Dünya Basınından Türkiye / Amerika

The Washington Post

Türkiye’de 2016’daki Önemli Saldırılar

Associated Press tarafından, 21 Aralık

Bu yıl Türkiye’de çok fazla saldırı sonrasında Rusya’nın Büyükelçisi Karlov’a Pazartesi akşamı düzenlenen suikast, bu yıl Türkiye’deki birçok saldırının sonuncusu oldu. En önemli saldırılara bir bakalım:

  • 12 Temmuz: İstanbul: İntihar bombacısı tarihi bölgede 12 Alman turisti öldürdü. Yetkililer saldırganın IŞİD’le bağlantılı olduğunu söylüyor

  • 17 Şubat Ankara: Görünüşe göre askeri personeli hedef alan bir intihar bombacısı, 29 kişiyi öldürdü, PKK’nın bir kolu olan TAK tarafından üstlenildiği iddia edildi.

  • 13 Mart Ankara: Kürt bir kadın yoğun ulaşım merkezindeki bir arabada kendisini patlattı, Kürt Özgürlük Şahinleri olarak da bilinen TAK’ın üstlendiği bu saldırıda 37 kişiyi öldürdü.

  • 19 Mart İstanbul: İntihar bombacısı şehrin ana alışveriş caddesi İstiklal‘de beş kişiyi öldürdü. Türk yetkililer bombacının IŞİD ile bağlantılı olduğunu söylediler.

  • 31 Mart Diyarbakır: Bombalı araç, yedi polis memurunu öldürdü ve 13’ü polis olmak üzere 27 kişiyi yaraladı.

  • 12 Nisan Gaziantep: Suriyeli gazeteci, İŞİD tarafından üstlenilen saldırıda silahla vurularak öldürüldü.

  • 27 Nisan Bursa: Türkiye’nin dördüncü büyük kentin tarihi bir bölgesinde, kadın intihar bombacısı 13 kişi yaraladı.

  • 1 Mayıs Gaziantep: Bir polis karakolunun girişindeki bombalı araç iki subayı öldürdü, 22 kişi yaralandı.

  • 10 Mayıs Diyarbakır: Bombalı araç, yedi tutuklu Kürt militanı taşıyan polis aracına saldırarak üç kişiyi öldürdü ve 45 kişiyi yaraladı.

  • 12 Mayıs İstanbul: Bir askeri garnizonun hedef alındığı bombalı araç patlayarak sekiz kişiyi yaraladı.

  • 7 Haziran İstanbul: Sabah erken saatlerde bombalı araç polis otobüsüne çarptı, 11 kişi ölürken 36 kişi yaralandı. Bir Kürt militan grup sorumluluğu üstlendi.

  • 8 Haziran Midyat: Kürt suikast araç bombacısı, Türkiye-Suriye sınırındaki bir polis karakolunun dışında, 5 kişiyi öldürdü ve 23’ü sivil olmak üzere ve 51 kişiyi yaraladı

  • 17 Haziran İstanbul: Polis aracı geçerken bombalı araç patladı ve 11 kişi hayatını kaybetti.

  • 28 Haziran İstanbul Atatürk Havalimanı: Üç intihar bombacısı, saldırı tüfeği ile havaalanını taradı. 44 kişiyi hayatını kaybederken yaklaşık 150 kişi yaralandı.

  • 15 Temmuz: Askeri darbe girişiminde yaklaşık 270 kişi öldü.

  • 17 Ağustos Van: Bir karakoldaki araba bombalaması bir polis memuru ve iki sivili öldürdü; 53 sivil ve 20 polis memuru yaralandı.

  • 18 Ağustos Elazığ: Polis merkezindeki bombalı araç en az beş kişiyi öldürdü ve 140’dan fazla kişi yaralandı.

  • 20 Ağustos, Gaziantep: 12 yaşındaki gençlerden oluşan intihar bombacısı, açık hava Kürt düğününde en az 51 kişiyi öldürdü. Saldırının IŞİD tarafından yönlendirildiğinden şüpheleniliyor.

  • 26 Ağustos Cizre: Kürt intihar bombacısı patlayıcı madde yüklü bir kamyonla polis karakoluna girdi. En az 11 subayı öldürüp 78 kişiyi yaraladı.

  • 6 Ekim İstanbul: Motosiklet bombacısı polis karakolunda patlayarak en az 10 kişiyi yaraladı.

  • 8 Ekim Ankara: İki intihar bombacısı polise teslim olmayı reddettikten sonra kendisini havaya uçurdu. Kimse incinmedi.

  • 9 Ekim Hakkari: Kürt militanlar, güneydoğudaki bir askeri kontrol noktasının önünde araç bombası patlatarak 10 asker ve sekiz sivil öldürdü.

  • 10 Ekim Dicle: İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisinin üst düzey bir yerel yetkilisi, sahip olduğu bir benzin istasyonunda saldırganlar tarafından ateş açılarak öldürüldü.

  • 4 Kasım Diyarbakır: Polis karakolunun yakınlarında çıkan otomobil bombası, iki polis memuru da dahil olmak üzere en az 11 kişiyi öldürdü. Bir Kürt militan grubu ve IŞİD sorumluluğu üstlendi.

  • 24 Kasım Adana: Bir hükümet binasını hedef alan bombalı araç en az iki kişiyi öldürdü ve 33 kişiyi yaraladı.

  • 10 Aralık, İstanbul: Futbol stadyumunun dışında meydana gelen iki kişilik bombalı saldırıda 44 kişi öldü ve 149 kişi yaralandı.

  • 19 Aralık Ankara: Türk polisi Rus Büyükelçisi Andrei Karlov’a fotoğraf sergisinde suikast düzenledi.

The New York Times

Türkiye’deki bombalı saldırıda 13 asker ölürken onlarcası yaralandı

Cumartesi günü Türkiye’de bir dizi saldırının sonuncusu olan bombalı saldırıda 13 asker öldürülürken 50’den fazla asker yaralandı.

Türk ordusunun yaptığı açıklamaya göre saldırıda hafta sonu izne çıkan askerler hedef alındı. Associated Press haberine göre Sağlık Bakanı Recep Akdağ saldırıda 48’i TSK’ya bağlı 56 kişinin yaralandığını ve 4’ünün sağlık durumunun kritik olduğunu bildirdi.

The New York Times

Türkiye Suriye ve bir suikast

Max FİCHER 19 Aralık 2016

Türkiye ve Suriye, Suriye’deki savaşı ve buna bağlı krizlerin şekillenmesine yardımcı olan bu iki ülke, Pazartesi günü bir Türk polisinin Rusya’nın büyükelçisine suikast düzenlemesiyle yeni bir travma yaşadı.

Andrey G. Karlov’un Ankara’da öldürülmesi küresel krize neden olurken, daha büyük sonuçlarla ilgili soruları gündeme getirdi.

Sosyal medyanın çoğunluğu 1. Dünya Savaşı’nın çıkmasını tetikleyen Avusturya veliahttı Franz Ferdinand suikastına paralellik çizerken, analistler buna karşı çıktı.   

Saldırı Türkiye’nin başkentinde bir resim sergisinde Sayın Karlov’un konuşması sırasında gerçekleşirken, saldırıdan sorumlu bir grup bulunmamaktadır. Olay yerinde güvenlik güçleri tarafından öldürülen suikastçı, Arapça “Allah büyük” “ Halep’i unutma” “Suriye’yi unutma sloganları attı.

Saldırıda Rusya Hava Kuvvetleri’nin Suriye hükümetinin sivillere yönelik saldırıları da içeren Halep’teki isyancılar üzerine yürüttüğü başarılı saldırılarının bir parçası olması ima edilmiş olabilir.

Bu Türkiye ile Rusya arasında bir çatışmaya neden olabilir mi?

Pek mümkün görünmüyor. Şu ana kadar her iki ülke de durumu yönetmek ve işbirliği sinyalleri vermek için çabalıyor. Parmaklarını birbirlerine değil düşmanlarına karşı işaret ediyorlar.

Sebebi Suriye. Son birkaç aydır Türkiye ve Rusya; bir zamanlar birbirleri ile çelişkili olan stratejilerini hizaya sokmak için sıkıntı çekiyorlar.

Atlantik Konseyi’nin Türkiye Uzmanı Aaron Stein açık açık söylemişti: “Türkiye’nin savaş çıkarlarını ilerletmesi için Rusya’ya ihtiyacı var. Rusya’nın, Türkiye’nin Suriye’de kendi tanımladığı gibi kazanmasına ihtiyacı var.”

Ölü bir büyükelçi iki ülkenin Suriye’deki kazançlarını tehlikeye atabilir. Ya da daha da kötüsü geçen yıl istikrarı bozan gerginliği yeniden canlandırabilir. Bu yüzden işleri düzeltmek için çabalıyorlar.

Türkiye ile Rusya Neden gerginlik yaşıyor?

Her iki ülke de Suriye’deki gündemlerini korumaya oldukça odaklanmışlar ki, milliyetçi ve şikayetçi liderler bile soğukkanlılıkla oynuyor. Her iki ülke çok yakın zamana kadar Suriye’deki savaşın karşı tarafındaydılar. Türkiye Beşar Esad’a karşı çıkarak Suriye’deki isyancı gruplara destek verirken, Rusya Esad’ı destekliyor ve 2015 sonbaharından bu yana onun için savaşıyor. Rusya müdahale ettikten kısa bir süre sonra Rus uçakları Türk asıllı isyancıları bombalamaya başladı. Kasım 2015 yılında ise Türkiye ile Rusya arasında büyük bir krize neden olan Rus jetini düşürdü.

Düşmanlıktan partnerliğe nasıl gidildi?

Türkiye Esad’ın düşüşünü yıllardır izledikten sonra bu yıl daha mütevazı bir stratejiye geçti: Suriye’deki Kürt grupların sınır boyunca konuşlanmasını önledi. Bu değişim ülkeyi Rusya ile uyumlu hale getirdi.

Rusya’nın savaşa girmesi Türkiye’nin hesaplarını bozdu ve böylece Esad’a karşı düzenlenen kampanya aniden pahalı ve başarısız oldu.

İki ülke resmi olmayan bir anlaşma üzerinde anlaşmaya vardı: Türkiye Rus çıkarlarını Suriye’de tehdit eden bazı isyancılara destek vermeyi bırakacak ve Rusya’da Suriye’deki Kürt gruplarına desteği bırakacak.

Atlantik Konseyi Başkanı Stein’e göre Rusya ve Esad Halep’i alacak, Türk müttefik militanları stratejik konumda bulunan El Bab kentini alacak.


Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın