Dünya Basınından Türkiye / Ortadoğu

21 Ağustos 2017

Press TV-İran

İran Genel Kurmay Başkanı’ndan üst düzey ziyaret

İran Genel Kurmay Başkanı Muhammed Bagheri, Türkiye’ye nadir gerçekleşen bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret, 1979 devriminden beri gerçekleştirilen ilk ziyaret. Bu ziyaret neden şimdi yapıldı? Çünkü Türkiye’nin Suriye politikaları, ABD ile Kürt sorununa yaklaşımlarındaki farklılık ve NATO ile olan sorunları nedeniyle başarısız oldu. General Bagheri, Suriye’deki son durumu konuşmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Türkiye’nin İran ile askeri işbirliğini arttırmak için bir dizi eylem yapacağı duyuruldu.

Irak Kürtleri’nin referandumu

Irak’ın yarı özerk Kürdistan bölgesi, gelecek ay bağımsızlık referandumu yapma planında ısrar ediyor. Tartışmalı plan, bölge ülkelerinden hatta ABD’den de uyarıları tetikliyor. Oylamanın 25 Eylül’de yapılması planlanıyor. Bu oylama Irak’ın terörist IŞİD ile hala savaştığı ve istikrardan hayli uzak olduğu bir döneme geldi.

8 Ağustos 2017

El Cezire-Katar /Umut Uras

Türkiye ve Katar’dan ortak askeri tatbikat

Türkiye ve Katar donanmaları, iki ülke arasında gelişen askeri bağın göstergesi olarak, ortak askeri tatbikat yaptı.

Her iki taraftan da yüzlerce birlik, Pazartesi günü, Demir Kalkan adı verilen tatbikata katıldı.

Katar ordusu, tatbikatın bilgi değişimini, üst düzey askeri personelin eğitimini ve iki ülke arasındaki eşgüdümü arttırmayı hedeflediğini söyledi.

Donanma tatbikatına ek olarak, Katar ve Türk piyade ve topçu güçleri de, kara eğitimi tatbikatında yer aldı.

Türkiye Meclisi, Katar ile Nisan 2016’da yapılan Türk askeri üstüne birliklerin konuşlandırılması konusundaki anlaşmayı, 5 Haziran’da onayladı. Ayrıca, Kasım 2015’te yapılan ve Türk ordusuna, Katar güvenlik güçlerini eğitme izni veren anlaşma da onaylandı.

Anlaşmalar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’ın, Katar’ı “terörizmi desteklemek ve terörizmi finanse etmekle” suçlayarak ilişkileri askıya almasından sonra onaylandı. Doha iddiaları reddediyor.

Bu ülkeler, hava sahalarını Katar’dan kalkan ticari uçaklara kapatırken, Suudi Arabistan ülkenin tek kara sınırını da kapattı.

Türkiye ve Katar, Filistin, Suriye ve Mısır gibi dış politika konularında yakın müttefik.

Türk birlikleri, Katar’a ilk defa 2015’te konuşlandırıldı.

Üs hataları önler’

İktidardaki AKP’nin üst düzey bir üyesi olan Yasin Aktay, El Cezire’ye Türkiye’nin Katar’daki askeri mevcudiyetinin “bölgede denge yarattığını” ve böylelikle potansiyel çatışmaları önlediğini söyledi.

Aktay El Cezire’ye, “Türkiye, Katar’daki üs aracılığıyla, çatışmakta olan taraflar arasında saf tutmaktansa kendi çıkarlarını koruyor. Ankara’nın çıkarları, bölgede istikrarı gerektiriyor. Dolayısıyla Türkiye, Katar’a olduğu gibi, Suudi Arabistan’a yönelik bir saldırıya da karşı olacaktır.” dedi.

“Böyle dengesiz durumlar olduğunda [Körfez bölgesindeki gelişmeler], boşluğu dolduracak güçler her zaman olacaktır. Türkiye’nin çıkarları, bölgede bir güç boşluğu bırakmamayı gerektiriyor. Türkiye’nin bölgedeki mevcudiyeti potansiyel hataları önleyecektir.”

Türkiye ve Suudi Arabistan’ın her ikisi de, ABD liderliğindeki IŞİD’e karşı koalisyonda yer alıyor. Suudi Arabistan’ın savaş jetleri, Türkiye’nin İncirlik Üssünden IŞİD karşıtı operasyonlara katıldı.

Riyad ve müttefikleri, Körfez krizinin çözülmesi konusundaki talepleri çerçevesinde Türkiye’nin Katar’daki askeri üssünü kapatması çağrısında bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, taleplerin “uluslararası hukuka aykırı” olduğunu söyledi ve üssü kapatmayı reddetti.

Suudi Arabistan devlet medyasına göre, Ankara, Suudi Arabistan’da da bir askeri üs oluşturmayı önerdi ancak bu öneri hükümet tarafından reddedildi.

Türkiye Katar’la yapılan anlaşmaya göre Katar’daki güçlerinin sayısını kademeli olarak 3000’e çıkartmayı ve bir birliği orada tutmayı planlıyor.

Her iki tarafın piyade ve topçu taburları 2 günlük bir eğitime de katıldı.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın