Çin-Rus ortaklığı olgun ve istikrarlı, üçüncü tarafları hedef almıyor. Dış İşleri Bakanı Wang Yi

Kaynak: http://rt.com/news/238857-china-russia-mature-partnership/

Yazar: Russia Today Editörleri

Makalenin Özgün Başlığı: China-Russia partnership mature & stable, not targeting ‘third parties’ – FM Wang Yi

Çeviren: Mihrişah Esen – Boğaziçi Çeviri Merkezi


Çin Dış İşleri Bakanı Wang Yi, işbirliğinin olgunluğunu ve üçüncü tarafları hedef almadığını vurgulayarak, « Çin ve Rusya arasındaki stratejik bağlar karşılıklı faydalı ve güven ile birbirine yardım etme geleneğine dayalı.” dedi.

Çin-Rusya ikili ilişkilerinin olgun ve stabil olarak açıklayan Çin Dış İşleri Bakanı, batının Moskova’ya yönelik politik ve ekonomik baskısının çift taraflı işbirliğii etkileyemeyeceğini belirtt.

Wang Yi, pazar günkü bir basın açıklamasında, Rus Sputnik haber ajansından gelen soruya cevap olarak «Çin-Rusya ilişkisi uluslararası değişikliklerce dikte edilmiyor ve hiçbir üçüncü tarafı hedef almıyor.” dedi.

Yİ, «Çin ve Rusya arasındaki uygulamaya dayalı işbirliği karşılıklı ihtiyaca dayanıyor, iki tarafa da kazandıracak sonuçlara ulaşmaya çalışıyor ve muazzam iç kuvvete ve genişleme payına sahip.” dedi ve ekledi « eşgüdümün kapsamlı stratejik partnerleri olarak Çin ve Rusya birbirlerini desteklemeye dair iyi bir geleneğe sahiptir.”

Çinli bakan iki ülke arasında oluşturulmuş olan güvenin tarihi önemine ve uluslarası dengeyi korumak için sarf edilen çabanın koordine edilmesi için birbirilerine ihtiyacına ve -özellikle daha önce düşündürücü batı girişimlerini durdurmak için veto gücünü kullandıkları Birleşmiş Milletler içersindeki- vurguladı.

«Çin ve Rusya ,ikisi de, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesidir.” dedi. «Biz stratejik eşgüdümü uygulamaya ve uluslararası barışın ve güvenliğin sürdürülmesi için işbirliğine devam edeceğiz.”

Çin, Rusya’yla ticaret hacmini genişletmeyi planlıyor. Wang Yii de geçen yıl 95.3 milyar dolar olan ticaret hacmini 2015 yılında 100 milyar dolaraa yükseltebileceklerini belirtti ve ekledi «Karşılıklı ticaret hacmi hedefimiz olan 100 milyar dolara ulaşmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız, İpek Yolu Ekonomik Kuşağı alanı içinde eşgüdüm için bir anlaşma imzalayacağız.

Ayrıca belirtti ki . Pekin hükümeti Rusya ile tüm cephelerde (hızlı tren taşımacılığı, havacılık,enerji ve tabi ki finans gibi ) işbirliği yapmaya hazır.

İki ülke arasındaki batı yolunun yapımıyla ilgili detaylar tamamlanıyorken, doğu gaz ikmal yolunun yapımına bu yıl hız verileceğini ekleyerek, «Finans ve bankacılık alanında, nükleer enerji alanında, petrol alanında işbirliğimizi geliştireceğiz ve derinleştireceğiz.” dedi.

Çin devlet başkanı Xİ Jinpig ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin geçen yıl içerisinde 5 kez görüşmüştü ve yakın bir ilişkileri var.

Ek olarak, Rusya ve Çin geçen yıl BRICS bankasında, Rusya’da, Brezilya’da,Hindistan’da, Çin’de ve Güney Afrika’daki altyapı çalışmalarında için oluşturulan para havuzunda 100 milyar dolar sağlamış ve bu havuz Batı kontrolündeki Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun hakimiyetine kafa tutacak.

Moskova ve Pekin enerji ve finans sektörlerini de kapsayan çeşitli alanlardaki işbirliklerini teşvik etmeye devam ediyor. En son, iki ülke batının köklü «üç büyüğü” olan S&P, Moody’s ve Fitch kurumlarını dengeleyecek bir kredi derecelendirme kurumu oluşturmaya karar vermişti.

Bu süre içinde ticari anlaşmalarda yerel para birimlerine geçme kararı, Amerikan dolarının etkisini azaltmaya yönelik etkili bir hamle olmuş ve küresel finans sitemi içerisinde bir alternatif oluşturmuştu.

Bunları da sevebilirsiniz