Dünya Basınından Türkiye / Amerika

The Washington Post

Çin Orta Doğu ülkelerini NATO’nun kendi versiyonuna çekmeye çalışıyor

 Jonathan Fulton  Tarafından, 21 Haziran 2017

Şanghay İşbirliği Teşkilatı (SCO), Çin ve Rusya’nın öncülüğünde ve genellikle NATO için gelecekteki bir Doğu karşı dengesi olarak nitelendirilen bir Orta Asya güvenlik bloğudur. Birlik yıllık zirvesini geçtiğimiz hafta Kazakistan’da düzenledi ve en önemli sonucu Hindistan ve Pakistan’ın 2001’de kurulmasından bu yana ilk üyeleri olduğu yönündeki duyuru oldu. Birliğin gelişimi İranlı üyeliğin ivme kazanması ve Türkiye’nin ğye olasılığının artmasıyla devam edecek gibi görünüyor.

Şangay Birliğinin Ortadoğu’ya olan ilk açılımı gerçekleşirse Arap devletleri arasında da ilginin ortaya artması muhtemeldir.   Washington’un, Körfez ile Katar arasındaki mevcut anlaşmazlığa karşılık karışık tepki vermesi ve ABD’nin küresel liderlikten ayrıldığı algısıyla birlikte Ortadoğu liderlerin yeni bir potansiyel güç arayaşına itiyor.

İran, uzun zamandan beri SCO üyeliği yolunda ilerliyor. 2005 yılından bu yana bir gözlemci devlet, 2008 yılında tam üyelik için başvurdu. Geçen yıl yaptırımların kaldırılmasıyla birlikte, İran katılımı 2016 zirvesinin gündeminin ana noktasıydı ve ivme kazanmaya devam ediyor. Rusya’nın Başkanı Vladimir Putin, “İran’ın nükleer sorunu çözüldükten ve Birleşmiş Milletler’in yaptırımları kaldırıldıktan sonra hiçbir engel kalmadığına inanıyoruz” dedi. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Li Hailai, geçtiğimiz hafta Çin’in “memnuniyetle karşıladıklarını” ve İran’ın Birliğe resmi olarak üye olma isteğini desteklediklerini belirtti. Başkan Xi Jinping, geçen yıl Tahran’ı ziyaret ederken İran üyeliği için zaten onay vermişti. Birlikte güç dağılımı göz önüne alındığında, Çin ve Rusya, kuruluşun genişlemesinde büyük bir rol oynayacaktır.

Türkiye, Birliği Ortadoğu’ya dahi götürebilir. Türkiye halen birliğin diyalog ortağı, ancak tam üyeliğe ilgi duyan bir ülke. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Şangay Birliği üye ülkeleri arasındaki ortak değerlerden bahsetti ve Türkiye’nin Avrupa Birliği ile olan huzursuz ilişkisi arasında bir karşıtlık yarattı. Çin’in Ankara büyükelçisi geçen ay Çin’in “Türkiye’nin üyeliği için hazır” olduğunu belirtti. Rusya da çok hevesli; Türklerin Avrasya’ya entegre oluşu ve Rus ekonomik ve güvenlik çıkarlarına fayda sağlarken Avrupa Birliğinden uzaklaştırır.



https://www.washingtonpost.com/world/europe/prime-minister-turkey-wants-to-continue-eu-membership-talks/2017/06/13/4b0fb3ba-5049-11e7-b74e-0d2785d3083d_story.html?utm_term=.021b99be0f71

The New York Times

Suudi-Katar’ın Şimdi Ortaya Çıkan İşbirliği, Ortadoğu’yu Nasıl Şekillendirdi?

MAX FISHER  Tarafından, 13 Haziran 2017

Basra Körfezi’ni kışkırtan, ABD’yi saran ve şimdi Türkiye’yi ve İran’ı kurtarmak için tehdit eden kriz, kendi babasını terketmiş bir adamın karşılaştığı bir ikileme benzetilebilir. Katarın Taç prensi Şeyh Hamad bin Halife el-Tani, 1995’de kansız bir darbeyle iktidarı ele geçirdiğinde, ancak Connecticut (Atlantik Okyanusunun Long Island Sahilinde ABD’nin kuzeydoğusundaki bir devlet ) büyüklüğünde bir bağımsız bir ulus ele geçirdi.

Katar kendi güvenliğini ancak Suudi bağımlılığından rikip olmaya dönüştürerek sağlayabileceğine inandı. Ama Nasıl?

Harekete geçirdiği cüretkar plan, sadece petrol zengini Basra Körfezi’nin değil, Ortadoğu’nun da siyasetini yeniden şekillendiren bölgesel bir soğuk savaşın yolunu açtı ve geçen haftaki kriz ile sonuçlandı. Bir gecede küresel bir süper güç haline gelerek, Asya ve Avrupa’da ABD ile rekabet ederek sanki bir Küba gibi Amerikan’ın etkisinden kopmaya çalışıyordu. Suudi Arabistan ve müttefiklerinin uyguladığı blokaj ile Katar’ın stratejisi nihayet geçen hafta çöktü gibi görünüyor.   Ancak Katar’ın da kendi müttefikleri var. Bu sonucu hala değiştirebilir.

Türkiye, kendi gerekçeleriyle ayaklanmaları destekleyerek Katar’a katılmış ve Katar’ın ilk gerçek ittifakının temelini oluşturmuştur. En önemli hamle, Katar’ın yanında olduğunu sesli olarak beyan eden Türkiye’den gelebilir. Türk Parlamentosu, Katar üssüne şu anda 100′ ü konuşlandıran 3.000 asker dağıtmasını sağlayan bir yasayı onayladı.

Türkiye’nin egemen medyası Katar’ın müdafası savunuyor.



https://www.nytimes.com/2017/06/13/world/middleeast/how-the-saudi-qatar-rivalry-now-combusting-reshaped-the-middle-east.html



The New York Times

Erdoğan Düşmanı Türkiye’de 250 Mil Protesto Yürüyüşüne Başladı

PATRICK KINGSLEY Tarafından, 175Haziran 2017

Türkiye’nin en büyük muhalefet partisi genel başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın muhaliflere yönelik genişleme operasyonunu protesto etmek için Perşembe günü başkent Ankara’dan İstanbul’a 250 km lik yürüyüşe başladı.

Kılıçdaroğlu’nun Çarşamba günü partisinin milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasını protesto etmek amacıyla gerçekleştirdiği gösterisi, Türkiye’de bir dönüm noltası olarak görülüyordu.

Türkiye’nin önde gelen Kürt yanlısı partisinden bir düzineden fazla milletvekili son aylarda hapse atılmışken, Türk cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından yaratılan laik parti olan CHP’de Sayın Berberoğlu’nun tutuklanması bir ilk.

Eski bir gazete editörü olan Sayın Berberoğlu, casusluk suçlarından hüküm giymiş ve gazetecilere Suriye’ye silah taşıyan Türk devletine ait kamyonlarının bir videosunu sızdırdığı için 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Erdoğan, sızıntıyı devleti zor duruma düşürmek için başlattığı bir girişim olarak gördü.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye şubesinin Başkanı Taner Kılıç’ın tutuklanması ve birleşmiş Milletler savaş suçları paneline üye bir yargıç olan Aydın Sefa Akay’ın cezalandırılması son zamanlardaki diğer önemli olaylar arasında yer alıyor. Yargıç Akay, başarısız darbenin arkasında olmakla suçlanan Gülen grubu hareketine mensup oldukları gerekçesiyle yedi yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı.

Kılıçdaroğlu, haksız yere tasfiye edilenlere destek olmak için Perşembe günü bu yürüyüşü başlattığını söyledi. Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşü Türkiye’de parçalanmış muhalefet hareketlerini birleştirmeyi başaramamış olması nedeniyle hayal kırıklığı yaşayanlar tarafından bir strateji değişikliği olarak görüldü ve memnuniyetle karşılandı. Son seçimlerde, otoriter politikaları artırmasına rağmen oy oranını 50%’ye çeken Erdoğan’ın partisi karşısında, CHP’nin oyları 25% oyda kalmıştı.

https://www.nytimes.com/2017/06/15/world/europe/turkey-protest-march-kemal-kilicdaroglu.html

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın