Latin Amerika 1 Mayıs’ı Törenler ve Emek Reformlarıyla Karşılıyor

Kaynak: http://www.insidecostarica.com/dailynews/2012/may/02/latinamerica12050201.htm

Yazar: Inside Costarica Latin America News

Makalenin Özgün Başlığı: Latin America marks May Day with parades, labor reforms Çeviren: Işıkgün Akfırat – Boğaziçi Çeviri Merkezi


Uluslararası İşçi Bayramı Salı günü tüm Latin Amerika’da törenler ve emek reformlarıyla kutlandı.

Bolivya’da Başkan Evo Morales, asgari ücretin yüzde 22.7 ve sağlık sektörü, eğitim, silahlı kuvvetler ve polis teşkilatında çalışanların maaşlarının yüzde 8 artırılacağını duyurdu.


Salı günü yürürlüğe giren başkanlık kararnamesiyle asgari ücret 1.000 Bolivianos (144 ABD Doları) olarak belirlendi. Bu miktar Bolivya Emek Federasyonu’nun talebinin altındaydı.

Morales, 144 doları aşan bir zammın ülke ekonomisi açısından imkansız olduğunu söyledi.


Devlet başkanı olduğu dönem başta olmak üzere, geçen 7 yıllık dönemde maaşların yüzde 45.6 yükseldiğini, yönetimde bulunduğu süre boyunca, yüzde 123’lük bir artış sağlandığını ekledi.

Bu tablo, «işçilerin hükümet açısından ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.” diyordu.

Ancak sendika liderleri yeterli olmadığını söyleyerek önerilen zamma karşı çıktılar. Bazılarıysa daha yüksek bir zam için protesto ve grev çağrıları yaptı.

Küba’da ise Küba lideri Raul Castro, Havana Devrim Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamasında «Sosyalizmi Koru ve Yükselt” pankartı altında yüz binlerce Kübalıya seslendi.

Küba İşçileri Merkez Sendikası’nın (KİMS) kaynaklarına göre 117 ülkeden ve 209 dayanışma örgütünden yaklaşık 1900 sendika lideri de kutlamalarda yer aldı.

KİMS Genel Sekreteri Salvador Valdes Mesa, işçileri Ada’nın sosyalist sistemini korumak ve «devrime katılıp Küba’nın sosyalist modelini yenileme kararlılığını göstermek” için yüreklendiren açılış konuşmasını yaptı.

Pazartesi günü Küba’ya kanser tedavisi için gelmeden yalnızca birkaç saat önce, Venezuela Başkanı Hugo Chavez, haftalık çalışma süresini 40 saate düşüren, taşeronluğu yasaklayan yeni bir iş yasası onayladı.

Muhalifleri hükümet karşıtı gösterilere katılırken, Chavez destekçileri İşçi Bayramı’nı sokak gösterileriyle kutladı. Üç bini aşkın polis görevlisi başkent Karakas yakınlarına konuşlandırıldı.

Chavez Venezuelalı işçileri Havana’dan twitter aracılığıyla kutladı ve şöyle söyledi: «Tüm değerli işçilere devrimci selamlar yolluyorum. Yaşasın İşçi Sınıfı, yaşasın 1 Mayıs!”

Bu arada, Meksika başkanı Felipe Calderon, işçi hareketlerinin zor zamanlarda takındığı sorumluluk sahibi tavrı öven, dayanışmaları ve bağlılıkları nedeniyle teşekkür eden bir mektupla Meksikalı sendika liderlerini kutladı. Hükümete, şirketlere ve işçilere de rekabeti ve emek verimliliğini yükseltmeye devam etme çağrısı yaptı.

İşçi Bayramı’nın arifesi Pazartesi gecesi, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff televizyondan yolsuzluğa karşı savaşın ve vergi indirimlerinin rehin verilmesini konuştu.

Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez «kazanımlara sahip çıkma ve çabaları ikiye katlama” vurgusu yaptı.

Kolombiya’da binler büyük şehirlerde daha iyi çalışma koşulları için yürüdü. Dükkan ve evlere verilen zarar, ev yapımı patlayıcıların kullanılması ve duvar yazılamaları gibi küçük çaplı şiddet vakaları kaydedildi. Polis kaynaklarına göre, Bogota’da 64 kişi gözaltına alındı.

«Taşeronluğun her türlüsüne karşıyız” diyordu Maria Hernandez, Bogota’daki gösterilerden birinde.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos işçilerin protestolarını hoş karşıladığını çünkü «gösteri düzenleyerek, protesto ederek, daha iyi maaş ve daha fazla hak talep ederek demokratik haklarını kullanıyorlar” dedi.

Santos, protestocular hakkında «haklılar çünkü ülkede hala çok sayıda işsiz, büyük bir kayıt dışı sektör var ve çalışma koşulları geliştirilmeye halen muhtaç” diyordu. Bu meselelerin 2010’da seçildiğinden beri çözmeye çalıştığı meseleler olduğunu söyledi.

Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala da asgari ücrette ve 65 yaşını geçip de sosyal güvenliği olmayanların emeklilik planlarında iyileştirmeler olacağını duyurdu.

Salı günü Quito’nun Bağımsızlık Meydanı’nda 30 bin kişilik bir kalabalığa seslenen Ekvator Devlet Başkanı Rafael Correa «insan emeğini yüceltmek ve yükseltmek için çalışmaya devam edeceğiz. Hala yapacak çok şeyimiz var, fakat önemli olan başlamış olmamız ve doğru yöne hızla ilerlememiz” dedi.

Kendi yönetimleri sırasında yapılan taşeronluğun kaldırılması, ev işlerinin resmen tanınması, sosyal güvenlik sisteminin genişlemesi, asgari ücrette 150 dolardan 2012’ye geldiğimizde 292 dolara varan artış gibi gelişmelere dikkat çekti.

«Tarihte ilk kez, tamamen istihdam edilen insanların sayısı, işsiz ve tam kapasite çalıştırılmayan insanların sayısından fazla” dedi.

Bunları da sevebilirsiniz