Dünya Basınından Türkiye / Amerika

The New York Times Türkiye Avrupa’da Göçmen Yardımı İçin Koşulları Belirledi Jame Kanter Tarafından, 7 Mart 2016 Türkiye Pazartesi günü gerçekleşen toplantıda, Suriye ve Irak’tan Avrupa’ya girmek isteyen göçmen mülteci akımını önlemek için bir dizi talepte bulunarak Avrupa Birliği Liderlerini şaşırttı. Brüksel’de liderlerin acil talepleri değerlendirmek için bir araya geldiği zirve toplantısında, Türkiye Başbakanı milyarlarca avroluk yeni bir yardım paketinin yanı sıra, Türkler için vize kolaylığı, yıllarca tartışılan Avrupa Birliğine üyelik konusunda hızlandırma görüşmeleri gibi taleplerde bulundu. Sayın Merkel Toplantı sonrası toplantısında “Türkiye’nin planı şayet gerçekleştirilebildiği takdirde önemli bir atılım” açıklamasında bulundu. Merkel, anlaşmaya gore Avrupa’ya iltica yoluyla geçmiş göçmenlik koşullarını sağlamayan her bir kişi için Türkiye’den bir kişi iade edileceğini belirtti. İngiltere Başkanı David Cameron anlaşmanın temellerinin atıldığını ve gelecekte Yunanistan’a geçen tüm göçmenlerin Türkiye’ye iade edeceğini onayladı. http://www.nytimes.com/2016/03/08/world/europe/europe-migrants-refugees-turkey.html?rref=collection%2Ftimestopic%2FTurkey The New York Times Ankara’da Patlama; Yetkililere Göre En Az 34 Ölü Var Ceylan YEĞİNSU Tarafından; 13 Mart 2016 Pazar günü gecesi Türkiye’nin Başkenti Ankara’nın kalbinde patlayıcılarla dolu bir araba 30 dan fazla insanın ölümüne neden oldu. Saldırının Amerika Bileşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği’nin potansiyel bir saldırı için kendi vatandaşlarını uyarmasından iki gün sonra meydana gelmesi, Türk hükümetinin kendi vatandaşlarını koruyamadığına yönelik sorulara açtı. Bir zamanlar Ortadoğu’daki kaosu kontrol altına almaya çalışan Türkiye, giderek şimdi şiddetin içine çekiliyor. Bombalı saldırı Türk askeri hedeflere ve İstanbul’un turistik bölgesine saldıran, aşırı İslamcı Örgüte ya da Türk Hükümetine karşı uzun bir isyanı yürüten Kürt militanlarla ilgili olabilir. Ama Pazar günkü saldırının toplu ulaşım merkezindeki sivilleri hedeflemesi taktik değişikliğine gidilmiş olduğunu kanıtlar gibiydi. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun açıklamasına göre saldırıda en az 34 kişi öldü ve 125 kişi yaralandı ve herhangi bir sorumluluk zafiyeti bulunmamaktaydı. Türk yetkilileri soruşturmaya devam edildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı yazılı açıklamada terörist gruplarının Türk güvenlik güçlerine karşı yaptıkları mücadeleyi kaybettiğini çünkü sivil vatandaşlara karşı bir saldırı yapıldığını belirtti.
The Washington Post Ölümcül Ankara Saldırısı Ardından Türkiye Hava Saldırısı Başlattı Suzan FRASER Tarafından, 14 Mart 2016 Türkiye başkentin kalbindeki intihar saldırısı sonrası, Pazartesi günü Kuzey Irak’ta bulunan Kürt militanların hedeflerine ateş püskürttü. Başbakan Davutoğlu Pazar günkü saldırıyı PKK tarafından yapıldığına dair “güçlü işaretler” bulunduğunu belirtti. Davutoğlu ayrıca otobüs duraklarında 37 kişinin ölümüne sebep olan saldırıyla bağlantılı 11 kişinin gözaltına alındığını da ekledi. Üst düzey bir hükümet yetkilisi bombacının kadın olduğunu ve aynı zamanda yardımcı olduğu düşünülen bir kişinin de DNA incelemesinin devam edildiğini bildirdi. https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/death-toll-in-ankara-bombing-raises-to-37/2016/03/14/778a1240-e9b7-11e5-a9ce-681055c7a05f_story.html İstanbu’da Bombalı Saldırı; En az 4 Ölü ve Düzinelerce Yaralı Var Şafak TÜMUR ve Ceylan YEĞİNSU Tarafından; 19 Mart 2016 Cumartesi günü İstanbul’un kalbi olan en popüler caddesine yapılan bombalı saldırıda yetkililer iki Amerikalı olmak üzere en az 4 kişi öldüğünü ve 36 kişi yaralandığını bildirdi. Tekrar canlanmış bir Kürt isyanı ve Suriye’de derinleşmiş savaş ve mülteci krizi ile karşı karşıya olan Türkiye’nin yaşadığı zincirleme terör saldırılarının sonuncusuydu. Patlama turistlerin tercih ettiği, kafeler, dükkanlar ve yabancı konsoloslukların bulunduğu favori cadde olan İstiklal Caddesinde gerçekleşti. Normalde hafta sonları kalabalık olan İstiklal Caddesinde, son günlerde ürkütücü bir sessizlik hakimdi. Cadde sakinleri geçtiğimiz hafta Ankara’da gerçekleşen saldırının hala etkisinde olduklarını ve yeni terörist saldırısından endişe ettiklerini dile getirmişlerdi. Cumartesi günkü saldırının sorumlusuna dair bir iddia bulunmazken, yetkililer IŞİD ve ya Türkiye’ye karşı uzun süre saldırı girişiminde bulunan PKK tarafından gerçekleştirilmiş olabilineceğini belirtti. Çoğu Türk vatandaşı Taksim Meydanında olabilecek ve ne zaman olabileceği belli olmayan yeni bir saldırı endişesi taşıyor.
The New York Times Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Hakaretin Üzerine Gidiyor Şafak TÜMUR Tarafından, 2 Mart 2016 Ağustos 2014’ten beri 4 yıllık ceza içeren 1845 ceza davası, kendi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret etmekten dolayı açılmıştır. Suçlular arasında gazeteciler, yazarlar, siyasetçiler, ünlü futbol yıldızları ve hatta öğrenciler bile var. Artan bir trend olan bu rakamı, Meclis’te bir soruya yanıt olarak adalet bakanı Bekir Bozdağ bu hafta ortaya çıkardı. “Yüzünüz kızarmadan okuyabileceğinizi sanmıyorum” diye belirten Bozdağ, sayısız hakaret ettiği iddiası içeren adli yargılamayı savundu. Ayrıca Bozdağ “kimsenin küfür etme özgürlüğü olmamalı” diye de ekledi. Türkiye’nin adalet sistemini istila eden hakaret suçlamaları, herhangi bir eleştiriyi kabul etmeyen, hakaret olarak algılayan ve cevapsız bırakmayan cumhurbaşkanının otoriter liderlik tarzını yansıtır.

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın