Bitcoin Nedir?

* Herhangi bir merkez bankası,resmi kuruluş v.s. ile ilişikisi olmayan elektronik para birimidir.
* Gerçek para yerine kullanılabilir.
* Bitcoin 8 basamağa kadar bölünebilir.

Bitcoin nasıl oluştu?
* A-Peer-To-Peer Electronic Cash System manifestosunun yayınlanmasının ardından ilk Bitcoin Cüzdanı 2009 yılında açık kaynak kodlu olarak piyasaya sürülmüştür.
* Manifesto yazarının ismi Satoshi Nakamato olduğu bilinmektedir.Ancak kendisinin günümüzde nerde olduğu bilinmemektedir.Dolayısıyla bu ismin sahte olduğu düşünülmektedir.

Bitcoinin gelişim beklentisi
* 2040 yılına kadar piyasaya sürülmesi beklenen bitcoinin her bir bloğunun BTC değerinin yarılanarak toplamda 21 milyon civarlarında piyasaya sürülmesi beklenmektedir.

Parasal değer anlamında Bitcoin
* Altın ve gümüş gibi fiziki özelliklerinden bağımsız olarak değere sahip olan bitcoin paranın birçok özelliğine sahiptir.
* Bitcoinin arkasında herhangi bir merkez bankası bulunmamaktadır. Dolayısıyla ulusal rezervlerle korunmamaktadır.
* Değeri ise arz ve talep dengesine göre belirlenmektedir.Arzı sabitken talebi arttığı takdirde değeri artış göstermektedir.
* Dolaşımda sınırlı miktarda bulunmaktadır.Yani bitcoin üretmenin belirli bir sınırı ve prosedürü vardır.

Dünya Bitcoin’e nasıl bakıyor?

* 2012 yılında The Economist bitcoinin popüler olma nedenini şüpheli online ticaretteki rolüne bağlamıştı.
* ABD Senatosu’nda yapılan bir sunumda bir tür finansal hizmet olarak görülünce Bitcoin değer kazanmaya başlamıştır.Aynı gün içerisinde(19 Kasım 2013) Çin’de değeri 1100 doları görmüştür.
* 5 Aralık 2013 tarihinde Çin Merkez Bankası’nın finansal bankalara Bitcoin kullanımını yasaklaması sonucu %20’ lere varan bir değer kaybı yaşamıştır.
* The Washington Post ve CNN’e göre ise karanlık online para olarak yorumlanmıştır.

Bitcoin’in geleceği
* Geleneksel ekolden gelen kesim arkasında bir çok bitcoinzede bırakarak patlayacağına inanmasına rağmen , internet dünyasının dinamiklerine aşina öteki kesim ise fiber dünyada kullanımının devam etmesiyle birlikte değerinin artış göstereceği inancına sahiptir.
* Bitcoin’in özellikle dolaşım miktarının sınırlı olması nedeniyle bir para birimi kimliğinden uzaklaşarak altın, gümüş gibi bir yatırım aracı olma özelliğinin ağır basacağı düşünülüyor.
* 1BTC =3780 TL ( 28 Mart 2017 tarihinde)

Bir cevap yazın