Dünya Basınından Türkiye / Rusya

9 Ağustos

Putin: Rusya, Türkiye İle İkili İlişkileri Eski Haline Getimek İstiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ticaret ve ekonomik işbirliğinin eski haline getirilmesinin uygun durumlarını görüşmek için Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan’ı davet etmişti.

Kasım 2015’de Rus Su-24’ün Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesiyle ikili ilişkilerin dondurulduğu 8 aydan sonra iki devlet başkanının ilk görüşmesi olmuştur.

Putin, Rusya ve Türkiye’nin ikili ilişkilerinin eski haline gelmesini istediğini belirtti ve Erdoğan’a Türkiye’deki güç siyasi duruma rağmen gerçekleştirdiği ziyaretin, Türk ve Rus halklarının çıkarları uğruna diyaloğu sürdürmek ve ilişkileri onarmayı istediğimizi gösterdiğini söyledi.

Putin, Rusya’nın Türkiye’deki darbe teşebbüsü gibi anayasaya aykırı herhangi bir eylemin kesinlikle karşısında durduğunu söyledi. “ Bu bağlamda, sizin önderliğinizde Türk halkının bu sorunların üstesinden geleceğini ve hukuk ve düzenin onarılacağını ümit ettiğimi ifade etmek istiyorum .” diye ekledi.

Terörle mücadele, ticari ve ekonomik ilişkileri alanında yapılan görüşmelere Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve başkan yardımcısı Yuri Ushakov ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve dış politikadan sorumlu Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İbrahim Kalın da katıldı.

TASS Haber Ajansı

9 Ağustos

Erdoğan, Darbe Girişiminden Sonra Putin’in Araması Karşısında Memnun Olduğunu Söyledi.

Erdoğan, görüşme için Rus mevkidaşına teşekkür etti ve ikili ilişkilerin gidişatının olumlu yönde olduğunu söyledi.

Erdoğan, “ Doğrusu, sizin darbe girişiminden kısa bir süre sonra aramanız bizzat beni, arkadaşlarımı ve halkımızı çok mutlu etti.” Dedi.

Erdoğan, Putin ile konuşmasında Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliğinin bölgedeki birçok soruna katkıda bulunacağını da söyledi. “ Bölge bizden bir hayli siyasi karar almamızı bekliyor.” Diye ekledi

TASS Haber Ajansı

9 Ağustos

Putin, Erdoğan İle Yaptığı Görüşmenin Yapıcı Ve Önemli Olduğunu Söylüyor

Rus lidere göre, bugünkü görüşmeler Rusya ile Türkiye arasındaki tam teşekküllü ilişkilerin onarılması için ilerideki durumların algoritma ve adımlarını ana hatlarıyla belirledi.

Putin, “Öncelikli görev ikili işbirliğini kriz öncesi seviyeye ulaştırmak.” Dedi.

İki ülke arasındaki ticaretteki azalmayı onarmak için karşılıklı yatırım ve ticaret akışının teşvikine odaklanılacağını belirten Putin, Rusya ve Türkiye’nin ilişkileri normal bir şekilde devam ettirmek için tüm olanaklara sahip olduğunu vurguladı ve “Rusya bu gibi işler için hazırdır.” Dedi.

Putin ayrıca Suriye konusunda, “Biz demokratik dönüşümlerin sadece demokratik yollarla elde edileceğine inanıyoruz. Bu bizim esas duruşumuzdur.” Dedi.

“ Biz bilgi alışverişinde bulunuyoruz ve bir çözüm aramaya gidiyoruz.” Diye ekleyen Putin, Suriye konusundaki iki ülkenin görüş ve yaklaşımları konusunda en azından ortak bir hedefin olduğunu belirtti.

Putin, “Biz Türk şirketlerine daha evvel uygulanan özel ekonomik kısıtlamaları kademeli olarak kaldırmak istiyoruz.” Dedi.

Putin, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin uygulanması için hiçbir şüphenin olmadığını ve kısa bir süre içinde başlayabileceğini de ekledi.

Türkiye’ye seyahat paketi satışı yasağının haziran sonunda zaten kaldırıldığını hatırlatan Purin, “En önemli şeyin Rus turistlerin maksimum güvenlik garantilerinin Türkiye tarafından verilmesidir ve biz ortaklarımızdan bu tür güvenceleri aldık.” Dedi.

TASS Haber Ajansı

16 Ağustos

Putin: Rusya, Türkiye İle İlişkilerini Eski Haline Getirmeyi İçtenlikle İstiyor

Rusya Devlet Başkanı, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayes ile görüşmesi sırasında Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya son ziyaretini hatırlattı.

Putin, “Yıllardır eşsiz işbirliği ve koordinasyon lişkilerimizin olduğu dost ülke Türkiye ile ilişkilerimizi eski haline getirmeyi içtenlikle isteriz.” Dedi.

Erdoğan’ın bu son Rusya ziyaretinin “bizim ortak niyetimizin sadece ilişkilerimizi eski haline getirmek değil ikili ilişkilerimizi geliştirmek için de olduğunu doğrulamaktadır,” diye ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, bu görevin başarılı olduğunu söyleyerek ilişkilerin eski haline gelmesinde yaptığı arabuluculuk için Nazarbayev’e teşekkür etti.

Nazarbayev de bu olumlu sonucu görmekten memnun olduğunu söyledi. Moskova ve Ankara arasındaki ilişkilerin Kazakistan’daki durumu da etkilediğini belirtti.

TASS Haber Ajansı

18 Ağustos

Türkiye’deki Yeniden Düzenlemelerde Rus Pilotu Öldürdüğünden Şüphelenilen Kişi Serbest Değil

Doğan Haber Ajansı, Rus Sukhoi-24 bombardıman uçağının pilotu Oleg Peshkov’u öldürdüğünden şüphelenilen Alparslan Çelik’in, Türkiye’deki mevzuat reformu çerçevesinde cezaevinden kurtulacak yaklaşık 38.000 mahkûmun arasında olmayağını bildirdi.

Çarşamba günü, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu önlemin genel bir af olmadığını ve yalnızca 1 Temmuz 2016 tarihinden önce işlenen suçlarla ilgili olan bir hüküm olduğunu tivitledi.

Bu af, planlı cinayetler, uyuşturucu ticareti ve üretimi, devletin güvenliğine karşı suçlari anayasal düzene karşı suçlar, devlet sınırlarına karşı suçlar ve terörle mücadele kanunu kapsamına giren suçlardan tutuklu mahkûmlar için uygulanacaktır.

28 Haziran günü, İzmir’deki mahkemede Alparslan Çelik’in 8 Haziran 2017’ye kadar gözaltında tutulmasına karar verilmişti.

Moscow Times, 19 Ağustos 2016 – Gareth Davies Tarafından

Tarafını Seçme Zamanı? Ukrayna’daki Askeri Kızışma Neden Erdoğan’ı Zorluyor?

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin tekrar yükselmesi ile Türkiye hangi tarafın yanında duracağına dair seçim yapmaya zorlanabilir. Bu, tekrar Rusya ile arasının açılmasına neden olan bir karar olabilir.

Yakın zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan neredeyse bir yıl önce yıktıkları köprüleri tekrar inşa etmek için bir araya geldi.

Bu, Türkiye’nin Rus jetini düşürdüğünden beri yapılan iki ülke arasındaki üçüncü uzlaşma adımıydı. Erdoğan, Haziranın sonunda Rus pilotun ailelerinden özür diledi ve Rusya ile dostluğunu yenilemeye istekli olduğunu belirtti.

Fakat bu yeni ilişki nasıl sürdürülebilir duruma gelebilir? İki liderin ve onların rejimlerinin karakter özellikleri – ne pahasına olursa olsun güç göstergesi, sınır komşuları ile karmaşık ilişkiler, etki alanının küçülmesi ile ilgili paranoya dahil olmak üzere – geçici ittifaklık hissi veriyor. Ve gerçekten de Kırım Yarımadası etrafındaki gerginlik Putin ve Erdoğan görüşmesinden sonra ilişkiyi yeniden tehlikeli sulara sokabilir.

Çetrefilli Bir Konu

Rus-Türk ilişkilerindeki dokuz aylık ara boyunca, Rusya’da Türkiye ve Ukrayna’nın Kırım Tatarları’nı savunma konusunda yakın ilişkiler kurma olasılığına dair endişeler su yüzüne çıktı. 2015 yılında Erdoğan Türkiye’de Tatar liderlerini misafir olarak ağırladı, Tatarlarla dayanışma içinde olduğunu ifade etti ve Moskova’nın yasadışı ihlaklarını tanımayacağına dair yemin etti.

Moskova Ankara’ya Tatar haklarının güvence altında olduğunu belirtirken Ukrayna defalarca Tatarların haklarını ve toprak bütünlüğünü korumaya yardımcı olması için Türkiye’den yardım isteme teşebbüsüne girmiştir.

Temmuz ayında, NATO Varşova Zirvesi’nde, Erdoğan Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne destek sağlamak ve işgal altındaki Kırım ve Kırım Tatarlarını baskıyı kınamak için Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko ile bir araya geldi.

Doruk Noktasına Ulaşmak

Fakat Erdoğan’ın eli yakında zorlanabilir. Rusya, geçen hafta Kırım ve Ukrayna arasında bir takım anahtar sınır noktalarını kapattı. Rusya, Kırım kontrol noktalarının Kırım’ı istikrarsızlaştırmaya yönelik var olan terörist gruplar nedeniyle kapalı olduğunu iddia etti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro ise bu gibi iddiaların “fantezi” ve “provokasyon” dan ibaret olduğunu belirtti.

Kırım’a karşı makul bir tehdit oluşturulması, seçimler öncesi Putin’e popüleritesini bir üst seviyeye çıkarmak için şans verebilir. Kargaşa ayrıca Rusya’ya balkanlardaki askeri gücünü arttırması için de bir fırsat verebilir ve bu ne Avrupa’nın ne de Türkiye’nin hoşuna gidecektir.

Kırım Tatarları Erdoğan ile Putin arasındaki tansiyonun tek kaynağı değil. Ayrıca oyunda Türkiye’nin artan Rus varlığıyla şiddetlenen Karadeniz ile ilgili kaygıları, sadece birkaç ay önce alevlenen Nagorno-Karabagh üzerindeki dolaylı savaş ve Kürtler için konulmuş Suriye’deki fiili Rusya güvenli alanıdır.

İki lider de barıştığı için mutlu iken, uzlaşmanın ne kadar uzun süreceği belirsiz durumda. Putin ve Erdoğan’ın birlikte getireceği pek çok şey var, ayrıca onları birbirinden uzaklaştırması olası yine birçok konu var.

Bilhassa, eğer Rusya ve Ukrayna arasında yeni bir anlaşmazlık çıkarsa, Türkiye en az istenen şeyi yapmak zorunda kalacak – tarafını seç ve pes etme.

TASS Haber Ajansı

22 Ağustos

Putin, Gaziantep’deki Terörist Saldırısında Öldürülen Onlarca Kişi İçin Erdoğan’a Taziyelerini Sundu.

Bir düğünün ortasında acımasızlık ve kinizmle işlenen bu suçun dehşete düşürdüğünü belirten Putin, “Terörün uygar toplum kurallarını ya da insan ahlakının çok basit normlarını umursamadığını bir kez daha görüyoruz” dedi.

Putin, bu trajedinin terörle mücadelede tüm uluslararası toplumun çabasını gerçekçi bir şekilde birleştirmesinin gerekliliğini bir kez daha kanıtladığını söyledi ve Türk meslektaşları ile birlikte son günlerde St. Petersburg’daki anlaşmalar da dahil olmak üzere ezici bir anti-terörist işbirliği için hazır olduğunu teyit etti.

TASS Haber Ajansı

24 Ağustos

Moskova, Suriye-Türkiye Sınır Bölgesindeki Olaylardan Son Derece Endişeli

Türk ordusunun zırhlı birlikleri Suriye’ye geçip İslam Devleti hedeflerini ateşe vermeye başlamıştı. Rus Dışişleri Bakanlığı, Kürtler ve Araplar arasındaki durum ve tırmanan etnik gerginliklerin daha fazla bozulması riskinin tehlikeye işaret edeceğinden dolayı Suriye-Türkiye sınır bölgesinde yaşanan son olaylardan derin endişe duyduğunu söyledi.

“ İlk ve en önemli endişe veren, sivil kayıplar ve Kürtler ile Araplar arasında tırmanan etnik çatışmaların da dahil olabileceği ihtimaliyle çatışma bölgesinde durumun daha fazla bozulması riskidir” diye belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye krizinin sadece Kürtleri de kapsayan geniş bir diyalog yoluyla çözülebileceğini ekledi.

TASS Haber Ajansı

27 Ağustos

Türkiye’ye Charter Uçuşlarındaki Yasağın Kaldırılması İle İlgili Karar Tasarı Hükümete Sunuldu

Rusya başbakanlığı sözcüsü Natalia Timakova, Rusya’dan Türkiye’ye charter uçuşlarındaki kısıtlamaların kaldırılması ile ilgili bir karar taslağının onay için Rus hükümetine tesim edildiğini teyit etti.

Timakova, “Ulaştırma Bakanlığı ilgili karar tasarısını sundu. Dosya henüz imzalanmadı.” Dedi.

Rus hükümeti kararı imzaladıktan sonra charter uçuşları izni Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı(Rosaviatsia) tarafından verilecek.





Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın