Yorumsuz: Çin ve Vietnam

19 Mayıs 2104 tarihli gazetelerden küçük bir haberin minicik başlığı şöyle idi: «Çin, Vietnam’daki vatandaşları tahliye ediyor!…”

Devamı ise şöyle:

Çin, Vietnam´da bazı Çin şirketleri ve vatandaşlarına yapılan saldırıların ardından, vatandaşlarının tahliyesi için 2 yolcu gemisi gönderdi.

Ha Tinh´den hükümet yetkilisi Thai Tran Linh, Çin´den gönderilen biner yolcu kapasiteli 2 geminin Vung Ang limanına ulaştığını ancak evrakların incelenmesi için şimdilik limana demir atmadığını bildirdi.

Çin, 1974´te Vietnam ile yaptığı Parcel Adaları savaşının ardından denetimini ele geçirdiği ve Şişa Adaları olarak adlandırdığı bölgenin yakınına 1 Mayıs´ta dev bir petrol platformu kurma çalışmalarına başlamıştı.

Vietnam´da Güney Çin Denizi´ndeki ihtilaflı bölgede petrol platformu kurulmasına tepki gösteren gruplar, Tayvanlılara ait bir çelik fabrikasına saldırarak 2 Çinli işçinin hayatını kaybetmesine, 140 kişinin yaralanmasına neden olmuştu.

Çin, Vietnam´da bazı Çin şirketleri ve vatandaşlarına yapılan saldırıların ardından bu ülkeyle devam eden bazı ikili değişim programlarını durduracağını açıklamıştı.

***

Ne dersiniz okuyucularım?

Üzerinde binbir çeşit doktora tezi yazılabilecek bir haber değil mi?

İster Marksist-Leninist çeşitli açılardan, ister ulusalcı, ister ABD’ci, ister AB’ci, ister her çeşit liberal-kapitalist, isterse bağımsız dış politika bakışları açısından bu konuda yazılmış kalın doktora tezlerini okumak ne güzel olurdu…

Ben yorum yapmıyorum.

Herkesin kapalı gönüllerini açacak bir kapı tıklatması gibi bir şey..

O kadar!…

Bunları da sevebilirsiniz