Dünya Basınından Türkiye / Ortadoğu

Iraqi News-Irak

Türkiye Dışişleri Bakanı: Türkiye ve ABD PKK’yı Sincar’dan çıkartmak için işbirliği yapacak

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde Sincar’daki PKK’ya karşı askeri müdahale olasılığını gözden geçirdiklerini belirtti.

Çavuşoğlu, 30 Mart’ta Daily Sabah ’a verdiği demeçte “[Türkiye], Sincar’daki PKK’ya karşı askeri opsiyonları kullanacak. Yalnızca gerekli olursa askeri güç kullanacağımızı söylemiyorum. Muhakkak askeri güç kullanacağımızı söylüyorum.” dedi.

Daily Sabah ’a konuşan Çavuşoğlu, Sincar’daki PKK’ya karşı askeri opsiyonun, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın 30 Mart’taki Ankara ziyaretinde de görüşüldüğünü söyledi.

Türk yetkili, ABD’nin de PKK’yı Sincar’dan çıkarma planları olduğunu belirtti ve ABD’nin bu konuda Türkiye ile işbirliği yapmaya açık olduğunu ekledi.

Tillerson’da, Çavuşoğlu ile görüşmesinden sonra Ankara’da yaptığı basın açıklamasında, ABD’nin, kendi ülkesine (Türkiye) ve insanına yönelen teröre karşı mücadelesinde Türkiye’nin yanında olduğunu söyledi.

PKK gerillaları, IŞİD’in 2014’te Sincar’a yaptığı saldırıdan sonra bölgeye girmiştir ve o günden beri, Yezidiler’in ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi yetkililerinin bölgeden çekilme çağrılarına rağmen, Sincar’ı terk etmeyi reddetmektedir.

7 Nisan 2017

Press TV-İran

Erdoğan: Türkiye Birleşik Devletler’in Suriye’ye yönelik askeri operasyonuna destek vermeye hazır

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ülkesinin Suriye’nin kuzey batısındaki Idlib eyaletini hedef aldığı tahmin edilen kimyasal saldırı ardında Birleşik Devletler’in bölgeye yönelik olası bir askeri planının memnuniyetle karşılanacağını söyledi.


Erdoğan, Ulusal bir kanal olan Kanal 7’ye verdiği canlı röportajda, eğer şiddetli bir saldırı gerçekleşirse, Türkiye’nin kendi payına düşeni yapacağını söyledi.

Perşembe günü bazı kongre üyelerine Suriye’ye askeri müdahaleyi düşündüğünü söyleyen Donald Trump’a seslenerek, “Kendinizi eleştirilerle sınırlamayın, harekete geçmemiz lazım.” dedi.


“Eğer gerçekten icraat sorunu varsa; Türkiye kendine düşen sorumluluğu yerine getirecektir. Sözümüzden dönmeyeceğiz.” diye ekledi Türkiye Cumhurbaşkanı.


Türk liderin yorumlarının iletildiği Suriye’nin Rusya Büyükelçisi, Türkiye’yi askeri birliklerinin varlığında ve işgalinde olan El-Bab şehrinin kuzeyindeki bir şehri ele geçirme arayışı içerisinde bulunmakla suçladı. Türkiye 24 Ağustos 2016’da Kürt güçlerinin durdurulması ve IŞİD’li teröristlerin Suriye sınırından uzaklaştırılması için bir saldırı başlatmıştı. Şam yönetimi ise bunu, bir saldırı eylemi olarak kınadı. Fakat 29 Mart’ta Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım Fırat Kalkanı Operasyonu’nun tamamlandığını Suriye’ye doğru farklı bir isimle  herhangi bir askeri ilerleyişin olmayacağını ekledi.


Erdoğan ayrıca perşembe günkü yorumlarında Nisan’da Han Şeyhun kentinde gerçekleşen 4 kimyasal saldırının ardında Şam yönetiminin olduğu iddialarını kabul etmeyi reddeden Rus mevkidaşını da eleştirmişti.


Putin daha önce Idlib saldırısıyla ilgili temelsiz iddiaları kabul edilemez bulup kınamıştı ve Kremlin birine karşı ayrıntılı ve detaylı soruşturma yürütmeden, asılsız suçlamalarda bulunmanın kabul edilemez olduğuna dikkat çeken bir yazılı açıklamada bulunmuştu. Salı günü Idlib eyaletinin Han Şeyhun kentinde kimyasal olmasından şüphelenilen saldırıda tahminen 80’in üstünde kişi ölmüştü.


Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Suriye ordusunun Idlib’e kimyasal silah taşıdığı iddialarını reddetti. Perşembe günü Şam’da gerçekleştirdiği basın toplantısında yurtdışı destekli Tekfiri terörist grupları kimyasal silahları ülkenin yerleşim yerlerinde ve kentsel alanlarda depolamaya devam ediyor dedi. Suriye’deki Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ) ve BM Han Şeyhun saldırısını birlikte araştıracak. Muallim, Türkiye’den ve Irak’tan gelen kimyasal maddeye dair BM’ye ve KSYÖ’ye istihbarat sağlayacaklarını söyledi.



19 Nisan 2017

SANA-Suriye

Tahran: Suriye’de ateşkesi tartışmak için Rusya, İran Türkiye buluştu

Çarşamba günü, İran Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki krizini çözmek ve aynı zamanda da terörizmle mücadele edebilmek için, siyasal çözümler aranmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

İran Dışişleri Bakanı bir açıklamasında, “Tahran, İran, Rusya ve Türkiye’yi Suriye krizi çerçevesinde bir araya getiren Astana görüşmelerinin garantör devletlerinden uzmanlara ateşkes konusunda, bir buluşmada ev sahipliği yaptı. Mayıs ayı içerisinde yapılacak bir görüşmenin de hazırlıkları sürüyor.” şeklinde konuştu.

Açıklamada, 3 ve 4 Mayıs’ta Astana’da 4. Uluslararası Suriye Konferansı’nın yapılacağı da belirtildi.

Mazen



18 Nisan 2017

SANA-Suriye

Erdoğan ve Putin Suriye’deki durum konusunda görüştü

Salı günü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye rejiminin cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye’deki durum hakkında telefonda görüştü.

Russia Today , Kremlin’den gelen “İki taraf, ateşkes anlaşması hakkında görüşmeler yapıyor.” şeklindeki sözlere yer verdi ve görüşmelerde Suriyeliler arası Cenevre görüşmelerinde ilerleme kaydedilmesine ihtiyaç olduğunun altının çizildiğini belirtti.

Kremlin ayrıca, İdlib’te kimyasal silah kullanımı hakkında adil ve doğru bir sorgulama sürdürülmesi konusuna değinildiğini de ekledi.

Mazen

26 Nisan 2017

SANA-Suriye

Suriye, Erdoğan rejiminin Suriye topraklarındaki saldırganlığını kınadı

Salı günü, Suriye Dışişleri Bakanlığından yetkili bir kaynak, Erdoğan rejiminin, Suriye topraklarında sürdürdüğü bariz saldırganlığı en güçlü şekilde kınadığını açıkladı. 25 Nisan 2017’de, Türk savaş uçakları Suriye’nin kuzey doğusundaki hedefleri bombalamasının, pek çok masum Suriyeli sivilin yaşamına mal olduğunu iddia etti.

Kaynak, Suriye’nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne, Suriye halkına yapılan saldırılara karşı uyararak, bu saldırıların uluslararası hukuku, BM Şartı’nı ve iyi komşuluk ilişkileri ilkesini ihlal ettiğini belirtti.

Kaynak ayrıca, Suriye’nin uluslararası topluma ve BM’ye, Türk rejiminin terörizmi destekleyen politikalarını ve saldırılarını kınama çağrısında bulunduğunu söyledi.

Hazem Sabbagh

Bir cevap yazın