Rusya Basını

The Moskow Times – 1 Haziran 2016

Kremlin, Türkiye’nin Özür Dilemesi Gerektiğini Söylüyor

RIA Novosti haber ajansına göre Kremlin Rus uçağının düşürülmesi ile ilgili Türkiye-Rusya ilişkilerinin gelişmesi için Ankara’dan resmi bir özür bekliyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov da geçen Kasım ayında gerçekleşen olay için Rusya’nın tazminat istediğini söyledi.

Reuters Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan’ın Ankara’nın Rusya ile ilişkilerini düzeltmek istediğini yaptığı açıklamada belirttiğini ancak Moskova’nın atılan adımları anlamak istemediğini bildirdi.

Kremlin, pazartesi günü Türk Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu tarafından sorun üzerinde ortak çalışma grubu oluşturma önerisini reddetti.

RBC haber sitesine göre, Peskov “Türkiye’nin bu konuda henüz hiçbir adım atmaması bizi gerçekten üzüyor.” açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz yılın 24 Kasımında Türkiye tarafından Rus SU-24’ün düşürülmesinden beri Rusya ve Türkiye arasındaki bağlantılar önemli ölçüde kötüleşmişti. Olay Rusya’da infial yaratmış ve bunu Kremlin tarafından Türkiye’ye ekonomik yaptırım paketleri takip etmişti.



The Moskow Times – 1 Haziran 2016

Daria Litvinova Tarafından

Hayır, Siz Özür Dileyin: Rusya ve Türkiye’nin Engelleri İyileştirme Mücadelesi

Rusya ile arasının belirgin bir biçimde bozulmasından sekiz ay sonra Türkiye’nin ileri gelenleri karışık mesajlar gönderiyor. Kabineye yeni seçilen Başbakan Binali Yıldırım, müzakere masasına oturmak için hazır görünüyor. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan barış konusunda Rus meslektaşına karşı daha isteksiz görünüyor.

30 Mayısta, Vladimir Putin’in son açıklamasına karşılık olarak Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türk ve Rus diplomatlarından oluşan, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için çalışacak bir komisyon önerisinde bulundu. Rus lider, Yunanistan ziyareti sırasında durumun iyileştirilmesi yönünde Türkiye’nin “kesin adımlar” atmadığını iddia etti. Çavuşoğlu belki de komisyon oluşturmanın böyle bir adım olacağını düşünmüş olabilir.

Ama bir adım ileri, iki adım geri. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de, Birleşik Krallık ve Avrupa Bölgesi’nde terör örgütü olarak kabul edilen Kürdistan İşçi Partisi’ne Rusya’nın silah sağladığını iddia etti. Bu suçlamaları mayısta Kürtlerin Sovyet füze sistemini kulanarak Türk helikopterini vurmasından dolayı yönlendiriyor.

Kremlin çelişkili yorumlara tepki gösterdi. Erdoğan’ın suçlamalarına karşı Kabine’nin önerisine, “bize kanıt göster” ve “öncelikle özür” şeklinde cevap verdi.

Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov, “Komisyon problemi çözemez… Bunu sadece ülke lideri yapabilir.” dedi. Peskov, liderin de özür dilemesi gerektiğini ekledi.

Ama yakın zamanda bir özür dilenmeyeceği netleşti. Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya ile ilişkilerin geliştirilmesinde çalışmaya istekli olduğunu söyledi fakat Moskova ne tür bir “adım” atmak istediğini anlamadı.

Uluslararası ilişkiler uzmanı Vladimir Frolov, Türk Cumhurbaşkanı’nın partisinden kopmayacağına inanıyor ve hatta düşürülen helikopter için Rusya’dan özür bile talep edebilieceğini düşünüyor. “Bir ülkeyi teröristlere silah satmakla suçlamak genelde NATO’da dikkate alınır.” dedi.

Aslında, Erdoğan büyük ihtimalle ortak bir komisyon fikrini biliyordu ve onayladı. Politika analisti Yury Barmin, suların test edilmesinin amaçlandığını ve ortak komisyon kurmanın Moskova’da küçük bir coşkuyla karşılandığını, ve sonra Erdoğan’ın her zamanki söylemlerine döndüğünü belirtmiştir.

Yeni başbakan olarak, Rusya ile temiz bir sayfa açmak doğaldır. Frolov, tüm durumun bir hafta içinde düzülebileceğini söylemektedir. Uçağın vurulması nedeniyle karşılıklı özür ve tazminat hiç şüphesiz iki ülke için de yapılacaktır. Ama Rusya’nın bunu yapmayı reddetmesi, Türkiye ve NATO baskısını durdurmaya hazır olmadığı anlamına gelir. Frolov, bu yüzden uzun sürebileceğini söylüyor.

Moskova da Ankara da açık bir şekilde devam eden bu krizden dertli, ancak Putin ya da Erdoğan’dan geri adım atmaya hazır olduklarını gösteren hiçbir işaret yok.

Barmin, “Bu kriz uzun yıllar devam edebilir.” diyor.



The Moskow Times

Anastasia Bazenkove tarafından

2 Haziran 2016

Rusya’nın Ana Düşmanları Olarak Adlandırılan ABD, Ukrayna ve Türkiye – Anket

Vedomosti gazetesi, Levada adlı kuruluş tarafından yapılan bir ankete göre Rus halkının ülkelerinin en büyük düşmanları olarak ABD, Ukrayna ve Türkiye’yi gördüğünü bildirdi.

ADB katılımcıların %72’si tarafından düşman olarak adlandırılarak listenin tepesindedir, Ukrayna katılımcıların %48 ile onu izlemektedir. Bu 2015 yılında ankete katılanların sadece %37’sinin düşman olarak gördüğü Ukrayna için şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviyedir.

Türkiye, 2015 seçimlerinden %1 oranında dramatik bir değişim ile Rus katılımcıların %29’u tarafından düşman olarak görülmüştür.

Levada Center Yönetici Vekili Alexei Grazhdankin, Moskova ve Kiev arasındaki ilişkilerin 2014 yılından itibaren Ruslar tarafından kötü olarak düşünüldüğünü söyledi. Rusya, Mart 2014’te Ukrayna’dan Kırım Yarımadası’nı işgal etmişti.

Grazhdankin’in Vedomosti Gazetesi’ne yaptığı açıklama şu şekilde; “Ukrayna’yı düşman olarak gören daha çok Rus vardır.Bu anlaşmazlık çözülmediği sürece Rusya’nın dünya imajını etkiler.Bunun normal Rusların yaşamlarına etkisi vardır, rublenin güçsüzleşmesi ve yurtdışı seyahat yetersizliği gibi.”

Rus SU-24’ün 24 Kasım 2015 tarihinde Türkiye tarafından düşürülmesinden beri Rusya ve Türkiye arasındaki bağlar önemli ölçüde kötüleşmiştir. Olay Rusya’da öfkeye neden olmuş ve bunu Kremlin tarafından uygulanan Türkiye’ye ekonomik yaptırım paketleri izlemiştir.

Beyaz Rusya, Kazakistan ve Çin ise Rusya’nın yakın müttefiki olarak adlandırılmıştır.

2015 ile karşılaştırıldığında sadece %2 olan Suriye, bu yıl da katılımcıların %10’u tarafından bahsedilerek Rusya’nın müttefikleri arasında yer almaktadır. Bu değişiklik muhtemelen Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın talebi üzerine ülkenin ordusuna destek sağlayan Rusya’nın rolüyle ilişkilidir.

Ayrıca anket, Avrupa Birliği’nin bir parçası olma taraftarlığındaki Rusların sayısında bir düşüş olduğunu göstermiştir. 2009 Ağustos ayındaki %53’den aşağı inerek katılımcıların sadece %24’ü Rusya’nın birliğe katılmasını istemektedir.

Grazhdankin, anket sonuçlarının diğer ülkelerin dış politikalarına çok bağlı olduğunu söylemiştir.





TASS Haber Ajansı

10 Haziran 2016

Rus Diplomat Türkiye’yi pilotun öldürülmesini örtbas etmekle suçladı


Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova Rus pilotu vurduğundan şüphelenilen Alparslan Çelik’in hesaba çekilmesinin Türk yetkililer tarafından reddedilmesine dikkat çekti. 


Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova Cuma günü Türk adaletinin 24 Kasım’da Rus pilotu Oleg Peshkov öldürülmesinin “örtbas” etmeye çalıştığını söyledi. Rus diplomat, pilotu vurduğundan şüphelenilen Alparslan Çelik’in hesaba çekilmesinin Türk yetkililer tarafından reddedilmesine dikkat çekti. Zakharova, Türk savcılığının yaptığı bu hareketin şüphe çektiğini dile getirdi. 

Sözcü, Türk adaletinin Çelik’i sıradan bir suç işlemiş gibi tutuklayarak durumu örtbas etmeye çalıştığını ve 24 Kasımdaki bu trajik olaydaki tüm sorumluların ortaya çıkması için çalıştıklarını ifade etti. 


24 Kasım 2015’te bir Türk uçağı Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Rus Su-24 uçağını düşürmüş ancak Rus Savunma bakanlığı uçağın Suriye hava sahasındayken vurulduğunu iddia etmişti. Uçaktaki mürettebat vurulduktan sonra paraşütle atlamış ancak pilotlardan biri karadan yapılan tüfek saldırısıyla hayatını yitirmişti. 





TASS Haber Ajansı

10 Haziran 2016


Rus diplomat Türk ordusunun Aleppo yakınlarındaki militanlari yönlendirdiğine dikkat çekti.

 

Raporlara göre çatışmalarda 2000 den fazla cihatçı görev alıyor. Rusya dışişleri bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, muhabirlere verdiği demeçte Türk ordusu danışmanlarının Aleppo yakınlarındaki silahlı güçleri yönlendirdiğini belirtti.

Suriye’deki gerginliğin sürdüğünü söyleyen diplomat, provokasyonların sürdüğünü ve bazılarının çok ciddi olduğunu ekledi. Diplomat, Jabhat-Al-Nusra teröristlerinin Suriye hükümet güçlerine karşı Aleppo’nun kuzey ve güneyine yeni saldırılar düzenlendiğini hatırlatarak amacın bu şehri tamamıyla ele geçirmek olduğunu söyledi.

Medya raporlarına göre çatışmalarda yer alan 2000’den fazla cihatçının Türk silahlı güçleri tarafından yönlendirildiğini ifade eden sözcü son zamanlarda sınırda görülen kamyonların silah ve mühimmat taşıdığını, Suriye ordusunun tekrar sırtından bıçaklandığını söyledi.

 

Aleppo militanlarının mühimmat problem yok: “Karşıt partiler uzlaşma merkezi temsilcisine göre Aleppo bölgesindeki militanların silahlı mühimmat problemi yok. Jebhat al Nusra terrorist grubu ve Ahrar al-sham silahlı güçleri hükümet güçlerine ve Sheikh Maqsood yakınlarındaki kurt topluluğuna saldırılarını sürdürüyor. “ Temsilci, saldırıların ve bombalamalarının şiddetle sürdürdüğünü, saldırganların mühimmat sıkıntısı olmadığını ve muhtemelen istedikleri zaman temin edebildiklerini söyledi.

 

Son günlerde Suriye’nin Aleppo bölgesi sınırlarında zırhlı araçlarla da desteklenen silahlı çatışmalar şiddetlenmişti.











TASS Haber Ajansı. 23 Haziran 2016

Moskova, Türk-Suriye Sınırının Sıkıca Kapatılmasını İstiyor. – Rusya Dışişleri Bakanlığı

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, verdiği demeçte Moskova’nın Türk-Suriye sınır kapısının silah temininin ve militanların sızmalarını durdurmak için sıkıca kapatılmasını istediğini söyledi.

Zakharova, “18 Haziran tarihinde en az 10 Suriye vatandaşının Suriye-Türk sınırını geçmeye çalışırken Türk birlikleri tarafından öldürüldüğü rapor edilmiştir.” dedi.

Zakharova yaptığı açıklamada, Suriye ve Türkiye arasındaki sınır durumunun anlaşılmaz olmadığını ama oldukça da olumsuz olduğunu belirtmiştir. Türkiye’den militanların sızmasının ve Suriyede faaliyet gösteren terörist gruplar için silah ve muhimmat tesliminin sürmesiyle, durumun gerilimlerin kaynağı olmaya devam ettiğini söyledi.

Zakharova, “Haziran ortasında basında basında çıkan haberlere göre, Şam’da çıkan çatışmada teröristler tarafından hükümet birliklerine karşı harb gazı içeren geçici bir bomba kullanıldı. “ dedi.



TASS Haber Ajansı. – 23 Haziran 2016

Moskova Türk Dışişleri Bakanı’nı Karadeniz Ekonomik İşbirliği(KEİ) toplantısına davet ettiğini açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova yaptığı açıklamada, Türk Dışişleri Bakanı’nın örgütün başkanı olarak Rusya’nın yükümlülükleri doğrultusunda Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısına davet edildiğini belirtmiştir.

Soçi’deki Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü bakanlar toplantısına katılması halinde Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu arasında şuan için ayrı bir toplantı planı bulunmamaktadır.

KEİÖ; Azerbaycan, Arnavutluk, Ermenistan, Bulgaristan, Yunanistan, Gürcistan, Moldova, Rusya, Romanya, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna’dan oluşmaktadır. Rusya’nın 2016 başkanlığını yaptığı KEİ’nin gelecek yılki başkanı Sırbistan olacaktır.



Sputnik

27 Haziran

Kremlin: Erdoğan, Rus pilotun ölümü için Putin’den özür diledi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk F16’larının düşürdüğü Rus-Su-24 uçağının pilotunun ölümü için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den özür dilediği belirtildi. Açıklama Kremlin’den geldi.

“Mesajda Rusya’nın Türkiye’nin dostu ve stratejik partneri olduğunu ve Ankara’nın Moskova’yla ilişkilerinin bozulmasını istemediği belirtiliyor” diye devam eden açıklamaya göre Erdoğan, ‘Türkiye’nin Rusya’ya ait bir uçağı vurmak gibi bir niyetinin hiçbir zaman olmadığını da söyledi.

Özür, İsrail ile anlaşma ve Alpaslan Çelik’e tahliye ile aynı güne denk geldi.



















Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın