Dünya Basınından Türkiye / Almanya

Die Welt

Haziran 2016

Türkiye’de Dokunulmazlık Oylaması

Türkiye’de halk tarafından seçilen milletvekilleri, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla, tutuklanma tehdidi altındadır. Bugün Türkiye’de, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında olmayan herkes terörist gibi görülmektedir. Türkiye rejiminin diktalaştığı açıkça ortadadır. Dokunulmazlığın ve diktalaşmanın artması ile, basın özgürlüğü daha çok devletin eline geçecek, hapishaneler daha da dolmaya devam edecektir.



Der Spiegel

Haziran 2016

Almanya’da Fedaral Meclis, Türkiye’nin Ermenilere soykırım yaptığı iddiasını içeren tasarıyı kabul etti. Fedaral Meclis’de sadece bir ret ve bir de çekimser oy bulunuyor. Meclis büyük çoğunlunun oyu ile tasarı kabul edilmiş oldu. Oylama sırasında mecliste Ermeniler de bulunuyordu.

Tasarının kabulü ile Ermaniler, Alman Meclisine şükran mesajları içeren pankartlar kaldırdı. Alman Fedaral Meclis Başkanı, oylama sonunda; “Türkiye’nin bugün, yıllar önce gerçekleşen bu kötü olay yüzünden suçlu olmadığını; ancak ilerde bu soykırımın bedelini ödemekle sorumlu olacağını”, belirtti.



Frankfurter Allgemeine

Haziran 2016

Almanya geçmişte, kendi hatalarından ders çıkarmış bir ülkedir. Türkiye’de tıpki Almanya gibi kendi tarihinde yaşananları kabul etmeli ve gelecekte bunun üzerinden sağlam bir şekilde ilerlemelidir. İktidarın sadece otoriterliğine düşkün olması bu açıdan çok düşündürücü bir durum.



Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın