileceği; ayrıca kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasını tehlikeye düşürebileceği göz önünde bulundurulduğunda yapılmak istenen organizasyona katılacak olan grup ve şahıslara yönelik olarak; birtakım toplumsal duyarlılıklar nedeniyle de bazı kesimler tarafından tepki gösterilebileceği ve provokasyonlara neden olabileceği değerlendirilmektedir.”

Valilik, geçen günlerde de Alman LGBT Film Günleri’ni yasaklamıştı.



Ab’den Bir İlk: Türkiye’ye Siyasi Gerekçeli Fon Kesintisi

18/11/2017 

Avrupa Birliği (AB) ‘Türkiye’nin Avrupa standartlarından sapmasını’ gerekçe göstererek fonlarda kesintiye gitme kararı aldı. AB ilk defa Türkiye’ye siyasi gerekçeli fon kesintisi yapacak.

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre  AB 2018 bütçesinde Türkiye için öngörülen fonlarda 105 milyon avro kesintiye gidilmesi kararlaştırıldı.


Karar, AB 2018 bütçesi konusunda AB ülkeleri arasındaki 16 saatlik maraton müzakere sonucunda alındı. Müzakerelere, Türkiye’ye yönelik bütçe kesintisini hararetle savunan ve AB bütçesi konusunda mutlak yetkiye sahip Avrupa Parlamentosu (AP) da katıldı.

AP bütçe raportörü Siegfried Mureşan kesintilere ek olarak, Türkiye için 70 milyon avro tutarında bir rezervin muhafaza edileceğini, bu fonun ‘Türkiye’nin demokratik standartlar, insan hakları, ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü alanlarında Avrupa standartlarına yakınlaşması durumunda kullanılacağını’ belirtti.

AB bu kararla ilk defa Türkiye’ye yönelik siyasi gerekçeli bir fon kesintisine gitmiş oluyor.

AB Konseyi tarafından bu sabaha karşı alınan kararın şimdi Avrupa Parlamentosu tarafından formel olarak onaylanması gerekiyor. AP konuyu 30 Kasım 2017 tarihinde düzenleyeceği genel kurul oturumunda ele alacak. AP içindeki tüm siyasi gruplar Türkiye’ye aktarılan fonlarda kesintiye gidilmesini desteklediğinden bu sabah alınan kararda değişiklik beklenmiyor. AP onayının ardından 2018 bütçesi imzalanarak yürürlüğe girecek.



Ay Bazında Bir Yılda 3 Milyar Dolarlık Artış: Cari Açık Eylülde 4.53 Milyar

13/11/2017

Merkez Bankası eylül ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Cari işlemler dengesi, eylül ayında 4.53 milyar dolar açık verdi. Bu, 2016 eylül dönemine göre 2 milyar 934 milyon dolar artışa denk geliyor.

Dünya’nın haberine göre , cari işlemler dengesi ocak-eylül döneminde  ise 31.1 milyar dolar açık verdi. Böylece 12 aylık açık 36.9 milyar dolardan 39.3 milyar dolara çıktı.

Dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre 3.406 milyon dolar artarak 6.666 milyon dolara ve birincil gelir dengesi açığı 171 milyon dolar artarak 1.073 milyon dolara yükseldi.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler ise eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre 156 milyon dolar azalarak, 544 milyon dolar düzeyine geriledi.



Üçüncü Havalimanı İnşaatına Yeni Maden İzni: 107 Bin Ağaç Daha Kesilecek

13/11/2017

İstanbul’da yapımı süren üçüncü havalimanının inşaatına malzeme üretmek için kurulan maden ocağını üç katına çıkarma talebi kabul edildi. 107 bin ağaç daha kesilecek.

Cengiz-Mapa-Limak- Kolin-Kalyon ortaklığıyla kurulan İGA Havalimanı A.Ş., üçüncü havalimanı projesine malzeme üretmek için İstanbul Işıklar köyündeki ormanlık alanda 24 hektarlık (yaklaşık 20 futbol sahası) arazi için “ÇED gerekli değildir” kararı alarak maden açmıştı.
Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre  şirket, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığı başvuruda kendilerine 24 hektarın yetmediğini belirterek kapasite artışı istedi. Bakanlık da olumlu yanıt verdi. Talep kapsamında artık 99.26 hektarlık (yaklaşık 80 futbol sahası) alanda üretim (mıcır) yapılacak.

Pproje dosyasında bilgilere göre sahada toplam 107 bin 822 ağaç bulunuyor. Alana 600 metre mesafede Göktürk Göleti Tabiat Parkı var.



Hediye Şampiyonu: Meclis Başkanı Devlet Bütçesinden 2.7 Milyon Lira Dağıtmış

10/11/2017 

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, geçen yıl Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı bile geride bırakarak devlet bütçesinden en çok hediye dağıtan yönetici oldu.

Kahraman’ın 2012 model Mercedes’i beğenmeyip 5 milyon liraya yeni Mercedes makam aracı aldırması da tartışılmıştı.

Milletvekillerine gönderdiği ‘40 Hadis’ kitabı, 15 Temmuz albümleri, dizüstü bilgisayar gibi hediyeleriyle diğer Meclis başkanlarından farklı tutumuyla dikkat çeken Kahraman, devletin ‘hediye dağıtma rekortmeni’ oldu.


Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu kesin hesap cetvelinde Kahraman’ın 2016 yılında 2 milyon 753 bin liralık harcadığı ortaya kondu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan 1 milyon 396 bin lirayla ikinci sırada kaldı.

Başbakanlık ise 155 bin 700 liralık ödenekten 123 bin 840 liralık hediye satın aldı.



Sayıştay Raporu: ‘YOLLARIN Kalitesi’ne Ayrılan 6 Milyarın Nereye Harcandığı Belirsiz

08/11/2017 

Sayıştay, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) denetim raporunda, ‘yolların kalitesinin yükseltilmesi’ için ayrılan 6 milyar liranın nereye gittiğinin yer almadığını saptadı.

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre  raporda KGM’nin 2016’ya 9.5 milyar lira ödenekle başladığı, ancak yıl sonunda 18.3 milyar lira harcadığı, ödeneği olmayan işler için ihaleye çıktığı belirtildi. Harcamalarda yatırım programı, ödenek ve iş programı bağlantısı da kurulmamış.
Ayrıca başlangıç ödeneğinin yüzde 57’sini oluşturan ‘yolların kalitesinin yükseltilmesi’ için ayrılan 6 milyarlık ödeneğin harcama ayrıntıları da bulunamadı.

Sayıştay raporunda KGM’nin yatırım programında yer almayan projelere harcama yaptığı, sene başında ödenek tahsis edilen işlerin ödeneklerinin yıl içinde iz ödenek haline getirildiği, ödeneği bulunmayan işler için ihaleye çıkılıp 391.8 milyon TL harcama yapıldığı da ifade edildi.



İşsizlik Başvuruları Yüzde 42 Arttı: Doktoralılar da İşkur Kapısında

08/11/2017 

Geçen yıl ocak-eylül döneminde İŞKUR’a başvuranların sayısı 2 milyon 496 binken bu sayı bu yıl yüzde 42 artışla 3 milyon 553 bine dayandı. İş bekleyenler arasında 708 doktora mezunu, 12 bin 366 yüksek lisans ve 329 bin 822 üniversite mezunu yer alıyor.

Sadece 2017’nin eylül ayında kuruma başvuran işsiz sayısı geçen yıla göre yüzde 26 artış göstererek 489 bine çıktı.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre  eylül ayında İŞKUR vasıtasıyla 74 bin 747 kişi işe yerleştirilirken bunların yüzde 63’ü erkek, yüzde 37’si kadın.

Hükümet 2017’nin şubatından itibaren büyük bölümünü İŞKUR kaynaklarından sağlayarak var olan istihdam teşviklerine yenilerini ekleyerek, her yeni istihdam için asgari ücret düzeyinde sigorta primi ve vergilerin tümü için destek sağlamaya başlamıştı.

Yüzde 35’i gençler

‘Milli istihdam seferberliği’ adı verilen bu teşvik paketiyle mayıs 2017 itibarıyla 1 milyonun üzerinde yeni istihdam yaratıldığı açıklanmıştı.

İŞKUR’un yılın ilk dokuz ayında işe yerleştirdiği kişi sayısı ise 791 bin kişiyi aştı.

İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı ise eylül 2017 döneminde yaklaşık 2 milyon 574 bin kişi oldu. Kayıtlı işsizlerin yüzde 51’i erkek, yüzde 49’u kadın, yüzde 35.0’i ise 15- 24 yaş grubundaki gençlerden oluşuyor.

İŞKUR’a kayıtlı işsizlerin öğrenim durumlarına bakıldığında 708 tanesi doktora mezunu, 12 bin 366 tanesi yüksek lisans ve 329 bini üniversite mezunlarından oluşuyor.

İşsizlik fonu artıyor

İşsizlik sigortasının uygulanmaya başladığı 2002’nin mart ayından bu yılın eylül ayı sonuna kadar fona 8 milyon 849 bin 220 kişi başvuruda bulundu.

İŞ- KUR tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından başvuranlardan 5 milyon 647 bin 21 kişiye, 17 milyar 518 milyon 579 bin 747 liralık ödeme yapıldı.

Her yıl ortalama 10 milyar lira büyüyen İşsizlik Sigortası Fonu’nun, olağan işleyişiyle bu yıl sonunda 116 milyar lirayı aşması bekleniyor.



Bütçeden İmam Hatiplere Ayrılan Pay Yüzde 68 Arttı

08/11/2017 

Meclis’te görüşülen 2018 yılı bütçesinden imam hatiplere ayrılan pay yüzde 68 artırılarak 6.6 milyar TL çıkarıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yeni imam hatip okulları açmak için bütçeden büyük pay ayırdı.
Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre  Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.

2018’de eğitime 134 milyar 727 milyon TL kaynak ayıran hükümet, bu payın 92.5 milyar lirasını MEB bütçesi olarak belirledi. 27 milyar 761 milyon lira YÖK ve üniversitelere, 537 milyon lira ise Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) ayrıldı.

MEB bütçesinden önemli bir payı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü aldı. Bakanlık bütçesi 2018’de, geçen yıla göre 7 milyar TL artarak 92 milyar 528 milyon TL olurken, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün payındaki artış yüzde 68 oldu. Dini eğitim için belirlenen 7.7 milyar TL’lik ödeneğin 6.6 milyar lirası imam hatip okulları için kullanılacak.

Bakanlığın eylül ayında açıkladığı istatistiklere göre imam hatip lise ve ortaokullarında okuyan öğrenci sayısı bir önceki yıla göre 75 bin 767 kişi artarak toplamda bir milyon 155 bin 932’e yükseldi.

Bakanın övdüğü fen liselerinin sayısı imam hatipten dört kat az



Başbakanın ‘DEVLETLE İş Yapmayın’ Diye Öğüt Verdiği Oğlu 27 Milyonluk İhale Almış

08/11/2017 

“Oğullarıma devletle iş yapmayacaksınız tavsiyesinde bulundum” diyen Başbakan Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım sekiz ay önce devletten yaklaşık 27 milyon liralık (6 milyon 980 bin dolar) ihale almış.

‘Paradise Papers’ (Cennet Belgeleri) politikacı ve iş insanlarının vergi cenneti olarak bilinen 19 ülke ve ‘hukuk bölgesi’ndeki yatırımlarını ifşa etmeye başlamıştı. Belgeler, mali sistemlerine ‘off shore‘ adı verilen bu tür ülkelerde yatırım yapan kişilerin kendi ülkelerinde ödemeleri gereken vergiden kaçınmaya çalıştığını göstermesi bakımından önemli. ‘Off shore’ yatırımlar, ayrıca kayıt dışı kazancı da saklamak için kolayca kullanılabildiği için uluslararası finans sisteminde itibarlı sayılmıyor.
Beş şirketi kabul etti,

Belgelerde Başbakan Binali Yıldırım’ın oğulları Erkam ve Bülent Yıldırım’a ait Malta merkezli beş şirketin de olduğu  ortaya çıkmıştı.  Başbakan, ‘South Seas Shipping N.V.’, ‘Nova Warrior Limited’, ‘Dertel Shipping Limited’,  ‘Hawke Bay Marine Co Ltd.’ ve ‘Black Eagle Marine Co Ltd.’ adlı bu şirketlerin varlığını  dün yaptığı açıklamayla kabul etmiş  ve “Bunun gizli bir trafı yok” demişti.

Yıldırım, ayrıca “Siyasete başlarken çocuklarıma bir tavsiyem oldu. Devletle hiçbir zaman iş yapmayacaksınız. Yakınına bile yaklaşmaşacaksınız” ifadesini kullanmıştı.

O beş şirkettten biri ihaleyi aldı

Cumhuriyet’ten Pelin Ünker’in haberine göre  başbakanın oğlu Erkam Yıldırım sekiz ay önce Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nden ‘MTA Turkuaz Araştırma Gemisinin İşletilmesi Hizmet Alımı’ adlı ihaleyi aldı. İhalenin hem de ‘istisna‘ kapsamında Erkam Yıldırım’a verildiği Kamu İhale Kurumu kayıtlarında yer aldı.

Bedeli tam olarak 6 milyon 920 bin dolarlık (26 milyon 780 bin lira) 1 Nisan tarihli ihale, ‘Paradise Papers’ta başbakanın oğullarının yönetici olarak geçtiği ‘Nova Warrior’un uluslararası denizcilik kayıtlarında (IMO) İstanbul’daki adresi olarak gösterdiği Oras Denizcilik adına alınmış.



Yılın İlk 10 Ayında En Az 1683 İşçi İş Cinayetlerinde Can Verdi

06/11/2017 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), yılın ilk 10 ayında en az 1683 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini raporladı.

İSİG’in verilerine göre sadece ekim ayında 182 işçi hayatını kaybetti. Bunlarda 151’i işçi veya memur, 21’i çiftçi, 10’u esnaf, 31’i de kendi hesabına çalışıyordu.

En çok can kaybı, 50 kişiyle ezilme ve göçük sonucu yaşandı. Yüksekten düşme sonucu 34, servis kazası nedeniyle de 31 işçi can verdi.



İşçilerden ikisi çocuktu. 30’u 18-27 yaş, 89’u 28-50 yaş, 36’sı 51-64 yaş grubunda yer alırken, sekizi 65 yaş üstüydü. 17 işçinin yaşı öğrenilemedi.

İzmir 13 ölümle iş cinayetlerinde başı çekerken, kenti 12 ölümle İstanbul, 11 ölümle Adana izledi.



2017’Nin İlk 10 Ayında Erkekler En Az 240 Kadın Öldürdü

bianet’in çetelesine göre, 2017’de öldürülen 240 kadının yüzde 23’ünü boşanmak/ayrılmak istedikleri erkekler öldürdü. İstismara maruz kalan 286 kız çocuğunun yüzde 4’ü engelliydi.

Çiçek Tahaoğlu İstanbul – BİA Haber Merkezi23 Kasım 2017

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, 2017’nin ilk 10 ayında erkekler en az 240 kadın ve kız çocuğunu öldürdü, 77 kadına tecavüz etti, 207 kadını taciz etti, 286 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu, 338 kadına şiddet uyguladı.

240 kadından en az 11’i çıkarttıkları koruma tedbir kararlarına rağmenöldürüldü. (yüzde 4,5)

Kadınların yüzde 23’ü (56 kadın) boşanmak/ayrılmak istedikleri ya da evlilik teklifini reddettikleri erkekler tarafından öldürüldü. Yüzde 6’sı ise (9 kadın) kızının/kız kardeşinin ya da annesinin boşanmak istediği erkekler tarafından öldürüldü.

Cinayetlerin yüzde 18’i sokak ortası, alışveriş merkezi, otel lobisi, okul, işyeri, adliye önü, otobüs durağı, pazar gibi kamusal alanlarda, herkesin gözü önünde gerçekleşti. (44 cinayet)

En az 286 kız çocuğu istismara maruz kaldı

Medyaya en az 286 kız çocuğuna yönelik cinsel istismar olayları yansıdı. İstismara maruz kalan kız çocuklarının yüzde 4’ü engelliydi.

Kız çocuklarının yüzde 14’ü öğretmenleri ve eğitmenleri tarafından istismar edildi. Yüzde 5,6’sı erkek akrabaları, yüzde 4,5’, ise imam veya özel din öğretmenlerince tacize uğradı. Diğer çocuk istismarı failleri arasında yakın akrabaların arkadaşları, esnaf, mahalleden tanıdıklar, komşular, çocukların gittiği kurumların (okul ya da çocuk esirgeme kurumu gibi) çalışanları, sosyal medyadan tanıştıkları erkekler yer aldı.

Çocuk istismarı vakalarının yüzde 14’ü çocukların yaşananları aileleriyle paylaşması (41 kız çocuğu), yüzde 9’u ise öğretmenleriyle paylaşmaları ya da öğretmenlerin durumu fark etmesi sonucu ortaya çıktı. Yüzde 5’i isetecavüze uğrayan kız çocuklarının hamile olduğunun fark edilmesiyleortaya çıktı. (ÇT)

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın