74. Venedik Film Festivali

Venedik Film Festivali dünyanın en eski film festivalidir. 1932 yılında Esposizione Internazionale d`Arte Cinematografica adıyla başlamıştır ve o tarihten bu yana her yıl Ağustos sonu ya da Eylül başında Venedik`teki Lido adasında gerçekleştirilmektedir. Dünyanın en prestijli film festivallerindendir ve Venedik Bienali`nin bir parçasıdır. Festivalin başlıca ödülleri en iyi filme verilen Leone d`Oro (Altın Aslan) ve en iyi erkek ve kadın oyunculara verilen Coppa Volpi`dir (Volpi Kupası).

İtalya’da bu yıl 74’üncüsü düzenlenen Uluslararası Venedik Film Festivali, ABD’li yönetmen Alexander Payne’nin yönettiği ve senaryosunu Jim Taylor ile yazdığı “Downsizing” filmi ve kırmızı halı geçişiyle kapılarını açtı. Dünyada artan nüfusa karşılık çözüm kapsamında insan boyunun küçültülmesini ele alan filmin başrollerinde Matt Damon, Kristen Wiig ve Hong Chau yer alıyor.

Bu yılki festivalin jüri başkanlığını Altın Küre ve BAFTA ödüllü 59 yaşındaki ABD’li aktris Annette Bening üstlendi. Oyuncular Rebecca Hall, Anna Mouglalis ve Jasmine Trinca ise prestijli film festivalinde jüri görevlerini üstlendi. Festivalde, “Geleceğin Aslanı Ödülü” kapsamında Türk-Alman-Yunan ortak yapımı Türk yönetmen Emre Yeksan’ın ilk uzun metraj eseri olan “Körfez” filmi de yer aldı.

Körfez; İstanbul’dan ‘geri dönüş’ün hikâyesini İzmir’in sokaklarında Selim’le beraber anlatıyor. Alsancak’tan Karşıyaka’ya, Göztepe’den Çiğli’ye, Bayraklı’dan Kadifekale’ye kadar İzmir’i sokak sokak arşınlayan filmin ana karakteri Selim’i Karadayı ve Analar ve Anneler dizilerinden tanıdığımız Ulaş Tuna Astepe canlandırıyor. KÖRFEZ’in oyuncu kadrosunda ayrıca Ahmet Melih Yılmaz, Serpil Gül, Müfit Kayacan, Cem Zeynel Kılıç, Damla Ardal, Merve Dizdar gibi isimler yer alıyor.

İtalya’nın Lido Yarımadası’nda düzenlenen dünyanın en eski sinema festivalinin 74. yılında festivalin büyük ödülü Altın Aslan’ı, The Shape of Water adlı filmiyle Guillermo Del Toro aldı. The Shape of Water filmiyle büyük ödülün sahibi olan Guillermo Del Toro ödül konuşması sırasında “İlk kez bu ödülü Meksikalı bir yönetmen alıyor. Bu ödülü fantastik film yapmaya çalışan tüm Latin-Amerikalı yönetmenlere adıyorum. Hayata inanıyorum, aşka inanıyorum, sinemaya inanıyorum ” sözlerine yer verdi.

En İyi Yönetmen Ödülü‘nün sahibi Jusqu’a la Garde filmi ile Fransız yönetmen Xavier Legrand oldu. Büyük Jüri Ödülü dalında ise ödül İsrailli yönetmen Samuel Maoz’un filmi Foxtrot‘a verilirken, Jüri Özel Ödülü’nü de Sweet Country filmiyle yönetmen Warwick Thornthon aldı. En İyi Kadın Oyuncu ödülünü, Charlotte Rampling İtalyan yapımı Hannah ile kazanırken, Filistinli Kamel El Basha da The Insult filmindeki başarılı performansıyla En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı. En İyi Senaryo Ödülü Three Billboards Outside Ebbing, Missouri filmiyle Martin McDonagh’e verildi. En iyi çıkışı yapan genç oyunculara verilen Marcello Mastroianni ödülü de “Lean On Pete” filmindeki rolüyle başarılı bir çıkış yakalayan Charlie Plummer’ın oldu. Emre Yeksan‘ın ilk uzun metrajı Körfez‘in dünya prömiyerini gerçekleştirdiği 74. Venedik Film Festivali’nde Yeksan Geleceğin Aslanı kategorisinde ödülü Sweet Country filmiyle Warwick Thornthon’a kaptırdı.



42. TORONTO FİLM FESTİVALİ



Toronto Uluslararası Film Festivali, 1976’dan beri Toronto’da düzenlenen yarışmasız bir film festivalidir. Uluslararası film festivallerinin yanında, Kanada’da filmlerle ilgili başka yatırımlar da gerçekleştiren TIFF Group tarafından düzenlenir. Toronto Uluslararası Film Festivali, World Film Festival ve Los Angeles’taki AFI Fest ile birlikte Uluslararası Film Yapımcıları Federasyonu FIAPF’ın Kuzey Amerika’da tanıdığı üç festivalden biridir.

Ödül mevsimi etkisinin yavaş yavaş hissedilmeye başladığı şu günlerde mevsimin en önemli festivallerinden Toronto Film Festivali‘nin 42.’si, bu yıl 7-17 Eylül 2017 tarihleri arasında düzenlendi. Film sektöründe Cannes’dan sonra en büyük festival olarak gösterilen TIFF’in Toronto’daki resmi açılışı, yönetmenliğini Janus Metz’in yaptığı, başrollerini Shia LaBeouf, Sverrir Gudnason ve Stellan Skarsgard’ın paylaştığı İsveç yapımı “Borg/McEnroe” ile yapıldı.

Sinema dünyasında “Oscar’ın habercisi” olarak bilinen festivalde bu yıl 74 ülkeden 255 uzun, 84 kısa metrajlı film gösterildi. Yaklaşık 470 bin kişinin ziyaret ettiği Toronto Uluslararası Film Festivali’nde Türkiye, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da film marketine katılarak sektörel tanıtım gerçekleştirdi. Film marketi kapsamındaki iki özel gösterimde Türkiye’nin 2018 resmi Oscar adayı filmleri “Ayla” ile “Buğday” sinemaseverler ve sektör temsilcileri ile buluştu.

Kore Savaşı’nda yaşanan gerçek ve dramatik bir hikayeyi beyaz perdeye taşıyan “Ayla”nın yönetmen koltuğunda Can Ulkay oturuyor.Dram türündeki Ayla’nın senaryosunda ise Yiğit Güralp’in imzası var. Başrollerini Çetin Tekindor, Taner Birsel, İsmail Hacıoğlu ve Ali Atay’ın paylaştığı filmin müzikleri ise Fahir Atakoğlu’na ait.

Özel gösterimler bölümünde sunulacak bir diğer Türk filmi ise “Buğday”.

Yönetmen Semih Kaplanoğlu imzası taşıyan filmin başrollerinde Jean-Marc Barr, Ermin Bravo, Grigory Dobrygin ve Cristina Flutur yer alıyor.

Mustang filmi ile uluslarası arenada büyük başarı kazanan Deniz Gamze Ergüven’in ikinci uzun metrajlı yapımı “Krallar” ile Hüseyin Tabak’ın Yılmaz Güney’in hayatını konu alan “Çirkin Kral Efsanesi” belgeseli de festival kapsamında gösterildi.

Yarışma kategorisi bulunmayan festivalde izleyicilerin oylarıyla belirlenen ve en büyük ödül olan “Halkın Seçimi Ödülü”nü bu yıl, Martin McDonagh’ın “Missouri, Ebbing Dışında Üç Reklam Panosu” isimli filmi kazandı.

Daha önceki yıllarda “Halkın Seçimi Ödülü”nü alan birçok filmin, değişik dallarda Oscar kazanması nedeniyle Oscar’ın habercisi olarak görülen Toronto Uluslararası Film Festivali’nde, “Geceyarısı Çılgınlığı Seyirci Ödülü”nü Joseph Kahn’ın yönettiği “Bodied” isimli film aldı.

Festivalde “Halkın Seçimi Belgesel Ödülü”nü ise Agnes Varda’nın “Faces Places” isimli belgeseli kazandı.

Festivalde ödül kazanan diğer bazı yapımlar ise şöyle:

Toronto Platformu Ödülü: Warwick Thornton’un yönettiği “Sweet Country”,

Uluslararası Film Eleştirmenleri Federasyonunun Discovery Ödülü: Sadaf Foroughi’nin yönettiği “Ava”

En İyi Uluslararası Kısa Film Short Cuts Ödülü: Niki Lindroth von Bahr’ın yönettiği “Min Börda” (Burden),

En İyi Kanadalı Kısa Film Short Cuts Ödülü: Marc-Antoine Lemire’in yönettiği “Pre-Drink”

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın